Νησίδες Ποιότητας 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

144859_DSC_4755

Φωτογραφία από την Τελετή Βράβευσης

Στις 26 Νοεμβρίου 2009, σε ειδική Τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής έγινε η απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια των Βραβείων «Νησίδες Ποιότητας 2009»

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία

Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, θέλοντας να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας, ανέλαβαν τη θεσμοθέτηση αθλοθετημένου διαγωνισμού τον οποίο ονόμασαν «Νησίδες Ποιότητας». Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με σκοπό την υποστήριξη και ενθάρρυνση ομάδων εθελοντισμού που, χωρίς επιδίωξη κέρδους ή προβολής και χωρίς υστεροβουλία, δραστηριοποιούνται δημιουργικά για τους σκοπούς στους οποίους πιστεύουν.

Οι προηγούμενοι τέσσερις διαγωνισμοί απέδειξαν ότι υπάρχει πληθώρα μη ευρέως γνωστών μέχρι σήμερα πρωτοβουλιών με αξιόλογο συλλογικό και ποιοτικό κοινωνικό έργο. Ήδη, εντοπίσθηκαν 348 τέτοιες οργανώσεις. Από αυτές οι 33 βραβεύθηκαν σε ειδικές τελετές που έλαβαν χώρα το 2001, το 2003, το 2005 και το 2007.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας απένειμε τα βραβεία στις νικήτριες οργανώσεις τα έτη 2005, 2007 και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τα έτη 2001 και 2003.

Οι «Νησίδες Ποιότητας 2009» αποτελούν τον πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό. Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία φέτος αποτελείται από τους :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής και τ.Ιστορίας Ιατρικής
ΜΕΛΗ
Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος PRAKSIS
Γιώργος Γραμματικάκης, πρ.Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Unicef-Ελλάς
Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη, Δ/ντρια Ογκολογικού «Αγλαϊας Κυριακού»
Σοφία Παπακωνσταντίνου, Επικοινωνιολόγος
Aναστασία Καραφουλίδου, Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.

Η Επιτροπή ανακήρυξε ως νικήτριες οκτώ (8) από συνολικά εξήντα τέσσερις (64) οργανώσεις που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το σημαντικό, συλλογικό, μη κερδοσκοπικό, κοινωνικό τους έργο.

Οι οργανώσεις που βραβεύθηκαν είναι:

1) Εθελοντική Διακονία Ασθενών

Πρόεδρος Πατέρας Βασίλειος Κοντογιάννης
Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης
Τ.Θ.14028, 115 10 Αθήνα
Τηλ.2107252 716, 2107252 703
Mail: info@diakonia.gr

150348_DSC_4670diakonia

Ο Σύλλογος αυτός με τους εθελοντές του που εργάζονται περίπου 1.400 ώρες μηνιαίως, προσφέρει συμπαράσταση και βοήθεια σε μοναχικούς ασθενείς νοσοκομείων και παιδιά. Οι νέοι εθελοντές αξιολογούνται και εκπαιδεύονται τουλάχιστον με 8 συνεδρίες και έχουν τουλάχιστον 3 πρακτικές διακονίες πριν αναλάβουν τον κάθε ασθενή. Πενήντα και πλέον είναι οι εισηγητές-εκπαιδευτές στην εκπαίδευση των εθελοντών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, θεολόγοι, παιδίατροι και παιδοψυχίατροι για τα παιδιά. Οι 300 και πλέον εθελοντές καλούνται κάθε φορά από τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκες ( έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη του συλλόγου και συνεχώς ενημερώνονται) και προσφέρουν στο μοναχικό ασθενή και στα παιδιά αυτό που σε κάθε άλλη περίπτωση προσφέρει ο συγγενής – αγάπη, φροντίδα, συμπαράσταση, συντροφιά, επικοινωνία, τάϊσμα. Ο εθελοντής κρατάει συστηματικά φύλλα αναφοράς με τα οποία ενημερώνει τους υπεύθυνους του προγράμματος αλλά και το νοσοκομείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 2008 πραγματοποιήθηκαν 25.359 ώρες διακονιών. Περισσότερες από τις μισές ώρες ήσαν αφιερωμένες στα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα νοσοκομεία Παίδων. Καθημερινά (ακόμα και σε αργίες και γιορτές) 20-25 άτομα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους σε άτομα που σε μια δύσκολη φάση δεν έχουν κανένα δικό τους να τους βοηθήσει.

Ομιλία Στέφανου Γερουλάνου για την Εθελοντική Διακονία Ασθενών.

2) 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
Υπεύθυνος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος
Γ.Γεννηματά 34, 162 31 Βύρωνας
Τηλ.2107628 639, 2107660 892

154348_DSC_4561bironas

Ο καθηγητής αρμόδιος αυτού του προγράμματος και οι μαθητές αυτού του σχολείου αναλαμβάνουν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για τα ελληνικά σχολικά δεδομένα. Ασχολούνται με ποικίλα θέματα που αφορούν στην παιδεία, τον πολιτισμό, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία, το περιβάλλον, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα έχουν συνεργαστεί με τη UNICEF στο πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών». Λειτουργούσε Τράπεζα Αίματος από γονείς των μαθητών επί πέντε συναπτά έτη, από το 1994 έως το 1999. Εδώ και επτά χρόνια συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υγείας. Με αναδασώσεις και «υιοθεσία» δασικών περιοχών οι μαθητές προσφέρουν πολύτιμη περιβαλλοντική βοήθεια. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχουν συστήσει ομάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι κοινές ομάδες Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών λειτουργούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Εδώ και 13 χρόνια λειτουργεί ομάδα ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ανταλλαγές μαθητών με σχολεία του εξωτερικού καλλιεργείται στους μαθητές το πανευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Τα παιδιά έχουν προσκληθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Κορυφαία στιγμή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του σχολείου ήταν η βράβευση τον Απρίλιο του 2008 στο Άαχεν της Γερμανίας με το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ . Η σπουδαιότητα αυτού του βραβείου στον εν λόγω πανευρωπαϊκό σχολικό διαγωνισμό φαίνεται από το ότι υπήρξαν 400 συμμετοχές από 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το σχολείο πέτυχε μια τέτοια διάκριση. Έχει λάβει επίσης βραβεία από το ελληνικό τμήμα Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, από τη UNICEF και από την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία. Η δράση τους συνεχίζεται και με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προσκλήσεις προσωπικοτήτων, έκδοση έντυπου περιοδικού.

Ομιλία Λάμπρου Κανελλόπουλου για το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα

3) Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης Ν.Ξάνθης
Πρόεδρος Αζήζ Ορχάν
Χ.Γλαύκης, 673 00 Ξάνθη
Τηλ.25440 23166
Mail: info@kentroglafkis.org
www.kentroglafkis.org

155814_DSC_4770glauki

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία 27 πομάκων εκπαιδευτικών, κατοίκων των μουσουλμανικών χωριών του Νομού Ξάνθης, πτυχιούχων ελληνικών πανεπιστημίων διαφόρων ειδικοτήτων. ΄Εχει ως σκοπό την εκπαίδευση και την ενεργό κοινωνική ένταξη των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Στόχος των μελών είναι να λειτουργήσουν ως πρότυπο σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η ελληνική «εκπαίδευση» δεν θεωρείται πρωταρχική ανάγκη και στο οποίο τα παιδιά λαμβάνουν ελλιπή μόρφωση ή είναι αναλφάβητα, ενώ η μητρική τους γλώσσα και τα πολιτιστικά τους στοιχεία απειλούνται με αφανισμό. Τα παιδιά αυτά ζουν στα πλαίσια μιας κλειστής πατριαρχικής κοινωνίας με πολλές ανισότητες στις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μέλη του Κέντρου Γλαύκης επιθυμούν να αναβαθμίσουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών με τελικό σκοπό τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Τριακόσια περίπου παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο χωριό της Γλαύκης αλλά και στα παραρτήματα του κέντρου στα χωριά Μύκη και Πάχνη. Τα μαθήματα διεξάγονται τις απογευματινές ώρες σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους και σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τα παιδιά για το μάθημα της επόμενης μέρας και να απαντήσουν σε ερωτήματα που προέκυψαν κατά τις πρωινές σχολικές ώρες. Ενισχύονται η κρίση και η ερευνητική διάθεση των παιδιών με καινοτόμες μεθόδους για τις οποίες ενημερώνονται τα μέλη του Κέντρου μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια. Το καλοκαίρι ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε κατασκηνώσεις και το Κέντρο μεριμνά γι’ αυτό με σκοπό να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας των παιδιών με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επίσης τα παιδιά προετοιμάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ομιλία Αναστασίας Καραφουλίδου για το Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης

4) ΣΠΙΤΙ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (Δράμα)
Πρόεδρος Αλίκη Τσιαμούρα
Βενιζέλου 114, 661 00 Δράμα
Τηλ.25210-46062, 58015
Mail: dramlady@otenet.gr
www.enosikirion.gr

160137_DSC_4694drama

Στήριξη κακοποιημένων γυναικών, άγαμων μητέρων, γυναικών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.
Σε καθημερινή βάση δεκάδες εθελοντές προσφέρουν ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική κάλυψη, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, νομική στήριξη, οικονομική βοήθεια, εύρεση εργασίας, διανομή ιματισμού και τροφίμων.
Η επιστημονική ομάδα των εθελοντών αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους και παρέχουν προσωρινή στέγη, διατροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη και επαγγελματική κατάρτιση. Όλα αυτά σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό τριώροφο οίκημα στην καρδιά της πόλης με έναν απόλυτα διακριτικό τρόπο.
Από το 2006 υλοποιείται το πρόγραμμα «Γυναίκες-Απασχόληση». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε :
Κακοποιημένες γυναίκες, ανύπαντρες μητέρες, γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής και εργασιακής ένταξης, γυναίκες που επιθυμούν πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ομιλία Τζανέτου Αντύπα για το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας Δράμας

5) Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου
«ΣΤΕΓΗ»
Πρόεδρος Μαρία Φωστέρη
Κοραή 3, 841 00 Σύρος
Τηλ.2281086456, 2281088835
Mail: stegisgr@ath.forthnet.gr

160503_DSC_4704stegi

Η Στέγη ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Σύρου, του Δικαστηρίου Ανηλίκων Σύρου, μετά από εισήγηση της Επιμελήτριας Ανηλίκων. Η Στέγη λειτουργεί ως Κέντρο Ημέρας με εξειδικευμένο προσωπικό, υποστηρίζεται όμως και από ένα δίκτυο εθελοντών. Σκοπός της είναι η στήριξη των κοινωνικώς αποκλεισμένων παιδιών και νέων που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, από διαζευγμένες οικογένειες, τα ορφανά παιδιά , τα παραμελημένα από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τα παιδιά μεταναστών. Οι άνθρωποι της Στέγης θέλουν να εντάξουν τα αποκλεισμένα αυτά παιδιά στην κοινωνία, να τους καλλιεργήσουν ηθικές αρχές και αισθήματα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και γενικότερα να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης παιδιών και κοινωνίας. Υπάρχει μέριμνα για την καθημερινή σίτιση των παιδιών , την ψυχολογική στήριξη παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και την επαγγελματική τους αποκατάσταση ύστερα από την αποφυλάκιση. Επίτευγμα της Στέγης θεωρείται και η λειτουργία του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Σύρου.
Έχει σταθερή συνεργασία με την Αρσις, το Συνήγορο του Παιδιού και τη
Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Ομιλία Ελένης Κοσμίδη για την Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου « η Στέγη»

6) Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγίου
Στεφάνου
Πρόεδρος Βασίλειος Κουράκος
Μυστρά 27, 145 65 Άγιος Στέφανος
Τηλ.2108141 600
Mail: vaskourakos@yahoo.com

160738_DSC_4710ag_stefanos

Η ομάδα αυτή έχει ως σκοπό τη Δασοπροστασία, Δασοπυρόσβεση και γενικότερα την Πολιτική Προστασία της ευρύτερης περιοχής της Πάρνηθας. Συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους τοπικούς φορείς για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στην ευαίσθητη περιοχή δράσης τους. Οι διαρκείς μετεκπαιδεύσεις τους τούς καθιστούν ένα από τα πιο αξιόμαχα τμήματα εθελοντικής Πολιτικής Προστασίας που καλούνται κατά διαστήματα να βοηθήσουν την Πυροσβεστική σε περιπτώσεις πλημμυρών, χιονοπτώσεων, τροχαίων ατυχημάτων, πυρκαγιών. Σημαντικές επίσης είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που προσφέρουν σε κατοίκους και παιδιά. Έχει πιστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς, ενώ εγκωμιαστικά είναι και τα σχόλια του Τύπου για το έργο τους.

Ομιλία Γιώργου Γραμματικάκη για το Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου

7) Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της WWF-Ελλάς
Διευθυντής : Δημήτρης Καραβέλλας
Φιλελλήλων 26, Αθήνα
Τηλ.2103314 893, 2103247 578
Mail: g.chasiotis@wwf.gr

161127_DSC_4645wwf

Η Νομική Ομάδα του WWF-Eλλάς δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει το «κύμα» καταγγελιών για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Συμμετέχουν δικηγόροι, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι και μηχανικοί. Σκοπός της ομάδας είναι η ενδυνάμωση και η υποστήριξη προς τους πολίτες που, είτε ατομικά είτε συλλογικά, θέλουν να δράσουν, βλέποντας τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, αλλά δεν ξέρουν πώς. Στα επτά χρόνια λειτουργίας της έχει χειριστεί 500 υποθέσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα και με συγκινητική αφοσίωση της ομάδας. Από το 2002 η Νομική Ομάδα έχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε κρίσιμες νομικές πληροφορίες μέσω της σύνδεσης με τη βάση δεδομένων ΝΟΜΟΣ. Κάθε μήνα η WWF δέχεται τουλάχιστον 20 καταγγελίες τις οποίες χειρίζεται.

Ομιλία Σοφίας Παπακωνσταντίνου για τη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της WWF

8) ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Πρόεδρος Νίκος Βουλγαρόπουλος
Άρτης 1, 115 23 Αθήνα
Τηλ.2108660556, 2106916932
Mail:admin@disabled.gr
www.disabled.gr

161356_DSC_4660anapiria_tora

Οι πρωτοβουλίες του «Αναπηρία Τώρα» είναι όλες επαγγελματικού επιπέδου και καινοτόμες. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι:
* Έκδοση διμηνιαίου εντύπου 132 σελίδων που αποστέλλεται δωρεάν σε 14.500
συνδρομητές,
* Ιστοσελίδα www.DISABLED.GR με 150.000 επισκέψεις/μηνιαίως,
* Διοργάνωση της Autonomia EXPO που είναι η μεγαλύτερη ετήσια
έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την υγεία, την
αποκατάσταση, την ανεξάρτητη διαβίωση,
* Ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει περισσότερους από 75.500
τίτλους βιβλίων και άρθρων,
* Καθημερινή αποδελτίωση του ημερήσιου και του περιοδικού τύπου για
ζητήματα ΑμεΑ,
* Αρχισυνταξία του τηλεοπτικού μαγκαζίνο «παρέα στις 7» από το σταθμό
Prisma+,
* Οδηγός για τον πολίτη με αναπηρία, που είναι η πιο ολοκληρωμένη και οργανωμένη συλλογή νόμων και νομολογίας για τα ΑμεΑ.

Ομιλία Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου για την οργάνωση «Αναπηρία Τώρα»

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους παρακάτω χορηγούς που με τη θετική τους ανταπόκριση στηρίζουν αποφασιστικά τον θεσμό των Νησίδων Ποιότητας 2009

ΕΡΤ
ΝΕΤ 105,8 165120_EPT
Coca-Cola ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ 165335_LOGO-3E-GREY-v2_CMYK
Vivartia 165410_vivartia_logo_CMYK
Famar 165442_FAMAR_LOGO
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠEΙΡΑΙΩΣ 110219_peir_logo2
Eurobank EFG 165607_EUROBANK_EFG_COLOR
Fourlis 170559_Fourlis