Στέφανος Ματθίας

Πριν από λίγο έφυγε αναπάντεχα από κοντά μας ο Στέφανος Ματθίας, με τον οποίο συμπορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Επιφανής ανώτατος δικαστής, καταξιωμένος λειτουργός της δικαιοσύνης, αρεοπαγίτης το 1990, προήχθη σε Πρόεδρο το 1996. Μέχρι το 2002, οπότε απεχώρησε από την ενεργό υπηρεσία, ο Στέφανος Ματθίας διακρίθηκε για την αφοσίωση στο έργο του, τη σύνεση, την εντιμότητα και την πίστη στην «ουσιαστική» δικαιοσύνη. Προήγαγε την αποστολή του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία και άφησε πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νεότερους λειτουργούς της δικαιοσύνης .

Αλλά και το συγγραφικό του έργο υπήρξε σημαντικό. Το κύριο μέρος αυτού του έργου συγκέντρωσε σε ένα τόμο το 1997 υπό τον τίτλο «Μελετήματα ιδιωτικού δικαίου» και δημοσίευσε το 1999 τρίγλωσση έκδοση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με πολύτιμες ερμηνευτικές παρατηρήσεις και επιλεγμένη κρίσιμη νομολογία. Τα κείμενά του περιέχουν διατριβές, ομιλίες και νομοθετικές σκέψεις, που αποτυπώνουν το εύρος των ενδιαφερόντων του συγγραφέα και την αφοσίωσή του στο ρόλο του δικαστή μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Ανέπτυξε συστηματικά και γόνιμα τις διεθνείς σχέσεις του Αρείου Πάγου. Έλαβε μέρος ως εισηγητής ή πρόεδρος των συνεδριάσεων σε πολλά νομικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος Στέφανος Ματθίας ήταν σύγχρονος δικαστής αλλά συνάμα και πολίτης με σύγχρονες αντιλήψεις, που πίστευε στην αξία των θεσμών. Με στόχο την προφύλαξη αυτών των θεσμών, χάραξε την αποστολή του για την απονομή «ουσιαστικής» δικαιοσύνης. Το 1996 έγραφε: «Ο δικαστής ασκεί το έργο του για την κοινωνία και μέσα σ’ αυτήν». Έλεγε επίσης ότι, όταν ο άνθρωπος/δικαστής δικάζει συνάνθρωπό του, οφείλει να σέβεται τον κατηγορούμενο.

Όμως η δράση του δεν περιορίστηκε στη Δικαιοσύνη. Συνέβαλε σε πολλές πρωτοβουλίες της Κίνησης Πολιτών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα δικαιώματα του ανθρώπου, το σωφρονιστικό σύστημα, τα προνόμια του δημοσίου στο κράτος δικαίου, η επικοινωνία και άλλα.

Ωστόσο, η δικαιοσύνη, τομέας πρωταρχικής σημασίας για κάθε κοινωνία, εντάχθηκε στη δεκαετία του ‘90 στις βασικότερες δραστηριότητες της Κίνησης Πολιτών. Κάποια στιγμή, διστακτικά αλλά και με αίσθημα προσμονής και ελπίδας, επισκεφθήκαμε το Στέφανο Ματθία στον Άρειο Πάγο – αφού είχε παραστεί στη δημόσια εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών του 1999 στην Παλαιά Βουλή για την «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Τον προσκαλέσαμε και δέχθηκε να συμμετάσχει ως ομιλητής στην επόμενη δημόσια εκδήλωση, το 2001, στην Αρχαιολογική Εταιρία, με θέμα «Αποτελεσματική Δικαιοσύνη». Στην εκδήλωση εκείνη συμμετείχε και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος.

Αργότερα ο Στέφανος Ματθίας έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης Πολιτών. Η συμβολή του όλα τα επόμενα χρόνια στην αποτελεσματικότητα δράσης της Κίνησης Πολιτών υπήρξε ουσιαστική, πολύτιμη και ανεκτίμητη.

Ειδικότερα επιμελήθηκε των εκδόσεων :
– «Τα προνόμια του Δημοσίου» (2003)
– «Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στην Κοινωνία της Γνώσης – Μια συμβολή στην υπέρβαση της κρίσης» (2004)
– «Ο Συνήγορος του Πολίτη – Ένας θεσμός της εποχής» (2005)
– «Η προστασία των Δικαιωμάτων του ανθρώπου – Πρακτικός Οδηγός» (2005)
– «Η απονομή της Δικαιοσύνης από τη σκοπιά του Πολίτη» (2009).

Η απώλεια του Στέφανου Ματθία άφησε τεράστιο κενό στην κοινωνία μας. Έφυγε ένας άνθρωπος με κύρος εθνικό, με ανεκτίμητη προσφορά στη δικαιοσύνη, πατριώτης, αγωνιστής, έντιμος, ακέραιος, αφοσιωμένος στη δύσκολη αποστολή του.

Εμείς, στην Κίνηση Πολιτών, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό για τις πολύτιμες υπηρεσίες του και για τις σοφές και ώριμες σκέψεις του, που μας καθοδηγούσαν και μας έδιναν δύναμη για δυσκολότερους αγώνες. Και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε με γνώμονα και στόχο τις δικές του προσδοκίες, το δικό του όραμα.

Λεωνίδας Κύρκος
Επίτιμος Πρόεδρος
Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ.