Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Μια Αποτίμηση των Επιπτώσεων στη Ζωή μας

Ίων Σιώτης, εισαγωγή στην εκδήλωση της ΚΠ, με θέμα:

Μέσα Κοινωνικής  Δικτύωσης: Μια Αποτίμηση των Επιπτώσεων στη Ζωή μας

Δυο λόγια για τη σημερινή μας εκδήλωση και τους ομιλητές

Η Επικοινωνία έχει καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση της Κοινωνίας. Τα ίδιο και η Δικτύωση. Τι καθιστά το θέμα επίκαιρο ώστε να δικαιολογεί την σημερινή μας πρωτοβουλία ;

Ας αναλογιστούμε πως επικοινωνούν οι άνθρωποι.

Πρώτη Φάση : Προφορικός  Λόγος-Γλώσσα

Διάρκεια:  Δεκάδες  χιλιετίες .  Χαρακτηρίζεται από  άμεση  προσωπική επαφή «δια φωνής ζώσης» σε παρόντα χρόνο.  Πρόκειται για την περίοδο που ονομάζουμε «Προιστορική».

Δεύτερη Φάση: Γραφή

Διαρκεια:  Δύο χιλιετίες. Χειρόγραφο . Πέρα από την άμεση επαφή του προφορικού λόγου αναπτύσσεται  έμμεση επαφή σε παρόντα αλλά  και  παρελθόντα  χρόνο.  Σηματοδοτεί την αρχή της Ιστορικής περιόδου .

Τρίτη Φάση: Τυπογραφία

Διάρκεια: Πέντε αιώνες. Χαρακτηρίζεται από μαζικοποίηση και εκδημοκρατισμό της επικοινωνίας.

Τέταρτη Φάση: Τηλέφωνο-Ραδιόφωνο-Τηλεόραση

Διαρκεια:  Ένας αιώνας.  Γεωγραφική διεύρυνση και περαιτέρω μαζικοποίηση σε παρόντα χρόνο. Η φωτογραφία και ο κινηματογράφος επιτρέπουν την ιστορική αναδρομή στο παρελθον.

Μέχρι εδώ η επικοινωνία ήταν ένας προς ένα ή ένας προς πολλούς

Πέμπτη Φάση: Διαδίκτυο

Διάρκεια: Τρεις δεκαετίες. Χαρακτηρίζεται από την Δικτύωση  Όλων με Όλους. Η φυσική εξέλιξη της νέας αυτής τεχνολογίας  οδηγεί στο Μέσα Κοινωνικής Διτύωσης

Διαδίκτυο + ΜΚΔ

Διάρκεια: Δέκα χρόνια, Facebook-Instagram-Snapchat-Twitter. Χαρακτηρίζεται από περαιτέρω μαζικοποίηση

2 δισεκατομμύριαχρήστες και  αμεσότητα χωρίς γεωγραφικά όρια.

Από βιολογική άποψη όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά  τίποτα στα ανθρώπινα γονίδια.   Αν υποθέσουμε ότι αυτό που είμαστε είναι 50% γονίδια και 50% περιβάλλον αντιλαμβάνεστε ότι το περιβάλλον αυτό έχει ριζικά αλλάξει. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στη ζωή μας ;

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τομές στις τεχνολογίες της επικοινωνίας-Γραφή-Τυπογραφία-Τηλεφωνία- Τηλεόραση των οποίων οι επιπτώσεις, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αφορούσαν και απασχολούσαν ενήλικες και σε δεύτερη φάση, στη επόμενη γενιά, εφήβους και παιδιά, σήμερα  οι επιπτώσεις  αφορούν σε πρώτη φάση τη νεώτερη γενιά, τους εφήβους και τα παιδιά. Για το λόγο αυτό στη σημερινή μας εκδήλωση θα ξεκινήσουμε με δύο εφήβους

Από τα Εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία  ο  Ιωάννης  Μπούμπαλης, Μαθητής  Β! Λυκείου κσι από το

Pierce- Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος η Μάγδα  Ντάκου, μαθήτρια  Α! Λυκείου

Και οι δύο είναι μέλη των ομίλων Ρητορικής-Αντιλογίας-Debate στα σχολεία τους.

Σήμερα όμως θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις βιωματικές εμπειρίες τους από τη συμμετοχή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στη συνέχεια θα μας μιλήσει ο καθ.

Βασίλης Βαμβακάς

Επίκουρος Καθ ΑΠΘ, Τμ. Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας

Ο καθ. Βαμβακάς  το 2002-2011 διατέλεσε επιστημονικός σύμβουλος στη Βουλή, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς και στα Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα        μεταξύ άλλων

Κοινωνιολογία της δημοφιλούς κουλτούρας, πολιτική επικοινωνία, πολιτισμικές σπουδές

Επιστημονικά υπεύθυνος στο ερευνητικό έργο

“H επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ειδησεογραφική θεματολογία στην Ελλάδα”, Ενίσχυση νέων ερευνητών, Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ,2013-2014.

και  η

Ελένη Κ. Τζαβέλα

Απόφοιτος του Brown University, Rhode Island, Η.Π.Α. (B.A. Math Econ/Computer Sc.)

και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Deree (MSc. Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία) .

Είναι επιστημονική συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, όπου εργάζεται με εφήβους ως θεραπεύτρια συμπεριφοράς και συντονίζει ψυχο-εκπαιδευτικές ομάδες γονέων.

κύρια ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρέμβασης κατά του σχολικού εκφοβισμού ENABLE (EU DG Justice).

Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία σε θέματα εφηβικής ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης και χρήσης του διαδικτύου.

Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης και με αφορμή το θέμα της χρήσης των δεδομένων των ΜΚΔ για «αλλότριους σκοπούς» θα μας μιλήσει ο

Γρηγόρης Πελεκάνος

Μέλος ΔΣ Κίνησης Πολιτών

Δικηγορική Εταιρεία

Μπάλλας-Πελακάνος και Συνεργάτες, senior partner

Μεταξύ πολλών άλλων Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαίου και Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Υ/Η και Πληροφορικής (ΕΠΥ)

Ο κ. Πελεκάνος θα μιλήσει για τον Γενικό Κανονισμό της Ε.Ε. για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που θα ισχύσει  από τις 25 Μαίου 2018. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα ιδίως υπό το φως της πρόσφατης υπόθεσης χρήσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica για τον επηρεασμό της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ και του δημοψηφίσματος για το Brexit.