Οι συνθήκες της κρίσης. Έχουν αλλάξει ;

Ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία. Μέσα σ’ ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2.7 δισ. Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ το επιτόκιο – που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν απ’ τις αγορές – συνεχώς αυξάνεται. Όλα αυτά δείχνουν ανησυχία και αβεβαιότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η “Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία”, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017. Η εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο Πρόεδρος της “Κίνησης Πολιτών”, Πρέσβης ε.τ., Ιωάννης – Αλέξιος Ζέπος, έγινε στον Πολυχώρο του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες φορτίζουν αρνητικά το διεθνές περιβάλλον,  και υπογράμμισε πως δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι λόγω της αστάθειας της Eυρωζώνης, μια σκληρή ελληνική στάση θα αναγκάσει τους εταίρους μας να υποχωρήσουν. «Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι τα κόμματα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα», επεσήμανε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο «πλέγμα που έχει δημιουργηθεί από τη χρόνια συμπόρευση των χωρών της Ε.Ε. το οποίο αποτελεί μια τεράστια επένδυση, που κανένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης «και διεύρυνσης των γνώσεων των πολιτών στις εξελίξεις». Αναφέρθηκε ακόμα στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη της ενοποιητικής πορείας «δεν θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες εκτός Συνθήκης, που θα ανοίξουν τη δυνατότητα αυθαίρετου αποκλεισμού ορισμένων κρατών-μελών.  Η Ευρωζώνη έχει μέλλον» τόνισε «και η ενοποίηση θα πραγματοποιείται βαθμιαία. Με άλλα λόγια, το κοινό δίκτυο που θα καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε, θα έχει διαφορετική πυκνότητα κατά θέματα».

Τέλος, αφού υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις, για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε με έμφαση ότι «στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας κι εκσυγχρονισμού της χώρας. Και προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συνεχής προσαρμογή στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντός μας».

Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, κ.Κώστα Σημίτη, προβάλλεται από το www.blod.gr