Τα ελληνικά Πανεπιστήμια στην Κοινωνία της Γνώσης

Σεπτέμβριος 2004
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια στην Κοινωνία της Γνώσης
Έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται άρθρα προβληματισμού για την ανώτατη εκπαίδευση καθώς και εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων

Συμμετέχοντες:
Ν. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γ. Μανιάτης, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Λ. Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Η. Κατσούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Γ. Κουμάντος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανώτατη παιδεία μιας κοινωνίας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής όλων των μελών της. Με γνώμονα τη διαχρονική αυτή διαπίστωση, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία κρατά ανοικτή, έντονη και πολυσυλλεκτική τη συζήτηση γύρω από το παρόν και το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων και επιμένει στην επείγουσα ανάγκη αναβάθμισής τους.

Το Σεπτέμβριο του 2004, οργανώθηκε ημερίδα με τίτλο: «Αυτοδιοίκηση και Άμιλλα των Πανεπιστημίων». Σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές τοποθετήθηκαν πάνω στα καίρια αυτά θέματα και έδωσαν νέατροφή στο διάλογο. Ακούστηκαν νέες απόψεις, νέα επιχειρήματα, νέα ερωτήματα αλλά και νέες προτάσεις, που δεν πρέπει να λησμονηθούν.

Για το λόγο αυτό, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία προχώρησε την ίδια χρονιά σε μια σημαντική έκδοση. Η έκδοση περιείχε τρεις θεματικές ενότητες.

Ενότητα πρώτη: περιελάμβανε τις ομιλίες των συμμετεχόντων στην εκδήλωση με τίτλο: “Αυτοδιοίκηση και Άμιλλα των Πανεπιστημίων”.

Ενότητα δεύτερη: περιελάμβανε τα πρακτικά της εκδήλωσης με τίτλο: “Αξιολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τάσεις και Προοπτικές”, που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Ενότητα τρίτη: με τίτλο «Η Κοινωνία Πολιτών αγρυπνά», περιελάμβανε επιλεγμένα άρθρα και αποσπάσματα από τον ημερήσιο τύπο.

 cover9 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 242Kb)