Δεκέμβρης 2008 Κείμενο έκκλησης μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 και τον άδικο φόνο ενός εφήβου από την αστυνομία, συντάχθηκε ένα κείμενο έκκλησης προς την Κυβέρνηση και τις Πολιτικές Δυνάμεις για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Το κείμενο της έκκλησης διακινήθηκε ηλεκτρονικά και υπογράφτηκε από 850 προσωπικότητες.

Δείτε το κείμενο της έκκλησης:

«Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών -αναμενόμενη αντίδραση στον άδικο φόνο ενός εφήβου από την αστυνομία- αναδεικνύουν με τον πιο επώδυνο τρόπο βασικές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας:

  • Την αναποτελεσματικότητα του Κράτους και την αδυναμία να ανταποκριθεί στην πρωταρχική του υποχρέωση να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών που το συντηρούν.
  • Την ατιμωρησία έκνομων δραστηριοτήτων, που υπονομεύει την ισχύ των θεσμών.
  • Την εμμονή των μέσων ενημέρωσης σε μια λαϊκίστικη, συγκινησιακή προσέγγιση αντί για νηφάλια έκθεση των γεγονότων.
  • Την στειρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης που εξακολουθεί να διεξάγεται με τους συνήθεις όρους κομματικής αντιπαλότητας και με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν πλήξει καίρια την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της δημοκρατίας, των θεσμών και των οργάνων της, γεγονός που προοιωνίζεται μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που έχει τρωθεί είναι σήμερα ο μόνος δρόμος διαφυγής από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Κι επειδή η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται με λόγια αλλά με απτές πράξεις που πείθουν, το κύριο βάρος επωμίζονται η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις τις οποίες καλούμε να προχωρήσουν άμεσα και από κοινού σε έμπρακτα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, όπως:

  • Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση και εκπαίδευση της ελληνικής αστυνομίας με βάση πρότυπα ευνομούμενων κρατών – ειδικότερα ως προς την οπλοφορία- και με την αποφασιστική συνδρομή ειδικών από αυτά τα κράτη.
  • Η ανάθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα αναγνωρισμένου κύρους και κοινής εμπιστοσύνης.
  • Η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με την ποινική δίωξη της χρήσης μεταμφιέσεων που επιτρέπουν τη διείσδυση ξένων στοιχέιων σε συγκεντρώσεις και πορείες.
  • Η επίσπευση κατά προτεραιότητα της απονομής δικαιοσύνης σε όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με αδικήματα των τελευταίων ημερών και γενικότερα με αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
  • Η ενίσχυση των δήμων που έχουν πληγεί, με πόρους που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην μετατροπή των εστιών παρανομίας σε χώρους που θα ανήκουν σε όλους τους πολίτες.
  • Η εφαρμογή του νόμου για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου με την απομάκρυνση από τα ΑΕΙ όλων των διευκολύνσεων που σιωπηρώς έχουν παραχωρηθεί σε εξωπανεπιστημιακές ομάδες.

Υπογράφουμε την παραπάνω έκκληση κινούμενοι από την κοινή εκτίμηση ότι αν δεν ανακοπεί ο κατήφορος σήμερα, αύριο θα είναι ίσως πολύ αργά.»