ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ισότητα στη Δικαιοσύνη

Εισαγωγή

Είναι γνωστό, τουλάχιστον στα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία (Κ.Π.) αλλά και γενικότερα,  το διαχρονικό ενδιαφέρον μας στα προβλήματα που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη και την απονομή της. Προβλήματα που αφορούν την ταχύτητα απονομής, τη γενικότερη ποιότητα, την ανεξαρτησία της και όχι μόνο. Προβλήματα με πολλαπλές επιπτώσεις, που όχι μόνο αντιμετωπίζει ό Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του αλλά εμποδίζουν και τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας.

Έναυσμα για τη σημερινή συζήτηση αποτέλεσε μια εκδήλωση της ΚΠ που έγινε το 2003 στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Δικαστών υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του Άρειου Πάγου και Αντιπροέδρου της Κίνησης Πολιτών (τότε) αείμνηστου Στέφανου Ματθία, με τίτλο «Τα προνόμια του Δημοσίου στο Κράτος Δικαίου».

Αρχική σκέψη ήταν να αντιμετωπίσουμε ξανά το θέμα, εξετάζοντας αν τα προνόμια αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, μειώθηκαν ή αυξήθηκαν, προνόμια που όπως και να το κάνουμε (αν υπάρχουν) δημιουργούν μια ανισότητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, όταν αντίδικοι είναι πολίτης και Δημόσιο. Ανισότητα που ίσως δεν είναι του παρόντος να εξετασθούν αν είναι δικαιολογημένη ή όχι και κυρίως αν τα προνόμια αυτά είναι αποδεκτά/συμβατά με το Κράτος Δικαίου.

Στη συνέχεια επικράτησε η άποψη να μην περιορισθούμε μόνο στα προνόμια του Δημοσίου, αλλά να ερευνήσουμε το θέμα πιο ευρέως, εξετάζοντας γενικότερα την ισότητα στη Δικαιοσύνη και στην απονομή της, ως βασική προϋπόθεση της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τον ενεργό πολίτη, τον κάθε πολίτη, στους θεσμούς και στις δομές. Και που αλλού άλλωστε, η εμπιστοσύνη αυτή είναι σημαντικότερη/σπουδαιότερη από την εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη;

Έτσι, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μας που έχουμε προγραμματίσει για το 2019 υπό τον γενικό τίτλο «Εμπιστοσύνη στους θεσμούς  και τις δομές» πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση με τον τίτλο:

«Ισότητα στη Δικαιοσύνη»

 Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας να μας μιλήσουν για το θέμα αυτό, τον κ Φίλη Αρναούτογλου πρώην Αντιπρόεδρο του ΣτΕ (Ομιλίαι κ.Φ.Αρναούτογλουπου) θα μας μιλήσει για το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο που μπορεί αν προσφύγει ο πολίτης για ζητήματα ανισότητας στη Δικαιοσύνη, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον κ. Βασίλειο Σκούρη, πρώην Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μας δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση του Θέματος και τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας θεσμών του Πανεπιστήμια κ. Αριστείδη Χατζή για μια περισσότερο κοινωνιολογική-φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος.

Την όλη συζήτηση θα συντονίσει ο κ.Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρ.Υπηρεσιακός  Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών.

Δείτε πιο κάτω την πρόσκληση:

 

Πρόσκληση

 

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», στα πλαίσια του κύκλου των εκδηλώσεών της, με τίτλο:

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ,

διοργανώνει δημόσια συζήτηση, με θέμα:

«Ισότητα και Δικαιοσύνη»

Χαιρετισμός:

Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών,

Ομιλητές:

Φίλης Αρναούτογλου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ.,Ομιλίαι κ.Φ.Αρναούτογλου

Βασίλης Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου,
Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συντονιστής:

Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ.,
πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30,

στον Πολυχώρο Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή, 8/2/19:

email: kinpol@otenet.gr, T: 210 72 20 063