Συλλογή υπογραφών ενίσχυσης του ευρωπαικού οράματος

Συλλογή υπογραφών ενίσχυσης του ευρωπαικού οράματος
Η Κίνηση Πολιτών συντάσσει και αποστέλλει ανοικτή επσιτολή στα νέα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Η επιστολή αναδείκνυε την προσήλωση της ελληνικής κοινωνίας στις κατευθύνσεις της Ενωμένης Ευρώπης, σε μια εποχή έξαρσης εθνικιστικών και λαικιστικών νοοτροπιών

«Για τη χώρα μας, η πετυχημένη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι θέμα επιβίωσης εθνικής. Οφείλουμε όλοι να ενστερνισθούμε αυτόν τον πρωταρχικό στόχο και να τον επιδιώκουμε με μια φωνή, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές τοποθετήσεις, ως Έλληνες ενωμένοι για μια Ευρώπη ενωμένη». Στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αποκατάσταση και δημιουργική στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε μια περίοδο που ο εθνικιστικός λόγος, η λαϊκίστικη συμπεριφορά και η επιστροφή σε ανεπίτρεπτους αναχρονισμούς θέτουν σε αμφιβολία την προσδοκία σύγκλισης και προσαρμογής προς τις απαιτήσεις της νέας Ευρώπης και απομακρύνουν το όραμα του επιζητούμενου εκσυγχρονισμού, η Κίνηση Πολιτών, με την ευκαιρία των πρόσφατων Ευρωεκλογών, ανέλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών Ελλήνων ενεργών και ανήσυχων πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες θέσεις με εμάς στο ζήτημα αυτό, με σκοπό να απευθύνουμε ανοικτή επιστολή στα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξελέγη στις 12 Ιουνίου 1994.

Με τις σκέψεις αυτές εισήγαγε η Κίνηση Πολιτών το κείμενο ανοικτής επιστολής το οποίο υπέγραψαν πάνω από 500 πολίτες. Στόχος ήταν η προβολή των απόψεων αυτών εκτός της χώρας, στα έδρανα των ευρωπαίων βουλευτών, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αντιμετώπιζε με δυσπιστία τη στάση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το κείμενο της επιστολής μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες και είχε ευρεία απήχηση.