Εκδήλωση δημόσιας υπογραφής της «Χάρτας Λογοδοσίας»

11/4/2008

Εκδήλωση δημόσιας υπογραφής της «Χάρτας Λογοδοσίας»

11 Απριλίου 2008
11 Μεγάλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συνέταξαν και υπέγραψαν το 2006 την International Non Governmental Accountability Charter (Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) με την οποία αυτοδεσμεύτηκαν να σέβονται τις οικουμενικές αξίες και αρχές, να λειτουργούν με σύγχρονα συστήματα διοίκησης και διαχείρισης, να δέχονται εξωτερικό ανεξάρτητο ελεγκτή με πλήρη διαφάνεια και με υποχρέωση λογοδοσίας τόσο στο εσωτερικό των οργανισμών όσο και προς τρίτους.

Το παράδειγμα των ένδεκα αυτών διεθνών ΜΚΟ ακολούθησαν, στις 11.4.2008 δέκα επτά Ελληνικές ΜΚΟ προσυπογράφοντας την επίσημη Ελληνική μετάφραση της Χάρτας Λογοδοσίας σε επίσημη τελετή παρουσία του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Figel, του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ.Ν.Διαμαντούρου, του ιδρυτή της Διεθνούς Διαφάνειας κ. P. Eigen και πλήθους διακεκριμένων πολιτών.

Η ανάληψη της υποχρέωσης και η συνεπής τήρηση των αρχών αυτών αποτελεί εχέγγυο ότι οι ΜΚΟ, που δεσμεύτηκαν να τις τηρούν, θα υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο και θα έχουν επομένως αυξημένη ευθύνη αλλά και μεγαλύτερη αξιοπιστία έναντι της κοινωνίας την οποία εκφράζουν.

Οι φορείς που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία υπογραφής της “Χάρτας Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας” είναι οι Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE), PRAKSIS, WWF-Ελλάς, ΜΟm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Ευρωπαϊκή Έκφραση, Ίδρυμα “Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ”, Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η ΧΑΡΑ”, Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, OMAΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ, Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ», Φίλοι του Ιδρύματος «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»