Ποιος ο ρόλος της Κοινωνίας Πολιτών;

Η ζωή μας άλλαξε ριζικά την τελευταία δεκαετία. Κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι οι διεθνείς αγορές θα βούλιαζαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσουν το σημερινό ανθρώπινο πόνο.
Από την άλλη, αναδείχθηκε η δύναμη της αλληλεγγύης σε ευρύτατη λαϊκή έκταση, που ανέτρεψε πολλές ανισορροπίες.

Βέβαια, η ανάγκη για αυξημένη αλληλεξάρτηση έφερε τον ένα πιο κοντά στον άλλο. Η ζωή όμως του καθενός μας έχει γίνει πιο περίπλοκη και είναι δύσκολο να κατευθύνεται. Οι αποφάσεις όλων μας, ατόμων, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, λαμβάνονται αναπόφευκτα μέσα σε ένα σύννεφο αβεβαιότητας.

Παράλληλα, έχει καταστεί σαφές ότι η βραχυπρόθεσμη επίλυση αποτελεί συχνά εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσπάθεια περιορισμού εκπομπών αερίων και το μακρο-κλίμα του πλανήτη μας.

Πράγματι, έχει αποδυναμωθεί η αντίληψη για τον άνθρωπο γενικά και ειδικότερα για τον homo economicus ως λογικό ον μετά την τελευταία οικονομική κρίση και τα συνεχιζόμενα σοβαρά επακόλουθά της – ιλιγγιώδη ανεργία, αυξανόμενη ανισότητα, ανεξέλεγκτη μετανάστευση κλπ. Τα πάντα χαρακτηρίζονται από μια επικίνδυνη ένταση.

Ωστόσο, δεν είμαστε ανίσχυροι. Η πολύπλευρη στήριξη της εύθραυστης κοινωνίας είναι ανάγκη να ενισχυθεί. Η Κίνηση Πολιτών δεν θα πάψει να αποβλέπει στην ενθάρρυνση της κατανόησης και της συναντίληψης, που αποτελούν επιτακτική ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>