Νησίδες Ποιότητας 2015

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2015

Ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο
για την Ελλάδα που θέλουμε!

 

Δείτε εδώ την Τελετή Βράβευσης των Νησίδων Ποιότητας

Σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00. έγινε  και φέτος η βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων που η Ελλανόδικη Επιτροπή των Νησίδων Ποιότητας επέλεξε να τιμήσει αυτή τη χρονιά. Τα βραβεία των Νησίδων Ποιότητας 2015  παρέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Θεωρήσαμε  ότι φέτος, μετά από 16 χρόνια διοργάνωσης του διαγωνισμού, οι υποψήφιες ομάδες προς βράβευση θα μας ήταν λίγο ή πολύ γνωστές. Διαψευστήκαμε και συγκινηθήκαμε από το πλήθος και την ποιότητα των αιτήσεων των εθελοντικών ομάδων που λάβαμε από όλη την Ελλάδα. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν είδαμε εθελοντικές πρωτοβουλίες να λειτουργούν καινοτομικά και να έχουν ως στόχους, πέραν της αναγκαίας για την εποχή μας πρόνοιας, τη δημιουργία νέων συνθηκών και αντιλήψεων για την ανάκαμψη της χώρας μας. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο εθελοντισμός εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλά μια ιδέα αλλά πράξη ουσιαστική που λειτουργεί αποτελεσματικά και παραδειγματικά για τη νέα γενιά.

Η Κίνηση Πολιτών και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, προσπαθούν από το 2001 να αναδείξουν μέσα από μία αντικειμενική, διαφανή και προκαθορισμένη διαδικασία τις Οργανώσεις/Ομάδες αυτές που δεν είναι ακόμη ευρύτερα γνωστές αλλά προσφέρουν εθελοντικό ποιοτικό έργο και λειτουργούν ως πρότυπα για την κοινωνία και τη νέα γενιά

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία φέτος αποτελείται από τους :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ.,
πρ. Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών

ΜΕΛΗ

Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας – Ακαδημαϊκός
Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη
Καθ. Αναστάσιος Βρεττός, Πρόεδρος Δ.Σ. “Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος”
Λήδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης
Σοφία Παπαϊωάννου, Δημοσιογράφος

Και οι Πρόεδροι των δύο συνδιοργανωτριών οργανώσεων:

Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών
Ελένη Κοσμίδου, Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού


 

Ποιες όμως είναι οι φετινές Νησίδες Ποιότητας;

(με αλφαβητική σειρά)

 

Wise Greece – ΑΘΗΝΑ

Πρόεδρος Μελίνα Ταπραντζή,
τηλ. 2130276559,
email: melina@wisegreece.com www.wisegreece.com

H Wise Greece είναι μια ΜΚΟ που από τη μία προωθεί τα ελληνικά προϊόντα και τα οφέλη της ελληνικής διατροφής και από την άλλη χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις τους για να αγοράσει τρόφιμα για άπορους. Η οργάνωση στηρίζεται από 450 προϊόντα και 100 έλληνες παραγωγούς. Τα προϊόντα με το σήμα Wise Greece πωλούνται σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε καταστήματα της Ελλάδας και σε 6 χώρες. Μέσα από τη διαδικασία αυτή η οργάνωση έχει προσφέρει πάνω από 2 τόνους τροφίμων. Επιπλέον, οι εθελοντές του Wise Greece έχουν προσφέρει με τα προϊόντα τους το χριστουγεννιάτικο γεύμα των πωλητών της «Σχεδίας», συμμετέχουν σε Φεστιβάλ όπως το «Ευ Ζην», ενισχύουν Συλλόγους όπως το «Μπορούμε», το ίδρυμα ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ και πολλά άλλα.


 

Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες – «ΑΜΥΜΩΝΗ» – ΑΘΗΝΑ

Πρόεδρος Παρασκευή Μπέλλου,
τηλ. 210 9631441, 9632549,
email: amymoni@otenet.gr www.amimoni.gr

Αντικείμενο της Ομάδας είναι η εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες αλλά και η στήριξη των οικογενειών τους. Ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν τα άτομα αυτά όσον το δυνατόν περισσότερη αυτονομία αλλά και να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη κρατική δομή.

Λειτουργούν 4 προγράμματα μοναδικά στην Ελλάδα:

  • Πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με προβλήματα όρασης από τη γέννησή τους έως 6 ετών. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σπίτι του παιδιού
  • Κέντρο ημέρας για άτομα από 6 έως 39 ετών
  • Ξενώνας προσωρινής διαμονής από Παρασκευή έως Κυριακή
  • Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου κατοικούν δια βίου 7 ενήλικα άτομα τυφλά με πρόσθετες αναπηρίες.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΑΘΗΝΑ

 

Πρόεδρος  Μυρσίνη Ζορμπά,
τηλ. 2108846590,
email: diktio1@gmail.com, www.ddp.org.gr

Από το 2000 το Δίκτυο δραστηριοποιείται με δράσεις για τη διάδοση και τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς επίσης για τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και άλλες οργανώσεις της χώρας. Το 2012 δημιουργήθηκε το «Εργαστήριο Πολιτισμού» στην υποβαθμισμένη περιοχή του Σταθμού Λαρίσης. Το Δίκτυο προστατεύει και βοηθάει παιδιά από ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά οικογένειες, παιδιά από ιδρύματα, παιδιά προσφύγων & μεταναστών, παιδιά με προβλήματα υγείας να έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στην κοινωνικοποίηση. Το Εργαστήριο έχει 950 παιδιά, 5-12ετών διαφόρων εθνικοτήτων. Λειτουργούν 18 τμήματα μαθησιακής υποστήριξης και οι ομάδες λειτουργούν με 60 εθελοντές. Εκτός των παραπάνω, λειτουργεί βιωματικό εργαστήριο και Πλανόδια Βιβλιοθήκη. Το Δίκτυο κάθε χρόνο διοργανώνει δύο καμπάνιες, η μία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού και η άλλη με τίτλο Ημέρες Βιβλίου.

 


 

Εστία «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» – ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Πρόεδρος  Τζοβάννα Καμπούρη, τηλ. 22650 42062, 42054, email: info@estia-agiow-nikolaos.eu estia.ag.nikolaos@gmail.com www.gr-estia-agios-nikolaos.org

 

H Εστία είναι η μοναδική κοινότητα στην Ελλάδα όπου τα άτομα με ειδικές ανάγκες ζουν, εργάζονται και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μαζί με τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, σε μία σχέση αμοιβαίου εμπλουτισμού, αφού έχουν εκλείψει και οι βιολογικοί τους γονείς. Θεμελιώδης αρχή της Εστίας είναι ότι το κάθε άτομο έχει τις δικές του μοναδικές δυνατότητες και μπορεί να βοηθηθεί ώστε να τις αναπτύξει κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι, σε ένα περιβάλλον θαλπωρής, λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, κοσμημάτων, χειροτεχνημάτων, κηπουρικής και ζαχαροπλαστικής. Στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου ζουν 40 άτομα τα μισά εκ των οποίων είναι με ειδικές ανάγκες ενώ τα υπόλοιπα είναι εθελοντές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Όλα τα μέλη ζουν σαν οικογένεια μέσα σε σπίτια. Στο κτήμα του ιδρύματος υπάρχουν εργαστήρια, αίθουσα συγκεντρώσεων και καλλιεργήσιμοι χώροι όπου παράγονται αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουν οι ίδιοι. Τα άτομα αυτά ζουν εκεί για όλη τους τη ζωή, ακόμα και αφού έχουν εκλείψει και οι βιολογικοί τους γονείς. Όραμα της Εστίας είναι να μπορέσουν να επεκταθούν και άσχετα από τη δυνατότητα πληρωμής, να δημιουργήσουν δύο επιπλέον τέτοιες οικίες.

 


 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ – ΑΘΗΝΑ

Ιδρυτές : Ξένια Παπασταύρου, Aλέξια Μοάτσου και Κος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, τηλ. 210 3237805, email: info@boroume.gr www.boroume.gr

 

Πρόκειται για μια ΜΚΟ που διανέμει 5.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, εκπαιδεύει παιδιά ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες, λειτουργεί πρόγραμμα ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο Σχολείο, εκπονεί προγράμματα πλήρους εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής, αφού περίπου το 30% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μένει ανεκμετάλλευτο στο χωράφι επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του χονδρεμπορίου, στηρίζει πολίτες που βρίσκονται στο ή και κάτω από το όριο φτώχειας με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια». Η επισιτιστική στήριξη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει ξεπεράσει τις 3.000.000 μερίδες. Ενδεικτικά το 2014 η επισιτιστική στήριξη είχε αύξηση 400% σε σχέση με το 2013. Η βάση δεδομένων τους περιλαμβάνει πάνω από 600 οργανισμούς και ιδρύματα για συσσίτια και 180 αποδέκτες τροφίμων ανά την Ελλάδα.

 


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ – ΣΑΜΟΣ

Πρόεδρος  Αλέξανδρος Μαλαγάρης, τηλ. 22730 80321, email: samosdivers@gmail.com www.samosdivers.gr

Ο Σύλλογος οργανώνει καταδύσεις αναψυχής με εξοπλισμό που παρέχεται δωρεάν στα μέλη του. Έχουν οργανώσει 76 καθαρισμούς βυθών, έχουν ανελκύσει 2 τόνους τοξικού μολύβδου, έχουν ανασύρει 91 βάρκες, 103 μπαταρίες σκαφών και μετέχουν στην πανελλαδική καμπάνια let’s do it Greece & let’s do it Mediterranean. Παράλληλα οργανώνουν κοινωνικό εθελοντισμό με βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες, μετέχουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ενημερώνουν, κυρίως, τη νέα γενιά κάνοντας ενημερωτικές ομιλίες σε μαθητές, στους τελειόφοιτους φοιτητές του τμήματος θαλάσσιας γεωγραφίας και έχουν δημιουργήσει δίγλωσσα και πολύγλωσσα βίντεο, τα οποία θέτουν το θέμα της προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτη είναι η καθολική εκτίμηση του κόσμου της Σάμου.

 


 

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ του ΚΟΣΜΟΥ – ΑΘΗΝΑ

Πρόεδρος Σπύρος Σερεμίδης, τηλ. 2109623845, 9652386, email: worldpharmacists@yahoo.gr www.worldpharmacists.org

 

 

Πέραν της συμβολής τους στην ίδρυση του πρώτου Κοινωνικού Φαρμακείου στην Αθήνα και στη συνέχεια και άλλων ανά την Ελλάδα, το έργο των Φαρμακοποιών του Κόσμου είναι η συλλογή, η αγορά, ο έλεγχος και η συσκευασία ιατροφαρμακευτικού υλικού και η προώθησή του εντός και εκτός χώρας. Έχουν πραγματοποιήσει αποστολές σε περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού και έχουν προωθήσει αποστολές μέσω άλλων ΜΚΟ και επίσημων φορέων σε άλλες 15 χώρες. Στην Ελλάδα προσφέρουν διαχρονικά υλικό σε Ιδρύματα, Γηροκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Κράτησης Μεταναστών κ.ά και από το 2012 τα γραφεία τους λειτουργούν και αυτά ως Κοινωνικά Φαρμακεία για την κάλυψη ανασφάλιστων ή άπορων ασθενών. Ένα σημαντικό έργο των Φαρμακοποιών του Κόσμου είναι οι ομιλίες, οι προβολές πάνω σε θέματα υγείας, εθελοντισμού και ανθρωπιστικών αποστολών.


KINHSH_FINAL_2015.indd