Το μέλλον της Κύπρου: ένταξη και λύση

Δημόσια συζήτηση σε συνεργασία με την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το «Μέτωπο Λογικής κατά του Εθνικισμού για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική», το ΕΛΙΑΜΕΠ, και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντέιου Πανεπιστημίου. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν το σχέδιο Ανάν ως βάση για τη λύση του Κυπριακού και εν τέλει εξέφρασαν την υπστήριξή τους
Συμμετέχοτες:
Λ. Κύρκος, Πρόεδρος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών
Χ. Στυλιανίδης, πρ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου
Ν. Κιζιλγιουρέκ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ν. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κ.Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., μέλος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών
Θ. Κουλουμπής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ν.Μπίστης, μέλος γραμματείας του Μετώπου Λογικής
Α. Ρήγος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Το Δεκέμβριο του 2002 το τοπίο γύρω από την ένταξη της Κύπρου ήταν ακόμη πολύ θολό. Το πρώτο σχέδιο Ανάν επρόκειτο να απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Κίνηση Πολιτών τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Κύπρο, υιοθετώντας την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος περνά μέσα από τα όργανα και τις διαδικασίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Σε ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, σημαντικοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα και πρότειναν λύσεις. Πρωτοστάτησαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στον απόηχο της συζήτησης, ο Στέφανος Ματθίας δημοσίευσε στο τριμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο της Κίνησης Πολιτών άρθρο για την Κύπρο. Μετά από εκτενή ιστορική ανασκόπηση, εξέθεσε την τρέχουσα κατάσταση και αντιπαρέβαλε το στείρο και αναχρονιστικό εθνικισμό με την ευρωπαϊκή προοπτική.