Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών υπενθυμίζει ότι η πιο επιτυχημένη διαχείριση χρεοκοπίας έγινε το 1843, όταν απελύθη το 50% των δημοσίων υπαλλήλων, δασκάλων και καθηγητών και η χώρα ορθοπόδησε
Εκπροσωπεί την έβδομη γενιά γιατρών στην οικογένεια, με ένα διάλειμμα κάθε δεύτερη γενιά. Ο παππούς του υπήρξε ο ιστορικός διευθυντής του «Ευαγγελισμού» στις αρχές του 20ού αιώνος και επί 35 χρόνια καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο ίδιος διέπρεψε ως καθηγητής Χειρουργικής στη Ζυρίχη, καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1ος διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Ωνασείου». Η σημερινή συνάντησή μας, όμως, στο κωνσταντινουπολίτικο εστιατόριο «Fatsio» έχει μια άλλη αφετηρία: την ιδιότητά του ως προέδρου της Κίνησης Πολιτών, που ίδρυσαν πριν από 25 χρόνια ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος. Λιτοδίαιτος, παραγγέλνει μια σαλάτα βραστών λαχανικών (καρότο, παντζάρι, κολοκυθάκι, χόρτα) και σκέτα μπιφτεκάκια. Για κρασί ούτε λόγος, αφού σε λίγη ώρα έχει Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης.
«Η κεντρική φιλοσοφία των ιδρυτών είναι ότι πιο πολλά πράγματα μας ενώνουν, παρά μας χωρίζουν, γι’ αυτό για το καλό της πατρίδας πρέπει να λειτουργήσουμε υπερκομματικά», εξηγεί τους σκοπούς της Κίνησης. «Πλην της πολιτικής, παίρνουμε πρωτοβουλίες σε αρκετούς τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, διοργανώνουμε ομιλίες επιτυχημένων νέων επιχειρηματιών στα σχολεία με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών. Θεωρούμε ότι είναι πιο χρήσιμο να καλλιεργήσει, π.χ., κάποιος χόρτα και να τα πουλάει στα “Χίλτον” όλου του κόσμου, παρά να επιζητεί έναν διορισμό στο Δημόσιο. Επίσης, κάθε δύο χρόνια ξεχωρίζουμε εθελοντικές ομάδες για το έργο τους και τις βραβεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η τελευταία μας δράση ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή των κινδύνων πυρκαγιάς σε 40 μοναστήρια που επισκέφθηκαν μέλη της Κίνησης. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε βιβλίο, που στείλαμε σε όλες τις μονές της χώρας».
Τον ρωτώ πώς αισθάνεται που οι σκοποί της Κίνησης Πολιτών δεν εφαρμόζονται στη σύγχρονη πολιτική σκηνή. Αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς και προτιμά να αναφέρει ένα θετικό περιστατικό, όταν το πλειοψηφούν Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη στήριξε την κυβέρνηση μειοψηφίας Σοφούλη-Βενιζέλου για να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος. «Εάν το είχαν κάνει εγκαίρως ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κώστα Καραμανλή, όταν ο ένας αρνιόταν τη συναίνεση που του ζητούσε ο άλλος, η Ελλάδα θα είχε διαφορετικό πρόσωπο. Το ιδεώδες θα ήταν μια κυβέρνηση ιδιαίτερα πλατιά», τονίζει.
Του θέτω την ερώτηση πώς βλέπει το μέλλον. «Είμαι αισιόδοξος, διότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται σωστά βήματα και έχουμε πλεόνασμα. Η Ευρώπη αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα έρθουν επιπλέον χρήματα μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την άλλη, έχει γίνει πασιφανές ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο υπερδανεισμός είναι να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας σε διεθνή επίπεδα και να γίνει πιο αποτελεσματικός. Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει 780.000 δημόσιους υπαλλήλους, ενώ η Πορτογαλία, με λίγο μικρότερο πληθυσμό, να έχει 450.000 και η Αυστρία μόλις 120.000».
Η επόμενη ερώτηση έχει σχέση με τους υπό απόλυση. «Υπάρχει λύση κι έχει εφαρμοστεί επί Οθωνος, το 1843. Τότε απολύθηκε το 50% των δημόσιων υπαλλήλων και το ένα τρίτο του στρατού. Τους αποζημίωσαν, όμως, με γη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σήμερα. Το κράτος διαθέτει 4.500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 11.000.000 στρέμματα χέρσας γης, μη δασικής. Εάν οργάνωνες μια εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο, με πλουσιοπάροχα οικονομικά κίνητρα, δηλαδή έδινες 10 στρέμματα με την άδεια να χτίσει περισσότερο απ’ ό,τι επιτρέπεται, τότε ο δικαιούχος είτε θα το πουλούσε για να ξεπληρώσει το δάνειό του ή θα το εκμεταλλευόταν ή θα το έχτιζε μόνος του. Αυτή είναι μια ιδέα για την ανάπτυξη.
Τον Νοέμβριο η Κίνηση Πολιτών διοργανώνει, σε συνεργασία με Διεθνή Διαφάνεια, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ και ΚΑΝΤΟΡ, ένα forum για το πολιτικό σύστημα μετά το νέο Σύνταγμα. Οι θέσεις μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος διαχωρισμός των τριών εξουσιών, έλεγχος της εκτελεστικής από τη νομοθετική, έλεγχος της νομοθετικής από μια γερουσία, απόλυτη αυτονομία της Δικαιοσύνης και ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού. Η κομματική δικτατορία που ζούσαμε έως τώρα, όπου κάθε κομματάρχης περνούσε όποιον νόμο ήθελε, πρέπει να λάβει τέλος με την αλλαγή του Συντάγματος», υπερθεματίζει.
Η συνέντευξη δόθηκε στον Χρήστο Ζαμπούνη για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/9/2013
Copyright ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία 2014 by Conne3ion