ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2007

1/11/2007

ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2007

Tην Πέμπτη 22 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απένειμε τα βραβεία του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Νησίδες Ποιότητας 2007» σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους:

Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρη Γλάρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ρίκα Καραγιάννη, Πρόεδρο Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Γεώργιο Κουμάντο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών
Λεμονίτσα Μεσογίτου, Πρόεδρο Συνδέσμου «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ»
Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
Σωτήρη Σόρογκα, Καθηγητή ΕΜΠ, Ζωγράφο
Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο Κίνησης Πολιτών
Ο διαγωνισμός «Νησίδες Ποιότητος 2007» αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό των Νησίδων Ποιότητας, ο οποίος είναι πλέον επιτυχημένος και αναγνωρισμένος θεσμός, αφού έχει τύχει καθολικής θετικής αποδοχής, από το σύνολο της κοινωνίας, που ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των διοργανωτών του. Οι τρείς προηγούμενοι διαγωνισμοί έλαβαν χώρα το 2001, 2003 και 2005.

Σκοπός του διαγωνισμού «Νησίδες Ποιότητας» είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν νέοι, μη γνωστοί χώροι δράσης, όπου πράγματι επιτυγχάνονται ουσιαστικά ποιοτικά και αισθητικά αποτελέσματα συλλογικής και μη κερδοσκοπικής προσπαθειας.

Οκτώ ομάδες βραβεύθηκαν για το εξαιρετικό και πρωτοποριακό τους έργο:

«ΦΛΟΓΑ» Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

Η ΦΛΟΓΑ σήμερα μετά από 23 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει εκπροσώπους με πλούσια δράση στις μεγαλύτερες πόλης της χώρας. Ομάδες μητέρων που έχουν κερδίσει τον αγώνα κατά του καρκίνου στα δικά τους παιδιά καθώς και αποθεραπευμένα παιδιά από την «Ομάδα Νέων της Φλόγας», επισκέπτονται στα νοσοκομεία και στον ξενώνα, παιδιά και γονείς που βρίσκονται στο στάδιο της διάγνωσης, για να τους δώσουν δύναμη και να τους αποδείξουν με την παρουσία τους, ότι και τα δικά τους παιδιά μπορούν να γίνουν καλά.
Παρέχει στέγη στους γονείς και στα παιδιά από την περιφέρεια, διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών, συμμετέχει στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού καθώς και στη βελτίωση των χώρων νοσηλείας, ασκεί πίεση στη Πολιτεία για τη βελτίωση της φροντίδας που παρέχεται στο παιδί με καρκίνο, διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες τους, χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις, διοργανώνει συναυλίες, φιλανθρωπικές αγορές, αιμοδοσίες, γιορτές, αλλά κυρίως προσπαθεί να πληροφορήσει σωστά την κοινή γνώμη για τον καρκίνο στο παιδί και να διαλύσει τις προκαταλήψεις.

Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού Anthropos.gr

Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού, αποτελεί την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική πύλη στο διαδίκτυο, που στόχο έχει να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ των ελληνικών ΜΚΟ και να παρέχει στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στους δημοσιογράφους και στους φορείς της πολιτείας που ενισχύουν τις εθελοντικές δράσεις, έγκυρες πληροφορίες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό και την ενίσχυση των δράσεων αυτού. Πέντε χρόνια από την ίδρυσή της δικτυακής πύλης με τον διακριτικό τίτλο anthropos.gr, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στη βάση δεδομένων ένα πολύ μεγάλο αριθμό ΜΚΟ και να αποτελούν αξιόπιστη πηγή για οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με τις δράσεις των οργανώσεων.

Η ιστοσελίδα του anthropos.gr αποτελείται από 11 κύριες κατηγορίες θεμάτων και από 16 υποκατηγορίες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Παρουσίαση ελληνικών ΜΚΟ,
Ανάγκες σε είδη και σε ανθρώπινο δυναμικό
Προσφορές εθελοντικής εργασίας,
Nέα και ειδήσεις από τον χώρο, παρουσίαση προγραμμάτων εθελοντικής δράσης,
Προκηρύξεις και χρηματοδοτικές γραμμές για δράσεις κ.ά
«ΑγκαλιάΖω» Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

Ο Όμιλος έχει αναπτύξει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Κλινική μιας ημέρας και ακτινοθεραπευτική κλινική,
Δανειστική βιβλιοθήκη,
Εξυπηρέτηση ασθενών σε πρακτικά ζητήματα καθώς και την
Οικονομική τους στήριξη.
Ο Όμιλος βοήθησε στην ίδρυση και καλύπτει οικονομικά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων με εθελοντικά προγράμματα για στήριξη ασθενών και των οικογενειών τους και πρόγραμμα εκμάθησης Οισοφάγειας Ομιλίας.
Τέλος, αναπτύσσονται προγράμματα εκπαίδευσης εθελοντών.

Ομάδα Αιγαίου

Η Ομάδα Αιγαίου βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της με φουσκωτά σκάφη εκεί όπου εκδηλώνονται οι πιο μεγάλες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες και ειδικότερα στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου. 70 εθελοντές εκ των οποίων 21 γιατροί 14 ειδικοτήτων εξέτασαν στα 12 χρόνια 2.187 ενήλικες και 1.285 παιδιά. Πέραν των κλινικών, παθολογικών και χειρουργικών εξετάσεων, πραγματοποίησαν και γενικές αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, προληπτικούς ελέγχους, ορθοπεδικές εξετάσεις, κυτταρολογικούς ελέγχους και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις,-βιοψίες. Έγιναν επίσης ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του σακχαρώδους διαβήτου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρέχουν επιπλέον ανθρωπιστική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, οικονομική υποστήριξη εκεί όπου χρειάζεται.

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Στήριξη θυμάτων βίας και σωματεμπορίας, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση. Η γραμμή SOS έχει διαχειριστεί 6000 περιστατικά από 25 περιοχές της Ελλάδος και τα ανήλικα παιδιά που εμπλέκονται είναι πάνω από 4.000. Εδώ και έναν περίπου χρόνο λειτουργεί και ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής υπηρεσιών, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ που βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση εκκίνησης.

Το Δίκτυο κινείται σε τρεις άξονες:

ΠΡΟΛΗΨΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
«Η Ελπίδα» Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών ΡΟΜ

Σε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή της Ξάνθης όπου οι ελλείψεις είναι αναρίθμητες, σ΄έναν οικισμό που είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, τόσο της πλειονοτικής όσο και της μειονοτικής, δημιουργήθηκε μία πρωτοβουλία Αθίγγανων με τον διακριτικό τίτλο Η ΕΛΠΙΔΑ.
Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών ΡΟΜ Ξάνθης, σκοπό έχει την ισότιμη ένταξη της μειονότητάς τους στην ευρύτερη κοινωνία, την οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην πολιτεία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση των μελών για την αντιμετώπιση τοπικών και κοινωνικών προβλημάτων, τη βελτίωση του βιοτικού και του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού και την επίτευξη στενότερης συνεργασίας και αλληλεγγύης των μελών της κοινότητας.
Ο ρόλος των γυναικών ως μάνες είναι η βασική αιτία που η εκπαίδευση των παιδιών και των ιδίων, ιεραρχήθηκε ως η πρώτη προτεραιότητα του Συλλόγου. Βρέθηκε χώρος και δημιουργήθηκε ο πρώτος παιδικός σταθμός-νηπιαγωγείο όπου τα παιδιά μπορούν να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στη Δημόσια Εκπαίδευση. Αυτό το έργο το καθιστούν εφικτό οι προσφορές εθελοντριών νηπιαγωγών, γυναικών που μιλούν καλά ελληνικά και εθελοντριών κοινωνικών λειτουργών. Παράλληλη πρωτοβουλία για την εκμάθηση ελληνικών σε ενήλικους γίνεται μέσω σεμιναρίων σε συνεργασία με το Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων με στόχο την απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού προκειμένου να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε σεμινάρια του ΟΑΕΔ .
Με ιδιαίτερα κοπιαστικό τρόπο και με τη βοήθεια εθελοντών, ένταξη σε επιχειρηματικά και επενδυτικά προγράμματα Γυναικών ΡΟΜ. Εκτός των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας γίνονται μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης (κομμωτική, αισθητική, μαγειρική, συμβουλευτική γονέων, αγωγή υγείας για παιδιά με παιδικά νοσήματα). Με τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί. Τέλος ξεκίνησαν αλληλογραφία με τις διοικητικές Αρχές της Ξάνθης καθώς και με άλλους κρατικούς φορείς για κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και την απόδοση της απαραίτητης προστασίας των δικαιωμάτων τους με την αρωγή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ανοιχτή Αγκαλιά των φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής

Ο Σύλλογος ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής και σωματικής υγείας του νοσηλευόμενου παιδιού και των οικογενειών του.

Το έργο αναπτύσσεται σε τρείς ενότητες:

Εκπαίδευση νηπιαγωγών για προληπτική ιατρική.
Προληπτική ιατρική , ανάπλαση παιδιατρικών κλινικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς και δημιουργία παιδικών σταθμών για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας.
Εφαρμογή πρωτοποριακών κοινωνικών προγραμμάτων στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας με τη δημιουργία play therapy, προγραμμάτων μουσικής απασχόλησης, θεατρικών παραστάσεων.
PRAKSIS Πρόγραμμα «Πολυϊατρεία Αθήνας-Θεσ/νίκης»

Η PRAKSIS ξεκίνησε αναλαμβάνοντας τα εντός Ελλάδος προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το Πρόγραμμα «Πολυϊατρεία Αθήνας» είναι ο βασικός πυρήνας του φορέα και ανταποκρίνεται στις πρωταρχικές ανάγκες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Στο πλαίσιο του προγράμματος των Πολυιατρείων, λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα τμήματα που περιλαμβάνουν: γενικό ιατρείο, γυναικολογικό-μαιευτικό τμήμα, οδοντιατρείο, φαρμακείο και τμήματα κοινωνικών υπηρεσιών. Η λειτουργία των τμημάτων της κοινωνικής και της ιατρικής υπηρεσίας στηρίζεται και υποβοηθείται σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και την απασχόληση εθελοντών. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την έναρξη συνεργασίας με το εθελοντικό προσωπικό, συνυπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό που επισφραγίζει την έναρξη συνεργασίας με τον φορέα, υπογράφεται δηλαδή ένα «ηθικό συμβόλαιο».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έλληνες άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους, οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο και σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα όπως ουσιοεξαρτώμενοι, αθίγγανοι, θύματα σωματεμπορίας, αποφυλακισμένους, παιδιά των φαναριών.
Τα Πολυϊατρεία Αθήνας το 2006 έχουν αντιμετωπίσει 9.633 περιστατικά.