ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2017 Ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο για την Ελλάδα που θέλουμε!

Ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο για την Ελλάδα που θέλουμε!

Σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στις 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων που η Ελλανόδικη Επιτροπή των Νησίδων Ποιότητας  επέλεξε να τιμήσει αυτή τη χρονιά. Τα βραβεία των Νησίδων Ποιότητας 2017 επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
Φέτος βραβεύθηκαν 8 Οργανώσεις, από σύνολο 76 υποψηφιοτήτων.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  (ΜKO), καθώς και ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών που συμμετείχαν, δραστηριοποιούνται στους τομείς αλληλεγγύης, πρόνοιας, φυσικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της ισότητας ευκαιριών, καθώς και στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέσα από μια αντικειμενική, προκαθορισμένη και διαφανή διαδικασία, επιλέγονται οι νικήτριες συμμετοχές, οι οποίες δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστές, αλλά προσφέρουν εθελοντικό έργο ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως δημιουργικά πρότυπα για την Κοινωνία και ειδικότερα για τη νέα γενιά.

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ.,
πρώην Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών

ΜΕΛΗ (με αλφαβητική σειρά)

Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης,

Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών,

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος,

Λήδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης,

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός,

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Συνθέτης,

Μελίνα Ταπραντζή, Πρόεδρος της ΜΚΟ Wise Greece.

Ποιες όμως είναι οι φετινές Νησίδες Ποιότητας;

(με αλφαβητική σειρά)

Mobile School της Ένωσης Κυριών Δράμας/Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας   

Πρόεδρος Αλίκη Τσιαμούρη,  info@dlu.gr   infodlu3@gmail.com  http://www.dlu.gr  Τ: 25210 46062/58015

Η εθελοντική ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας, τιμήθηκε με το βραβείο των Νησίδων Ποιότητας 2009 για το έργο της, καθώς και για το Σπίτι Ανοιχτής Fιλοξενίας. Θέλοντας να επεκτείνει τις δράσεις της και στον εκπαιδευτικό τομέα, ξεκίνησε  μια έρευνα τον Μάιο του 2015, που είχε ως στόχο να υπολογίσει τη σχολική διαρροή αλλά και να μετρήσει πόσα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο στην περιοχή της Δράμας. Έπειτα από επιτόπια έρευνα,  διαπιστώθηκε, πως ο αριθμός των παιδιών, τα οποία δεν φοιτούν στο σχολείο είναι πολύ μεγάλος, καθώς επίσης είναι μεγάλος και ο αριθμός των παιδιών που επαιτούν. Η έρευνα αυτή, είχε ως αποτέλεσμα η εθελοντική ομάδα της Ένωσης να στείλει αίτημα στον οργανισμό του Βελγίου Mobile School για την απόκτηση ενός Μobile School. Το Κινητό Σχολείο, είναι μια τροχήλατη κατασκευή με διαστάσεις 1,50 μέτρα ύψος, 1,50 μέτρα μήκος και 60 εκατοστά πλάτος. Το βάρος του είναι 150 κιλά και  έχει τη δυνατότητα να ανοίγει από το πλάι και να γίνεται έξι μέτρα. Είναι κατασκευασμένο με μαυροπίνακες και επάνω σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να τοποθετούνται πάνελ διαφορετικά κάθε φορά. Συνολικά υπάρχουν 350 πάνελ, τα οποία περιλαμβάνουν γλωσσικές ασκήσεις, ασκήσεις αριθμητικής, γεωγραφίας, γεωμετρίας και ζωγραφικής. Υπάρχουν πάνελ συζητήσεων, που αφορούν την διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, την υγιεινή, τη σεξουαλικότητα κ.α. Τα πάνελ αυτά έχουν τρεις βαθμούς δυσκολίας και αλλάζουν σε κάθε παρέμβαση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ένα χρόνο πριν την παραλαβή του, η εθελοντική ομάδα δούλεψε με 30παιδιά και μετά την απόκτησή του ο αριθμός των παιδιών συνεχώς αυξάνει. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν το κινητό σχολείο 60-75 παιδιά.

 

«ιππόθεσις» Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

Πρόεδρος Ρόζα Ρούσσου,  Αθήνα, info.ippothesis@gmail.com http://greekhorseprotection.org/who-we-are/    Μ: 6951 250561

Πολλοί οι εθελοντές και πολλές οι ώρες εθελοντικής εργασίας, ιδιαίτερα όταν είναι σε εξέλιξη διάσωση ιπποειδών. Το έργο της Ομάδας είναι αφενός η διάσωση ιπποειδών που κακοποιούνται ή που ζουν

κάτω από πολύ κακές συνθήκες και, αφετέρου, η αλλαγή της νοοτροπίας που λέει: «αντέχουν αυτά, δεν

έχουν ανάγκη» και καταλήγουμε να βλέπουμε ζώα υποσιτισμένα, τραυματισμένα, κακοποιημένα στο σώμα και την ψυχή. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, βρέθηκε χώρος φιλοξενίας, όπου κακοποιημένα ιπποειδή, χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να δείξουν εμπιστοσύνη. Είχαν χτυπηθεί τόσες φορές και τόσο βάναυσα που κρύβονταν  σε γωνιές του στάβλου ή, όταν έβλεπαν άνθρωπο προσπαθούσαν  να επιτεθούν για να προστατευθούν.

Στόχος της ομάδας είναι να ξεκινήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς κάθε νομική διαδικασία που θα τα ελευθερώνει από την κακοποίηση και, στη συνέχεια, τα παιδιά στα σχολεία να εκπαιδευτούν για τον υπέροχο συναισθηματικό κόσμο των ιπποειδών, την κοινή μας ιστορία, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

 

 Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτ@ξη

Συντονίστρια Κανέλλα Κοντονή, Πάτρα, diadiktyopatra@gmail.com Μ: 6932 010606

Ειδικά εκπαιδευμένοι Κοινωνικοί Λειτουργοί με το πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, που είναι πρόγραμμα κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο  του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο.  Η Ομάδα  λειτουργεί από το 2011 με σκοπό την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την ασφαλή και με όρια χρήση του διαδικτύου. Στόχοι της Ομάδας είναι:

 1. Η ανάλυση της συμπεριφοράς των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο,
 2. Ενδυνάμωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών μέσα από την πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες,
 3. Ανάδειξη ασφαλούς πλοήγησης,
 4. Ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για τα όρια στη χρήση του διαδικτύου και τη διαπραγμάτευση αυτών με τα παιδιά τους,
 5. Πληροφόρηση σχετικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες και γραμμές υποστήριξης.

 

Κόμβος Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης

Υπεύθυνη Ευτυχία Δασκαλοπούλου, Πάτρα, daskalopoulouefi@gmail.comhttp://intermediakt.org/home-gr/  Μ: 6979 023515

Η Ομάδα του Κόμβου έχει αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και χαρτογράφησης προσβάσιμων υποδομών της Ελλάδος για άτομα με κινητικά προβλήματα και δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμων υποδομών την prosvasis.co  Το όλο σκεπτικό της δράσης είναι ότι η καθημερινότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα φαίνεται πολλές φορές δύσκολη ή και αδύνατη. Οι τουρίστες ΑμεΑ

που επισκέπτονται τη χώρα μας, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη μη γνώση των προσβάσιμων σημείων και υποδομών.  Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η πλατφόρμα  με κριτικές και προτάσεις για μια μεγάλη κατηγορία επιλογών. Είναι μία ηλεκτρονική πυξίδα για τα άτομα αυτά που δείχνει ποια σημεία διαθέτουν πρόσβαση. Έχουν καταγραφεί εστιατόρια, ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού, θέσεις παρκαρίσματος, χώροι περιπάτου, κινηματογράφοι, θέατρα, θάλασσες, σχολεία κ.ά.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε η πρώτη φάση του έργου «Προσβάσιμοι Δρόμοι». Στη διάρκεια του έργου η πλατφόρμα ανανεώθηκε και έγινε εργαλείο πιο χρηστικό και φιλικό για τους χρήστες.  Το έργο αυτό, εκτός των άλλων ωφελειών, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία και συμβάλλει στην καλλιέργεια παιδείας. Αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Είναι αξιοσημείωτη η ανταπόκριση του κόσμου στους 35 και πλέον εθελοντές που κινήθηκαν για την αντίστοιχη καταγραφή σε 9 πόλεις της Ελλάδος. Μέσα σε 7 μήνες ολοκληρώθηκε η καταγραφή και ενημερώθηκε η πλατφόρμα με πάνω από χίλια νέα προσβάσιμα σημεία και αυξήθηκαν κατά 75% οι χρήστες.

Στόχος της Ομάδας είναι το Prosvasis.co να γίνει ένα από τα πιο ποιοτικά διαδικτυακά εργαλεία με κριτικές και προτάσεις για όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτή, για τα Εμποδιζόμενα Άτομα.

 

ΜΕΤΑδραση

Πρόεδρος Μαρία Παππά, Αθήνα, info@metadrasi.org    http://metadrasi.org/   Τ: 214 1008700

Πρωταρχικός τους σκοπός είναι η κάλυψη των κενών στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Οι τρόποι και οι δράσεις που προσεγγίζουν το όλο θέμα προϋποθέτουν εξειδίκευση, εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού.

Εστιάζει στους τομείς της διερμηνείας, της διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία.

 • Διερμηνεία σε 37 γλώσσες και διαλέκτους σε πάνω από 30 σημεία της χώρας.
 • Πρότυπο δίκτυο προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
 • Πρωτοποριακή στήριξη 5 ανηλίκων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων  τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα επανένωσης και δεν έχουν κάποιον συγγενή σε χώρα της Ε.Ε.
 • Νομική στήριξη
 • Πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων.
 • Εκπαίδευση και ένταξη
 • Στέγαση μονογονεϊκών οικογενειών προσφύγων
 • Χώρος μητέρας και παιδιού.
 • Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Πρόεδρος Διονυσία Σαμαντά, Μεσολόγγι, erg-1@otenet.gr     http://www.ergpanel.gr/     Τ: 26310 25130

Σκοπός του Σωματείου είναι η δια βίου εκπαίδευση και φροντίδα, κατάρτιση, ειδική αγωγή, συμβουλευτική, ψυχολογική και ιατρική στήριξη, περίθαλψη, αποκατάσταση, διημέρευση και κοινωνική ένταξη σε άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό και συνοδές αναπηρίες.

Παρέχονται όλα τα παραπάνω σε 160 άτομα, εντελώς δωρεάν. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν καθημερινά σε προγράμματα που υλοποιούνται στις 3 μονάδες. Το Σωματείο, με την ίδρυσή του, ήρθε να καλύψει τις ανάγκες  του νομού Αιτ/νίας, όταν δεν υπήρχε καμία κρατική προνοιακή μέριμνα για τα άτομα αυτά.  Στο Μεσολόγγι λειτουργούν 2 εκπαιδευτικές μονάδες και στο Αγρίνιο  ακόμη μία για την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Εκτός αυτών, λειτουργεί και κατασκήνωση όπου υλοποιούνται περιβαλλοντικές δράσεις.

Λειτουργούν 13 εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα για την εφ’όρου ζωή, στήριξη και δια βίου εκπαίδευση, καθώς και προγράμματα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

 

Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους

Πρόεδρος Αθηνά Κρητικού, Αθήνα, skep@skep.gr http://www.skep.gr/   Τ: 2118009876, Μ: 6944 396969

Πάνω από το 10% του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρίες. Όμως, ελάχιστα από αυτά  συναντούμε στην καθημερινότητά μας.  Ο Σ.Κ.Ε.Π.  αποσκοπεί στην άρση των όποιων προκαταλήψεων και στην ενσωμάτωση των νέων με αναπηρία στην καθημερινότητα. Στόχος του Συνδέσμου είναι η αφύπνιση και η αλλαγή της στάσης του γενικού πληθυσμού απέναντι στην αναπηρία. Αυτό το επιτυγχάνουν με ενημερώσεις στα σχολεία, με 5 δράσεις κάθε σχολική εβδομάδα με τη συμμετοχή 16.000 νέων, 170 συνεργασίες με σχολεία και κοινωνικούς φορείς. Η έρευνα και η εμπειρία, τους έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων εξοικείωσης με την αναπηρία.

 

Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο

Γραμματέας Χριστίνα Χατζιδάκη, Μυτιλήνη, c_chatz@hotmail.com   http://siniparxi-epikoinonia.gr/    Τ: 22510 25170, 23 181

Η Συνύπαρξη, ξεκίνησε από την Λέσβο  με σκοπό να συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες/μετανάστες αλλά και να καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους Τούρκους γείτονές μας. Το 2016  μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους είναι τα ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται στην περιοχή. Προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά ώρες χαράς, ξεγνοιασιάς, και ελευθερίας, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόνωση των εντάσεων που επιφέρει ο αναγκαστικός εγκλεισμός τους. Πραγματοποιούνται εκδρομές για να γνωρίσουν το νησί και τον πολιτισμό μας. Αθλητικές  διοργανώσεις, ψυχαγωγικές βόλτες και γιορτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεκάδες παιδιά που πέρασαν από τη Μόρια και τώρα βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ελλάδος ή και στην Ευρώπη, συνεχίζουν να επικοινωνούν διαδικτυακά με μέλη της Συνύπαρξης.  Αρχές της Συνύπαρξης είναι η αποδοκιμασία του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της έντασης, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προάσπιση του κοινού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και των δύο ακτών του Αιγαίου, η ομαλή ζωή και η συνύπαρξη με ανθρώπους άλλης εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού.

H  όλη διοργάνωση των Νησίδων Ποιότητας 2017 δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη υποστήριξη των Χορηγών/Δωρητών μας, που συμμερίστηκαν τους σκοπούς του Διαγωνισμού και μας βοήθησαν στην πραγματοποίησή του.

 Τους ευχαριστούμε θερμά