Τέλος στο «μαύρο κουτί» της αδιαφάνειας βάζει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών

Τέλος στο «μαύρο κουτί» της αδιαφάνειας

βάζει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών

 

Αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου και τέλος στα ανώνυμα κουπόνια, ζητούν η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος και η Κίνηση Πολιτών

 

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2014. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) και η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία (Κ.Π.) χαιρετίζουν, ως ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια στον πολιτικό κόσμο, την πρόσφατη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Είναι η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και των αιρετών αντιπροσώπων τους στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ώστε να διαμορφώσουν εικόνα για τις πηγές χρηματοδότησής τους.

 

«Τέλος, στο “μαύρο κουτί”, επιτέλους διαφάνεια!», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Κώστας Μπακούρης και συμπληρώνει: «Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από το 2010 μέχρι σήμερα, που η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς παρουσίασε τις 15+43 προτάσεις της “Διαφάνεια στη Διαχείριση του Πολιτικού Χρήματος” μέχρι να ευοδωθεί η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία. Ως Οργάνωση που εργαστήκαμε επίμονα προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε το νέο νομοσχέδιο».

 

«Η λήψη μέτρων για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών θα επιτρέψει στην κοινωνία πολιτών να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της σε ένα πολιτικό σύστημα που ζητάει θυσίες από όλους, εκτός από τον εαυτό του» δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών, Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος.

 

Το νέο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή της Βουλής στις αρχές Σεπτέμβρη του 2014 προβλέπεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση μέσα στον Οκτώβριο, καθώς απαιτείται Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

 

Ωστόσο, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος και η Κίνηση Πολιτών εκφράζουν ενστάσεις και ανησυχίες για τη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου καθώς δεν παρέχει τα εχέγγυα ανεξαρτησίας που θα επιτρέψουν να εμπεδωθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη για το σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει. Όσα προτείνουν η ΔΔ-Ε και η Κ.Π. για τη σύνθεση της Επιτροπής που θα ελέγχει τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, αποτελούν πάγιες θέσεις των δύο Οργανώσεων και εστιάζουν στα εξής σημεία:

  • μη συμμετοχή βουλευτών και αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής
  • τα μέλη που θα την απαρτίζουν να έχουν ως κύρια ενασχόληση το συγκεκριμένο έργο και να επικουρούνται από προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης
  • ενίσχυση των ελέγχων με ισχυρό μηχανισμό σε συσχέτιση με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων
  • επιβολή κυρώσεων χωρίς την παρέμβαση της Βουλής με απ’ ευθείας παραπομπή στο Εκλογοδικείο
  • κατάργηση των επιμέρους Επιτροπών Ελέγχου των εκλογικών δαπανών

 

Η Διεθνής Διαφάνεια και η Κίνηση Πολιτών υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία της ρύθμισης που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων που χρηματοδοτούν τα κόμματα, εκφράζουν όμως την αντίθεσή τους σε κάθε τροπολογία που θα ερχόταν να εξαιρέσει τα ανώνυμα «κουπόνια» από την υποχρέωση διαφάνειας, όπως εξάλλου έχει επισημάνει και η GRECO (Ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς).

 

Μολονότι το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπει ένα τέλος στην αδιαφάνεια στον πολιτικό κόσμο, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος και η Κίνηση Πολιτών επισημαίνουν ότι δεν παύει να αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία να ανοίξουν ακόμη περισσότερα παράθυρα στο οικοδόμημα της πολιτικής ζωής του τόπου για να χυθεί άπλετο φως σε κάθε γωνιά του.

 

——————————————————————————————-

Δείτε τις προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας ήδη από το 2012, με τίτλο «Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα μπροστά στο καθρέφτη».

 

Δείτε αναλυτικά τις 15+43 προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας με τίτλο «Διαφάνεια στη Διαχείριση του Πολιτικού Χρήματος».

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

  • ΔΔ-Ε, Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, sioannou@transparency.gr, τηλ. 210 7224940/ 6937 25 1997
  • Κίνηση Πολιτών, kinpol@otenet.gr τηλ.210 7220063