Δελτίο Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Δ.Α.Ρ.)

27/03/1997
Δελτίο Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Δ.Α.Ρ.)
Καθημερινή ενημέρωση των ακροατών του σταθμού ΣΚΑΙ για το δείκτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βάσει πιλοτικού προγράμματος της Ε.Ε. που υλοποίησε η Κίνηση Πολιτών σε συνεργασία με την εταιρεία
CINAR
Συμμετέχοντες:
Μέλη της Κίνησης Πολιτών
Εκπρόσωποι του σταθμού ΣΚΑΪ
Εκπρόσωποι της εταιρείας CINAR

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το πρόβλημα του νέφους στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ιδιαίτερα έντονο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε τόσο αυξηθεί, παρά τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο

της πόλης, που συχνά η Πολιτεία συνιστούσε στους ευπαθείς πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Τότε, η Κίνηση Πολιτών, με στόχο τη διευκόλυνση των Αθηναίων, έκανε μια πρωτοποριακή συνεργασία. Μαζί με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εταιρεία CINAR συμφώνησαν και μετέδιδαν καθημερινά ένα δελτίο πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για ένα ολόκληρο έτος, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 1997.

Ταυτόχρονα, πριν και μετά το δελτίο, οι ανακοινώσεις περιελάμβαναν την παρουσίαση ενημερωτικών μηνυμάτων και οδηγιών προς τους πολίτες, έτσι ώστε να συμβάλλουν έμπρακτα στη μείωση της ρύπανσης με εύκολους τρόπους, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας των κτιρίων, η σωστή οδήγηση και πολλοί ακόμη.

Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε όχι η διαπίστωση αλλά η πρόγνωση των ρύπων. Ήταν η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορούσε εκ των προτέρων να ενημερώνεται απλά και κατανοητά για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας, ώστε να ρυθμίζει το πρόγραμμα και να διαφυλάσσει την υγεία του. Αντλώντας τεχνογνωσία από αντίστοιχη εμπειρία στο Λος Άντζελες, το Δ.Α.Ρ. συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Αθηναίου πολίτη.