Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οδήγησε στην ψήφιση διακήρυξης με την οποία φοιτητές σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να οργανώσουν ενιαίο δίκτυο φοιτητών αιμοδοτών
Συμμετέχοντες:
Α. Παπαδόπουλος, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας
Χρ. Μασσαλάς, Πρύτανης Παν/ου Ιωαννίνων
Λ.Κύρκος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών
Δ. Συγκούνας, Πρέοδρος ΦΟΕΑ
Λίγα λόγια από την Κίνηση Πολιτών για την ωραία εμπειρία: Όταν ένας άνθρωπος χρειάζεται αίμα, χρειάζεται όλους εμάς. Η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τη χώρα, όμως συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα χωλαίνει σοβαρά. Ποιος μπορεί να κάνει την αρχή αν όχι η νέα γενιά; Η βράβευση της «Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ)» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις «Νησίδες Ποιότητας» 2001 ήταν η αφορμή μιας γνωριμίας, που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας στους φοιτητές. Η ΦΟΕΑ είχε ήδη ανοίξει το δρόμο προσφέροντας αξιόλογο έργο στον τομέα αυτό και αποτελώντας πρότυπο για την κοινωνία και τους νέους ήδη από τη δεκαετία του ’80. Έτσι, το 2002, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών, ένα λεωφορείο γεμάτο φοιτητές από τα πιο πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ταξίδεψε ως τα Γιάννενα. Εκεί μας υποδέχθηκαν τα μέλη της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) και μας προσέφεραν σημαντική γνώση, αξέχαστες εμπειρίες, αναμνήσεις μέχρι σήμερα ολοζώντανες. Το ταξίδι αυτό εξελίχθηκε σε μεγάλη γιορτή αμοιβαιότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μάτια κόκκινα από τη συγκίνηση αντάλλαζαν βλέμματα γεμάτα προσδοκία για ένα κοινό σκοπό.
Εντελώς αυθόρμητα και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι φοιτητές αποσύρθηκαν για λίγο και επέστρεψαν έχοντας συντάξει και υπογράψει μια διακήρυξη με την οποία ανέλαβαν να συνεχίσουν το θεσμό και να διευρύνουν το Δίκτυο των Φοιτητών Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, με πρώτιστο στόχο να μη λείψει η ελπίδα ζωής από τον άνθρωπο και να γεμίσουν οι δεξαμενές αίματος του τόπου μας. Φοιτητές που ξεκίνησαν ως άγνωστοι, επέστρεψαν ως φίλοι και συνεργάτες για ένα κοινό σκοπό. Ας μνημονεύσουμε εδώ κάποια από τα πολλά μέλη της ομάδας φοιτητών που μας ακολούθησαν και μας έβαλαν σε τροχιά παρεμβάσεων και συνεισφορών. Πρόκειται για τους: Εμμανουέλα Μήτση, Ειρήνη Μαρκάκη, Μιχαηλίνα Σαρρή, ΜαρικέλλυΣταϊκοπούλου, Γιούλα Τσιλογιάννη, ΓιωτίναΤσουνάπη, Μαρία Τύρου, Δημήτρη Παλιτσκάρη και Ειρήνη Γεργιανάκη. Ένα χρόνο μετά, το 2003, η Κίνηση Πολιτών αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον με μια ακόμη συνάντηση στην οποία υποδέχθηκε νέους αιμοδότες, εκπροσώπους φοιτητών από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, αποσκοπώντας στη σύσφιξη των σχέσεων και στη διάδοση της ιδέας σε άλλα ιδρύματα. Έκτοτε, η προσπάθεια συνεχίζεται και μάλιστα με την αρωγή και άλλων συλλόγων που υπηρετούν τον ίδιο στόχο, όπως ο Σύνδεσμος «Κωστάκης Μεσογίτης» και ο σύλλογος «Ο αιμοδότης» της Πάτρας.
Το ταξίδι αυτό ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ήδη λειτουργούν εθελοντικοί φοιτητικοί σύλλογοι αιμοδοσίας, δωρεάς μυελού των οστών και δωρεάς οργάνων σώματος και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η ΦΟΕΑ: • στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που ίδρυσε την ΟΦΕΑΚ (Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας Κρήτης) και συντηρεί την ιστοσελίδα: http://www.pepagnh.gr/users/ofeak • στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ίδρυσε το «Αιμοπετάλιο» και δημιούργησε την ιστοσελίδα: www.helmsic.gr/node/166 • στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου • στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δημιούργησε την ιστοσελίδα http://psyche.ee.auth./ mailman/options/diktyo-ea • στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήδη είχε ξεκινήσει σχετική πρωτοβουλία. Και η προσπάθεια συνεχίζεται… Δεν μάθαμε λίγα από αυτή την εμπειρία. Μάθαμε ότι για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο αιμοδοσίας, αρκεί κάτι απλό, να πάει καθένας να δώσει αίμα για δεύτερη φορά και εκείνη τη φορα να πάρει μαζί και ένα φίλο του. Μάθαμε ακόμη, από τους ίδιους τους φοιτητές, ότι η νέα γενιά, όπως κάθε γενιά, έχει τη δική της φλόγα. Μια φλόγα που πρέπει πάση θυσία να μείνει αναμμένη.
Copyright ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία 2014 by Conne3ion