Πόλεμος στην Ουκρανία: τι σημαίνει για την ΕΕ και τον κόσμο

Στην ανοικτή συζήτηση που οργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», στις 23/3/2022 και θέμα:

«Πόλεμος στην Ουκρανία: τι σημαίνει για την ΕΕ και τον κόσμο» 

χρέη συντονιστή είχε ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Πρέσβης ε.τ.,, & πρώην  Γ.Γ. Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος.

Πρώτη τον λόγο έλαβε η  πρέσβης της ΕΕ Meglena Kuneva από το Στρασβούργο. Εξιστόρησε τη διαδικασία αποπομπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που είναι επίσης μέλος του πανευρωπαϊκού αυτού οργανισμού.

Ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης περιέγραψε τις στρατηγικές και στρατιωτικές πτυχές της « μεγαλύτερης πολεμικής επιχείρησης στην Ευρώπη από το τέλος του Β´ παγκοσμίου πολέμου» .

Η οικονομολόγος Μαρία Δεμερτζή από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρίως και ενεργειακές ιδιαίτερα επιπτώσεις του πολέμου και στην αβεβαιότητα που προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνέχιση του.

Ο Πάνος Καρβούνης, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη «στρατηγική αυτονομία» που θα προάγει εφεξής η ΕΕ στην άμυνα, στην ενέργεια και στην οικονομία με στόχο την μετάβαση από μια ΕΕ – ήπια δύναμη σε μια ΕΕ ισχύος .

Ο καθηγητής, Γιώργος Παγουλάτος εστίασε στις αλλαγές που επιφέρει ο πόλεμος τόσο για την ΕΕ, όσο και για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη ταχεία αντίδραση της Ευρώπης και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση ακολουθώντας τους συνδέσμους

YouTube: https://youtu.be/giyfqkNIHg0

Facebook:   https://www.facebook.com/kinisipoliton1/videos/1622529581478956