Τα Βαλκάνια στην Ενωμένη Ευρώπη – η συμβολή της Ελλάδας

Ανοικτή συζήτηση με τρεις ενότητες, ανασκόπηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, συνεργασία στη Βαλκανική και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Τα πρακτικά της συζήτησης εκδόθηκαν υπό την αιγίδα της Κίνησης Πολιτών από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη
1η ενότητα: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μίλησαν οι Καθηγητές Πάνος Καζάκος και Νικηφόρος Διαμαντούρος
2η ενότητα: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Μίλησαν οι Καθηγητές Σωτήρης Βαλντέν και Παναγιώτης Ιωακειμίδης
3η ενότητα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μίλησε ο κ.Παναγής Βουρλούμης με θέμα τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας έβγαλε ο Καθηγητής Ηλίας Κατσούλης
Συντονιστής ο Καθηγητής Νίκος Μουζέλης

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, η Κίνηση Πολιτών είχε ήδη ανοίξει από το 1995 τη συζήτηση για τους όρους και τις συνθήκες ένταξης ή συνεργασίας των βαλκανικών κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είχε ακόμη τελειώσει ο πόλεμος στη διάρκεια του οποίου η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε ανεξάρτητα κράτη. Η συζήτηση όμως για το μέλλον των Βαλκανίων έριχνε φως στην επόμενη ημέρα των εχθροπραξιών.

Σε μεγάλη, ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε το Φεβρουάριο του 2005, ειδήμονες, μέλη της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας, τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα, αντάλλαξαν απόψεις και διατύπωσαν προτάσεις για τους τρόπους και όρους συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο αναφορικά με την οικονομία αλλά και γενικότερα.

Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει συμφέρον να παίξει σημαντικό ρόλο ως κόμβος στη δικτύωση της Βαλκανικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο σε ζητήματα πολιτικής όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με μια εποικοδομητική και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, μπορούν αφενός να ενδυναμώσουν το ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και αφετέρου να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των βαλκανικών κρατών, που το 1995 άρχιζαν να ανακάμπτουν από τον απόηχο της πτώσης του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Στην ομάδα των ομιλητών μετείχαν οι Καθηγητές: Π. Καζάκος, Ν. Διαμαντούρος, Π. Ιωακειμίδης,Η. Κατσούλης και Ν. Μουζέλης. Μετείχαν επίσης ο Διδάκτωρ Σ. Βαλντέν και ο οικονομολόγος Π. Βουρλούμης. Το ζήτημα φώτισαν με παρεμβάσεις τους προσωπικότητες όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.