Νησίδες Ποιότητας 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο διαγωνισμός «Νησίδες Ποιότητος 2005″ αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό των Νησίδων Ποιότητος, ο οποίος είναι πλέον επιτυχημένος και αναγνωρισμένος θεσμός, αφού έχει τύχει καθολικής θετικής αποδοχής, από το σύνολο της κοινωνίας, που ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των διοργανωτών του.

Οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί έλαβαν χώρα το 2001 και 2003 και είχαν τεθεί υπό την αιγίδα του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Γεωργίου Ράλλη ως Προέδρου της Ελλανόδικης Επιτροπής.

Τα βραβεία είχε απονείμει και τις δυο φορές στις νικήτριες πρωτοβουλίες και ομάδες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Η τελετή βράβευσης των Νησίδων Ποιότητας 2005 έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2005 στην Παλαιά Βουλή και τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Οι φετεινές υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους:

Πρόεδρο:
Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλη:
Δημήτρη Γλάρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ρίκα Καραγιάννη, Πρόεδρο Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Γεώργιο Κουμάντο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών
Λεμονίτσα Μεσογίτου, Πρόεδρο Συνδέσμου «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ»
Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
Σωτήρη Σόρογκα, Καθηγητή ΕΜΠ, Ζωγράφο
Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο Κίνησης Πολιτών

Οι οργανώσεις που βραβέυτηκαν είναι:

Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος
(Αθήνα)
Πρόεδρος: Λεωνίδας Γεωργόπουλος
Τηλ.: 2106741933
Email: info@pedtrauma.gr
Website: www.pedtrauma.gr

Το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα, με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους.Μετακαλούν ειδικούς επιστήμονες από την Αμερική και οργανώνουν εκπαιδευτικά ιατρικά σεμινάρια με θέμα την παιδιατρική ανάνηψη και την αντιμετώπιση των παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών. Από το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί 400 γιατροί από όλη την Ελλάδα.

Κάνουν παρουσιάσεις τρόπων πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, σε σχολεία και σε άλλες οργανωμένες ομάδες παιδιών και ενηλίκων καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικούς.

Ξενώνας για την Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί
(Ηράκλειο Κρήτης)
Πρόεδρος: Μαίρη Παχιαδάκη
Τηλ.: 2810230019
Email: KSENONA@IN.GR

Το Κέντρο «Ξενώνας για την Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί», λειτουργεί από το 2000 στο Ηράκλειο της Κρήτης και παρέχει:

  • Κέντρο Υποδοχής σε γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους, με συνεντεύξεις, ψυχολογική στήριξη και νομικές συμβουλές,
  • Ξενώνα, για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους και
  • Τη γραμμή SOS που λειτουργεί καθημερινά από 9π.μ. έως 9μ.μ. χωρίς χρέωση.

Το κέντρο συνεργάζεται με:

  • τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου,
  • την Ιατροδικαστική Υπηρεσία,
  • τα Κέντρα Υγείαςτις Κοινωνικές Υπηρεσίες
  • το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας,
  • την Κοινωνική Πρόνοια,
  • την Εισαγγελία
  • τα Αστυνομικά τμήματα,
  • το Σπίτι Φίλων Παιδιού,
  • τον ΟΑΕΔ
  • και τους αντίστοιχους Ξενώνες στην Κύπρο και στην Αθήνα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
(Ανάβυσσος Αττικής)
Πρόεδρος: Αναστασία Τσιακάλου
Ανάβυσσος Αττικής
Τηλ.: 2291054074

Η Κοινωνική Στήριξη είναι ένα από τα Σωματεία που έτυχαν διάκρισης στον Διαγωνισμό της Κίνησης Πολιτών το 2003, με το πρόγραμμα που αφορούσε τη δραστηριοποίηση και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, ορφανών παιδιών με ειδικές ανάγκες που ζουν σε ιδρύματα.
Τώρα αναπτύσσουν δύο νέα προγράμματα.

  1. Το πρόγραμμα της «διπλανής πόρτας» και που αφορά στην υποστήριξη οικογενειών με χαμηλό εισόδημα ή οικογενειών που κάποιο μέλος τους έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και
  2. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών, που αφορά τον τρόπο προσέγγισής τους στον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
(Αθήνα)
Πρόεδρος: Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου
Τηλ.: 2103320000
Email: gcr1@gcr.gr
Website: www.gcr.gr

Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» (ΕΣΠ) δημιουργήθηκε το 1989 και ασχολείται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Στόχοι του Συμβουλίου είναι να βελτιώσει και να επεκτείνει τις υπάρχουσες δομές και να δημιουργήσει νέες με σκοπό την εξυπηρέτηση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, να συνεχίσει την παροχή κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών σε θέματα διαδικασίας ασύλου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Στο ΕΣΠ λειτουργεί κοινωνική και νομική υπηρεσία και από το 2001 υλοποιείται με επιτυχία ένα νέο πρόγραμμα για παιδιά μεταναστών και προσφύγων, που αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών ως μέσου διεθνούς επικοινωνίας και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες.

Στο ΕΣΠ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε καθημερινή βάση περίπου 40 εθελοντές.

PRAKSIS
(Θεσσαλονίκη – Αθήνα)
Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας
Συντονίστρια Μάκη Κωστούλα
Τηλ.: 2108213704 Αθήνα, 2310556145 Θεσσαλονίκη
Website: www.praksis.gr

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση και υποδοχή παιδιών (έξι έως δεκατεσσάρων χρονών) που εργάζονται ή επαιτούν στην πόλη της Θεσ/νίκης καθώς και η ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα προγράμματα PRAKSIS είναι η «επόμενη ημέρα» των εντός συνόρων προγραμμάτων που λειτουργούσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδος.

Διαθέτουν ειδικό χώρο για την υποδοχή και την ημερήσια φιλοξενία των παιδιών που προτρέπονται από την οικογένειά τους ή τρίτους σε εργασία ή επαιτεία.

Καθημερινά ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν ψυχοκοινωνικές, ιατρικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την εμπλοκή της πολιτείας για την αποτροπή του φαινομένου, την ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, τον εντοπισμό της οικογένειας, την προαγωγή της υγείας τους και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

ΑΛΚΥΟΝΗ
Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων
(Πάρος)
Πρόεδρος: Ευφροσύνη Δοξιάδη
Τηλ.: 2284022931
Email: alkioni@par.forthnet.gr

Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» ιδρύθηκε το 1995 στην Πάρο με σκοπό τόσο την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των άγριων ζώων τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα φθάνουν στο νοσηλευτήριο όσο και την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Το σύνολο της δράσης καλύπτεται από εθελοντές και μέσα σε ένα χρόνο έφτασαν στο νοσηλευτήριο περίπου 900 ζώα.

Στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας συνέβαλαν ουσιαστικά έξι χορηγοί που δέχτηκαν να καλύψουν οικονομικά τη διοργάνωση και συγκεκριμένα οι εταιρείες: