Ανακύκλωση: Όφελος για όλους

27/11/1990
Ανακύκλωση: Όφελος για όλους
Ημερίδα στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι των έξι κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας δηλώνουν έτοιμοι να ανακυκλώσουν μεταχειρισμένα υλικά και συζητούν πάνω στη διαδικασία οργάνωσης
Στ. Μάνος, Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Η. Γρίσπος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Θ. Παπαλεξόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Δ. Οικονόμου, χημικός μηχανικός- Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου
Π. Τσαούσογλου, χημικός μηχανικός- Πρόεδρος Ελληνικού Υαλουργικού Συνδέσμου
Π. Γιαννουλόπουλος, οικονομολόγος- Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ανακύκλωσης Πλαστικού
Χρ. Βερελής, οικονομολόγος – Αν. Γεν. Δ/ντής της Πετζετάκις Α.Ε.
Ι. Πιτσάκης, επιχειρηματίας
Α. Κολιόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου

Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Κίνηση Πολιτών είχε αρχίσει τις εκστρατείες για τη διάδοση της ανακύκλωσης. Όταν ακόμη η ανακύκλωση ήταν αφηρημένη έννοια, η παρέμβαση που επιχειρήθηκε ήταν καταλυτική: μέσα από διοργάνωση ημερίδας, η Κίνηση Πολιτών έπεισε έξι κλάδους της ελληνικής

βιομηχανίας που εκπροσωπούνταν στη συνάντηση να ανακυκλώνουν μεταχειρισμένα υλικά και να συζητήσουν πάνω στη διαδικασία οργάνωσης ενός εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης. Πρόκειται για τους κλάδους γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού, ελαστικού, χαρτιού και παλιών μετάλλων.

Η κίνηση ήταν παραπάνω από συμβολική. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι ο όγκος των βιομηχανικών απορριμμάτων είναι μεγάλος. Η δυνατότητα ανάκτησης, λοιπόν, επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Η ημερίδα είχε εκτεταμένη προβολή στον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο, σε περιοδικά όπως ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» καθώς και σε κλαδικά έντυπα. Σε μια εποχή που όλοι περίμεναν κυβερνητικές λύσεις εξ ουρανού, η Κοινωνία Πολιτών απέδειξε ότι μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις της χώρας και να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές.