Η Ευρώπη είναι σε «πόλεμο» όχι μόνο με τους τζιχαντιστές αλλά και με τις δικές της αδυναμίες.

                                                                                                         

Η Κίνηση Πολιτών εκφράζει και πάλι τη συμπαράστασή της, αυτή τη φορά  στο Βελγικό Λαό για τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει εξαιτίας της τρομοκρατίας. Ο συμβολισμός των Βρυξελλών, διοικητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδρας των θεσμών της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι προφανής. Η ουσιαστική συμπαράσταση είναι να μην εγκαταλείψουμε τις αρχές του ανθρωπισμού δηλαδή της Ελευθερίας της Συνείδησης, της Ελευθερίας του Λόγου, της Ανοχής,  της Αλληλεγγύης  και της Δημοκρατίας που βρίσκονται στη καρδιά του Δυτικού πολιτισμού. 

Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι εθνικιστικές εχθρότητες αιώνων είναι η αφορμή, όχι η αιτία της τρομοκρατίας. Η αιτία βρίσκεται στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που δημιουργούν συνθήκες υλικής και πνευματικής εξαθλίωσης που ευνοούν τον φανατισμό και το εθνικισμό. Η Ευρώπη (συνεπώς και η Ελλάδα) είναι σε «πόλεμο» όχι μόνο με τους τζιχαντιστές αλλά και με τις δικές της αδυναμίες. Ελλάδα και Ευρώπη οφείλουν όχι μόνο να προστατευθούν με αντίμετρα και να προνοήσουν για την ασφάλειά τους αλλά και να αντεπιτεθούν με τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουν: τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τη διαλλακτικότητα και την πειθώ στο διπλωματικό και οικονομικό πεδίο. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να διαμορφώσει ενιαία εξωτερική, αμυντική και διεθνή οικονομική πολιτική, να αποτελέσει το κέντρο γύρω από το οποίο όλες οι δημοκρατίες θα ενωθούν και να συμβάλει μεθοδικά και ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος του κατακερματισμού και διάλυσης των κρατικών δομών στην Μέση Ανατολή. Δεν είναι μόνο ο ισλαμικός εξτρεμισμός που αποτελεί κίνδυνο. Πυρήνες εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας υπάρχουν μέσα στην Δύση όπως φαίνεται από την άνοδο τη ρατσιστικής δεξιάς σε όλη την Ευρώπη, από ακραίες φοβικές αντιδράσεις με αφορμή το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει θεσμούς διαλόγου και οικονομικής ανάπτυξης και να πείσει ότι μόνο η ανοχή, οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου δημιουργούν περιβάλλον επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συμβίωσης.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να εργαστεί με μεθοδικότητα και ρεαλισμό για να είναι παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει μπροστά της.  Είναι «πόλεμος» και μάλιστα ο πιο δύσκολος να κερδηθεί.