Εθνικολαϊκισμός – Μαθήματα από την ελληνική ιστορία

Εθνικολαϊκισμός – Μαθήματα από την ελληνική ιστορία

Το θέμα της  εκδήλωσης της «Κίνησης Πολιτών για  μια Ανοικτή Κοινωνία», είναι το περιεχόμενο μιας λέξης και μιας έννοιας που έχει διάφορες εκφάνσεις και που για μερικούς μπορεί να ακούγεται με θετικό πρόσημο, ενώ για άλλους να έχει αρνητικό και απωθητικό χαρακτήρα.

Είχαμε την τιμή να είναι μαζί μας στην εκδήλωση της 7/5/2015 δύο γνωστές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες, o  ομ. Καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης και ο συγγραφέας και αρθρογράφος κ.Τάκης Θεοδωρόπουλος, που μας κατηυθυναν, μέσα από την εννοιολογία της λέξης και του περιεχομένου της, στις δικές τους θέσεις, απόψεις και θεωρίες.

Εκτίμησή μας είναι ότι τη λέξη αυτήν τη συναντούμε θεσμικά συνδεδεμένη με την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας μας, κυρίως από την εποχή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία του 1821.

Συνδέεται άμεσα γενικότερα με τις περιόδους κρίσης, είτε πολιτικές, είτε οικονομικές, είτε κοινωνικές, και αποτελεί μια διέξοδο για την παραπλάνηση της Κοινής Γνώμης, η οποία ζητά, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, στηρίγματα. Ένα από αυτά είναι ο κακώς εννοούμενος εθνικισμός.

Ο εθνικισμός βρίσκει έδαφος και ριζώνει, ειδικά όταν έχει καλλιεργηθεί στην Κοινή Γνώμη διαχρονικά η εντύπωση ότι για τα  όποια «δεινά» ευθύνονται οι «ξένοι», οι όποιοι ξένοι, ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη διερεύνηση των δικών μας ευθυνών και που οδήγησαν στις κατά καιρούς κρίσεις της ελληνικής ιστορίας.  Ταυτόχρονα εξαίρεται η ιδέα του Έθνους, με στόχο να αναιρέσει τις όποιες ευθύνες των κρατούντων για την αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησαν.