ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ συζήτησης με θέμα: «Μετά το 3ο Μνημόνιο, τι;»

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία», με θέμα: «Μετά το 3ο Μνημόνιο τι;»
Ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τ. υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών πρέσβης επί τιμή Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Λιβαδάς, μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών.

Χαρακτηριστικό της όλης συζήτησης, ήταν το συναινετικό πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των τριών ομιλητών.

Αναλυτικότερα:

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στην ομιλία του, υπογράμμισε τις δυσκολίες της συγκυρίας, η οποία ορίζεται από το τέλος της εποχής των μνημονίων και την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης, με αντικείμενο την αναπτυξιακή ανασύνταξη της χώρας μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια.  Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας και τη μετάβαση από την κατάσταση της παραγωγικής ένδειας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, στην παραγωγική απογείωση. Σε κάθε περίπτωση η εθνική ιδιοκτησία των προγραμμάτων ανάπτυξης είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία τους. Έκλεισε τονίζοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα πούμε την αλήθεια σχετικά με τα αίτια της κρίσης και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μετά ας συζητήσουμε για τις διαφορετικές λύσεις και εκεί ας διαφωνήσουμε.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την κρισιμότητα των στιγμών διεθνώς και στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα προσαρμογής και θωράκισης της Ελλάδας απέναντι σ´ αυτό το ρευστό και γεμάτο κινδύνους περιβάλλον. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα συνειδητοποίησης των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση αλλά και όσων συνέβαλαν στην παρατεταμένη της διάρκεια. Η συνειδητοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως προϋπόθεση για την εκπόνηση του οποιουδήποτε εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος αντίπαλος παραμένει ο λαϊκισμός, που διαπερνά το πολιτικό σύστημα και την κοινωνική συνείδηση. Στη συνέχεια μίλησε για την αναγκαιότητα προώθησης δραστικών μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι το ερώτημα της περιόδου είναι πώς η χώρα θα περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να μπει σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κοινωνικές συνέπειες που μας κληροδότησε η κρίση. Όρισε ως προϋποθέσεις την ελάφρυνση του χρέους, την αναπροσαρμογή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, διαρθρωτικά μέτρα για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, πρόγραμμα επενδύσεων για την επόμενη τετραετία 100 δις, σχέδιο στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ιδιωτικό χρέος, ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Παρουσίαση ομιλίας, κ.Φίλιππου Σαχινιδη στην εκδηλωση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το blod.gr, του Ιδρύματος ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ βιντεοσκόπησε την εκδήλωση και μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ