Η Δικαιοσύνη από τη σκοπιά του πολίτη

09/02/2009
Η Δικαιοσύνη από τη σκοπιά του πολίτη
Μια ζωντανή εκδήλωση με τη μορφή ερωταποκρίσεων. Σχηματίστηκαν δύο τριμελή πάνελ, ένα το οποίο έθετε ερωτήματα και ένα το οποίο έδινε απαντήσεις. Αμέσως μετά, κυκλοφόρησε έκδοση με τα βασικότερα σημεία της συζήτησης.

Μέλη του πρώτου πάνελ ήταν οι:
Ιωάννα Μάνδρου, Δημοσιογράφος,
Γιάννης Μαρίνος, Δημοσιογράφος και
Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

και μέλη του δεύτερου πάνελ οι :
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ιωάννης Γαβρίλης, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και
Νίκος Φραγκάκης, Δικηγόρος, Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ.

Τη συζήτηση συντόνιζε το μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης, κ. Στέφανος Ματθίας.

Στην Ελλάδα σήμερα, εκτός από τις ελλείψεις και τα προβλήματα της νομοθεσίας, διαπιστώνονται και σημαντικά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης. Προβλήματα που σχετίζονται αφενός με την ανεξαρτησία της και τις επεμβάσεις ή επιρροές της πολιτικής εξουσίας στο έργο της και αφετέρου με τη

βραδύτητα της απονομής της. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για την κοινωνία, την οικονομία, τη νομιμότητα, ακόμη και για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία έκανε πράξη το διάλογο σε μια εκδήλωση προβληματισμού γύρω από την απονομή της δικαιοσύνης, ηοποία οργανώθηκε το Φεβρουάριο του 2009.

Δυο τριμελή πάνελ διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Στο ένα μετείχαν ένας εκπρόσωπος του δικαστικού κλάδου, ένας πανεπιστημιακός και ο ένας Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή

Κοινωνία. Ήσαν οι άνθρωποι που καλούνταν να δώσουν απαντήσεις. Στο δεύτερο πάνελ μετείχαν δυο δημοσιογράφοι και ένας διακεκριμένος δικηγόρος. Κλήθηκαν να εκθέσουν τα παράπονα των πολιτών σχετικά με τη δικαιοσύνη. Έτσι, οι άνθρωποι που αφουγκράζονται καλύτερα από όλους την καθημερινότητα, ρώτησαν για λογαριασμό κάθε Έλληνα όλα εκείνα που ποτέ δεν είχαν απαντηθεί.

Η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας χωλαίνει. Και όταν χωλαίνει ένας από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, επόμενο είναι όλο το οικοδόμημα να είναι ασταθές. Με βάση τα όσα

συζητήθηκαν, τα προβλήματα μπορούν να διακριθούν σε δυο βασικές κατηγορίες:

1. Διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα, όπως οι αναβολές και καθυστερήσεις στις εκδικάσεις.

2. Ουσιαστικά και επί της αρχής προβλήματα, όπως η ισότητα στην ποινική μεταχείριση και οι απόπειρες της πολιτικής εξουσίας να επηρεάσει τη δικαστική.

Έτσι, λοιπόν, τόσο οι ερωτώντες όσο και οι ειδήμονες έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα, τα διάνθισαν με επιχειρήματα και παραδείγματα και άνοιξαν μια πρώτη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διένειμε σε όσους την παρακολούθησαν ένα κείμενο, το οποίο συνόψιζε τις θέσεις της οργάνωσης αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Απόσπασμά του αναδημοσιεύεται εδώ. «Σε κάποια στρώματα της κοινής γνώμης καλλιεργείται η εντύπωση ότι εκείνος που τελικά αποφασίζει είναι ο Υπουργός ή η Κυβέρνηση και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προαποφασισμένες επιλογές τους. Η Δικαιοσύνη, για να κάνει σωστά τη δουλειά της, πρέπει να είναι σεβαστή και να διατηρεί στα μάτια όλων το κύρος της. Διαφορετικά αδυνατεί να εκπληρώσει ικανοποιητικά την αποστολή της. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Κυβέρνηση. Διότι η εξουσία των κομμάτων είναι διαβατική ενώ η νομιμότητα, την οποία η Δικαιοσύνη είναι ταγμένη να διαφυλάσσει, αποτελεί σταθερή εγγύηση για όλους. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία απευθύνει στις πολιτικές δυνάμεις έκκληση να απέχουν από κάθε επέμβαση και από κάθε απόπειρα επηρεασμού ή μείωσης της Δικαιοσύνης».

Το σύνολο των λεχθέντων στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κυκλοφόρησε σε ειδική έκδοση.

 justice01 ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ AΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Δημόσιος Επιστημονικός Διάλογος, ΑΘΗΝΑ 2009Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 743Kb)