«Προτάσεις και ιδέες για την Ελλάδα του αύριο – το μέλλον δεν περιμένει»

H ομιλία βιντεοσκοπήθηκε από το www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη και  έχει δημοσιευθεί εδώ.

ΣΥΝΟΨΗ

Τις προτάσεις και τις ιδέες του για την Ελλάδα του αύριο διατύπωσε ο πρώην Υπουργός, κ. Στέφανος Μάνος σε ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στον «Πολυχώρο» του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

Ο ομιλητής, αρχικά αναφέρθηκε στα έργα που φέρουν την υπογραφή του, όπως αυτό της πεζοδρόμησης της οδού Βουκουρεστίου, της οικιστικής επέμβασης στην Πλάκα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, του μετρό, της κινητής τηλεφωνίας, του αεροδρομίου στα Σπάτα, της Αττικής οδού, της γέφυρας στο Ρίο αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μειώθηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου στην Πειραιώς και της μονάδας της ΔΕΗ στο Κερατσίνι καθώς και με τον θεσμό της απόσυρσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Έργα που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αθήνας και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι «…. το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο, το διαμορφώνουμε εμείς με τις πράξεις μας. Προοδευτικές δυνάμεις είναι εκείνες που με τις πράξεις τους αλλάζουν το σήμερα για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο».

Όμως, το μέλλον δεν περιμένει Έχασες το σήμερα, αύριο μπορεί να βρεθείς αλλού».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτά που θεωρεί σημαντικά για την Ελλάδα και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να υλοποιηθούν με σύσταση ομάδων άξιων και αποτελεσματικών ομάδων τεχνοκρατών.

Συγκεκριμένα επισήμανε όλως ενδεικτικά:

1. Η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για μας. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν αξιοποιούσαμε με τον βέλτιστο τρόπο και το τελευταίο ευρώ από αυτά που είναι στη διάθεση μας ώστε να εφαρμόσουμε ένα ενεργητικό στρατηγικό δόγμα.

2. Το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται στις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του κράτους, των φορολογικών αρχών, των συναλλαγών και των επενδύσεων. Η απουσία του διευκολύνει τους απατεώνες και φρενάρει την ανάπτυξη. Ζήτησα να φύγουμε από τους γενικούς μη εκπληρούμενους άμεσα στόχους και να υιοθετήσουμε μικρότερους με ειδικό βάρος. Για παράδειγμα χωρίς άλλη καθυστέρηση υλοποίηση του κτηματολογίου σε τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά που θα λειτουργήσει και ως πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα.

3. Την καταμέτρηση των μαθητών σε κάθε δήμο της Ελλάδας και την ορθολογιστική κατανομή των δασκάλων που χρειάζονται από τη τεράστια δεξαμενή του διαθέσιμου και πλεονάζοντος αυτή τη στιγμή διδακτικού προσωπικού. Στη συνέχεια να ανατεθεί οριστικά στις περιφέρειες η αρμοδιότητα για τα σχολεία και το προσωπικό τους.

4. Να επανεξετασθεί με τη βοήθεια των αρίστων πως διδάσκονται και μαθαίνονται στο σχολείο τα Ελληνικά, από τα νήπια μέχρι το λύκειο. Να αξιοποιηθεί το πλεονάζον διδακτικό προσωπικό για να μάθουν Ελληνικά οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της Ελλάδας. Να εφαρμόσουμε ένα είδος «γλωσσικού ιμπεριαλισμού».