Η Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη- Πρακτικός Οδηγός

2005-2006
Η Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη- Πρακτικός Οδηγός
Έκδοση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Λ. Σταυρίτη, δικηγόρος

151848_biblioΕίναι αναντίρρητη η ανάγκη αυστηρής προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εξ ίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει κάθε πολίτης τα δικαιώματά του, να τα διεκδικεί και να τα υπερασπίζεται. Κι όμως, πολλοί από τους πολίτες δεν έχουν αυτή τη γνώση. Δεν έχουν επίσης επαρκή πληροφόρηση για τις ανεξάρτητες αρχές που μεριμνούν για το θέμα ούτε και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβλέποντας το σημαντικό αυτό κενό, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία εξέδωσε το 2005 ένα εγχειρίδιο ύψιστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρώπη. Για την έκδοσή του, συνεργάστηκε με δυο ακόμη ΜΚΟ, την Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση και τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε χάρη και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το κυριότερο όμως ήταν ότι αξιοποιήθηκαν αξιόλογοι επιστήμονες όπως ο Στέφανος Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επιμελήθηκε την έκδοση σε συνεργασία με τη δικηγόρο Λουκία Σταυρίτη.

Ο Πρακτικός Οδηγός αναλύει σε απλή γλώσσα αλλά με επιστημονική ακρίβεια την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παρουσιάζει επίσης τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει μια σφαιρική εικόνα των ευρωπαϊκών τοποθετήσεων πάνω στο θέμα, με τις οποίες εναρμονίζεται και η Ελλάδα. Τέλος, παρέχει οδηγίες για όποιον επιθυμεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Οδηγός τυπώθηκε σε 3.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν τόσο σε φίλους που παρακολούθησαν εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία όσο και σε πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς και διοικητικούς φορείς. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοσή του. Μάλιστα, αρκετές έλαβαν χώρα και εκτός Αθηνών, στην προσπάθεια όσο το δυνατόν ευρύτερης διανομής της έκδοσης:

• 26 Ιανουαρίου 2006. Ο Οδηγός παρουσιάστηκε στην ετήσια τακτική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους: Ι. Βαρβιτσιώτη, Ευρωβουλευτή και τέως Υπουργό, Φ. Κουβέλη, Βουλευτή και τέως Υπουργό και Μ. Σταθόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συντονισμό είχε ο Στ. Ματθίας ενώ διανεμήθηκαν αντίγραφα του Οδηγού στους παρόντες.

• 6 Φεβρουαρίου 2006. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε τον Οδηγό στο αντίστοιχο επιμελητήριο, το ΕΒΕΘ. Στους ομιλητές συγκαταλέγονταν οι:

Ι. Μανωλεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κ. Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ, Π. Περράκη-Νάσκου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λ. Κ. Σταυρίτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Στ. Ματθίας.

• 20 Μαρτίου 2006. Στην Πάτρα, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία πρόβαλε τον Οδηγό σε εκδήλωση με ομιλητές τους Ε. Ματσούκη, δικηγόρο Πατρών και Ν. Φραγκάκη, διακεκριμένο δικηγόρο Αθηνών. Την εισήγηση για τον Οδηγό έκανε ο Π. Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ενώ στην εκδήλωση προήδρευσε ο Στ. Ματθίας.

• 6 Απριλίου 2006. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία έκαναν μια ακόμη παρουσίαση με ομιλητές τους Γ. Παπαδημητρίου και Γ. Σωτηρέλη, Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών και το Στ. Ματθία. Ο ρόλος του συντονιστή ανατέθηκε στο δικηγόρο Π. Γιαταγαντζίδη.

• 27 Νοεμβρίου 2006. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία οργάνωσε εκδήλωση, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, για την παρουσίαση του Οδηγού. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Π. Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ε. Κούρταλης, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ και Θ. Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Ομιλητές ήσαν οι: Λ. Α. Σισιλιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Παπαδόπουλος, εκτελών χρέη διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα και Στ. Ματθίας.

• Ο Οδηγός παρουσιάστηκε επίσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, για τους σπουδαστές του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.). Χάρη στο ενδιαφέρον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Οδηγός διατηρείται επίκαιρος καθώς συμπληρώνονται οι νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων