Διεθνές Συνέδριο: Νέφος και ενεργός πολίτης

11-12/11/1991
Διεθνές Συνέδριο: Νέφος και ενεργός πολίτης
Διήμερη διοργάνωση με είκοσι και πλέον ομιλητές, που συνεισέφερε σημαντικά πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ρύπανσης της πρωτεύσουσας.
Συμμετέχοντες:
Α. Τρίτσης, Δήμαρχος Αθηναίων
Μ. Πλωρίτης, συγγραφέας-λογοτέχνης
Η. Γρίσπος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
5 ομιλητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια
4 ομιλητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού
10 εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων

Προάγοντας την ενημέρωση και τη δυνατότητα ατομικής συνεισφοράς, ένα διήμερο συνέδριο με ομιλητές από όλο τον κόσμο διοργανώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών.Πάνω από εικοσιπέντε ομιλητές, προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, από τον επιχειρηματικό κλάδο αλλά και από εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς, κατέθεσαν τη γνώση και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του νέφους. Στο συνέδριο συμμετείχαν ενεργά η πολιτική ηγεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στόχοι του συνεδρίου ήσαν:

• Η αντικειμενική και θεμελιωμένη πληροφόρηση του πολίτη πάνω στις εξελίξεις και τάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αντιμετώπισή της.

• Η υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων του νέφους του λεκανοπεδίου.

• Η ενεργοποίηση του πολίτη και η συμμετοχή του στην προώθηση, υλοποίηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου περιβαλλοντικού προγράμματος, παρότι θα απαιτήσει θυσίες και περιορισμούς.

• Η διακομματική συναίνεση στους βασικούς άξονες μιας μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από κοινοβουλευτικές θητείες.

Από τα συμπεράσματα κατέστη σαφές ότι πολλά μπορούν να γίνουν για την επαναφορά της ποιότητας της ατμόσφαιρας του λεκανοπεδίου στα επίπεδα του 1970 και μάλιστα εντός των δυνατοτήτων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αρκεί να υπάρξει βούληση και να εισακουστούν οι εμπειρίες άλλων πόλεων και κρατών, όπως το Λος Άντζελες και η Ολλανδία. Επιπλέον, η αντλούμενη τεχνογνωσία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αντίστοιχων προβλημάτων σε άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πτολεμαΐδα.