Δημόσια Διοίκηση- Δημοκρατική Διακυβέρνηση

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» – Βίας ο Πρινεύς

121833_fotoaptelesamtikokratos

Κάποτε θεωρούσαν τον πολίτη που δε συμμετείχε στα κοινά, τον ιδιώτη, αν μη τι άλλο, ανόητο. Σήμερα η αποχή από το εκλογικό διακαίωμα όχι μόνο δεν θεωρείται κοιωνικό πρόβλημα αλλά αντιμετωπίζεται ως στάση αποδεκτή. Επιπλέον, η ιδέα της συμμετοχής του πολίτη στο πολιτικό γίγνεσθαι αρχίζει και τελειώνει εκεί, στην ψήφο. Η εικόνα που έχει ο πολίτης για τους πολιτικούς είναι αρνητική, σαν η εξουσία να συνεπάγεται και την κατάχρησή της.

Η δημοκρατία όμως είναι ένα πολίτευμα «κουραστικό». Χρειάζεται όλους τους πολίτες. Απαιτεί σκέψη, συμμετοχή, προτάσεις και αντιπροτάσεις. Στη δημοκρατία, η αποχή ισοδυναμεί με υπονόμευση, αποποίηση των δικαιωμάτων. Επιφέρει απαισιοδοξία και ανευθυνότητα.

Για αυτό, οι δράσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία στηρίζουν τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια. Η Κίνηση Πολιτών προωθεί τις συλλογικές παρεμβάσεις ως εκφράσεις της βούλησης του πολίτη. Υποστηρίζει την έννοια του κράτους ως αρωγού των πολιτών και όχι ως αντιπάλου.Πιστεύει σε ένα βήμα πολιτών αρκετά δυνατό, ώστε να μπορεί να τοποθετείται απέναντι σε κάθε πολιτική. Πιστεύει στην ιδέα των ανεξάρτητων αρχών, της αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, στην εφαρμογή του Συντάγματος, στο θεσμικό ρόλο της κοινωνίας πολιτών, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η ίδια η ύπαρξή της.


Καταγραφή δράσεων



05/03/2013
Tο κόστος του χρόνου στη Δικαιοσύνη και
Καθυστέρηση, μόνιμη πληγή στη Δημόσια Διοίκηση
Συμμετέχοντες:
Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργό & επ. Πρόεδρο Συμβουλίου Επικρατείας
Βάσίλης Ράπανος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών & πρ. Πρόεδρο Δ.Σ. Εθνικής
Συντονιστής: Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών
155915_pikramenosrapanosΜια δημόσια συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις της καθυστέρησης τόσο στη Δικαιοσύνη, όσο και στη Δημόσια Διοίκηση. Η Χώρα μας έχει πάνω από 400 καταδίκες για καθυστέρηση από το Δικαστήριο του Στρασβούργου και ήδη καταβάλει γύρω στα 8.500.000 ευρώ για αποζημιώσεις, καταλαμβάνει δε στις παραβιάσεις την 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δε στοιχίζουν πολλά και στην εξωστρέφεια της Ελλάδας, στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητά της.
Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου
Δείτε εδώ την ομιλία κ. Π. Πικραμμένου
Δείτε εδώ την ομιλία του κ. Βασίλη Ράπανου


28/09/2012
Η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου: Προκλήσεις για το Κράτος και τους Πολίτες
Η Κίνηση Πολιτών οργάνωσε αυτή τη δημόσια συζήτηση στο ΕΒΕΘ της Θεσσαλονίκης σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ενός τεράστιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που συνδυάζεται με καταθλιπτική οικονομική ύφεση συνοδευόμενη από καλπάζουσα ανεργία και δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους περισσότερους Έλληνες. Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση της αναγκαστικής λιτότητας επείγει να αντισταθμιστεί με αναπτυξιακά μέτρα άμεσης απόδοσης για αυτό και η συζήτηση αφορούσε την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου με ένα βορειοελλαδίτικο ακροατήριο που έχει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ευαισθησίες.
Συμμετέχοντες:
Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος Κ.Π.
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων
Χρήστος Ροζάκης,ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης
Πέτρος Στάγκος, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, μέλος της Ευρωπαικης Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Χαράλαμπος Τσουτρέλης, Καθηγητής Μεταλλευτικής ΕΜΠ (δείτε ομιλία)
Χρήστος Ελευθεριάδης,αν Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ (δείτε ομιλία)
Σταύρος Ανδρεάδης, Επιτ. Πρόεδρος ΣΕΤΕ (δείτε ομιλία)
Συντονιστής: Νίκος Φραγκάκης, Αντιπρόεδρος Κ.Π.

Συνημμένη Πρόσκληση


15/05/2008
Κοινωνία, Κράτος, Οικονομία – αναζήτηση μιας καινούργιας σχέσης
Δημόσια εκδήλωση σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Λόγω της μεγάλης απήχησης των εισηγήσεων δημοσιέυτηκε περίληψη των πρακτικών στιο Ενημερωτικό Δελτίο υπ” αριθμόν 68 της Κίνησης Πολιτών.
Συμμετέχοντες:
Γ. Δερτιλής, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών – μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας-Διευθυντής σπουδών κοινωνιολογίας στην EcoledesHautesEtudes στο Παρίσι
Α. Διαμαντοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-πρώην Επίτροπος Ε.Ε.
Φ. Κουβέλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Α. Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ν. Μουζέλης, Καθηγητής LSE
Φ. Καρζής, δημοσιογράφος

Στις 15 Μαΐου του 2008, το Βυζαντινό Μουσείο έσφυζε από κόσμο. Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες όχι απλώς ενδιαφέρονται αλλά και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρατικής μηχανής. Τα προβλήματα του κράτους σε σχέση και με το

κοινωνικό σύνολο αλλά και με τις οικονομικές συνιστώσες της σύγχρονης ζωής εξετάστηκαν στο μικροσκόπιο μιας σειράς διαλέξεων και συζητήσεων που οργανώθηκαν από κοινού με τις ΜΚΟ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Οι διαλέξεις χωρίστηκαν σε τρεις κύκλους:

1. Το αίτημα της μεταρρύθμισης του κράτους

Στις διαλέξεις τους, η Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι Κύριοι Κουβέλης, Δερτιλής, Μακρυδημήτρης

και Μουζέλης διατύπωσαν τους όρους και τις κατευθύνσεις που απαιτούνται για μια σωστή μεταρρύθμιση. Κοινοί τόποι των λόγων τους ήσαν:

• Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ηγετικά καθήκοντα.

• Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με στόχο την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση, τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού ευέλικτου και σύγχρονου.

• Αναθεώρηση των σχέσεων πολιτικής και πολιτικών προσώπων με τα μέσα ενημέρωσης, το συνδικαλισμό και τους κρατικούς ρόλους.

• Έμφαση στον πεπαιδευμένο πολίτη και στην αναθέρμανση των συμμετοχικών δημοκρατικών θεσμών.

2. Κράτος και οικονομία: κρίση του εθνικού κράτους

Η ανάγκη αναθεώρησης του ρόλου του κράτους στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον είναι επιτακτική και ευρέως αποδεκτή. Τι όμως είναι  εκείνο που πρέπει να αλλάξει;

• Για τον Καθηγητή κ. Δερτιλή, η πολιτική παιδεία θα αναβαθμίσει την άσκηση της εξουσίας και η απεμπλοκή του κράτους από την οικονομία θα περιορίσει σημαντικά τις διαχειριστικές σπατάλες.

• Για τον Καθηγητή κ. Μουζέλη, το κράτος οφείλει να αποκτήσει επιτελικό χαρακτήρα, εξισορροπώντας τις αντικρουόμενες τάσεις.

• Για τον Καθηγητή κ. Μακρυδημήτρη, το εθνικό κράτος παραμένει κραταιό στη συνείδηση των πολιτών, μολονότι δέχεται διττή πίεση αφενός από τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. και αφετέρου από την ανάγκη αποκέντρωσης. Ο ρόλος του κράτους θα αναβαθμιστεί αν ενισχυθούν οι ανεξάρτητες αρχές και αρθεί η μονιμότητα.

• Για την Κυρία Διαμαντοπούλου, μόνο το αντιπροσωπευτικό κράτος μπορεί να διατηρήσει τις βασικές πολιτικές επιλογές, με τη στήριξη της Ε.Ε., σε θέματα όπως οι διεθνείς οικονομικές πιέσεις και το διεθνοποιημένο έγκλημα.

• Για τον κ. Κουβέλη, η κοινωνική συνοχή και η προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να αποτελούν θεμελιώδεις προτεραιότητες, ενώ κάθε εκχώρηση εξουσίας χρειάζεται τη λαϊκή συναίνεση. Επιπλέον, η δυνατή παρουσία των ανεξάρτητων αρχών θα αποτρέψει φαινόμενα αυταρχισμού.

3. Σχέσεις κράτους και κοινωνίας πολιτών

Η ανάγκη μιας ισχυρής και δραστήριας κοινωνίας πολιτών επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, αρχής γενομένης από τον Καθηγητή κ. Μουζέλη. Για τον Καθηγητή κ. Μακρυδημήτρη, η ανάγκη ύπαρξης κοινωνίας πολιτών ενισχύθηκε από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η συνταγματική κατοχύρωσή της είναι επιβεβλημένη. Για την Κυρία Διαμαντοπούλου, η περαιτέρω εξάπλωσή της εμποδίζεται από την ισχυρή δομή του κράτους και της εκκλησίας. Ο Καθηγητής κ. Δερτιλής επεσήμανε ότι πολλές οργανώσεις πολιτών προσομοιάζουν με την κρατική οργάνωση.

Η Κίνηση Πολιτών εξέδωσε περιλήψεις όλων των ομιλιών πιστεύοντας ότι στο θέμα αξίζει να δοθεί συνέχεια.

 deltio2008b Β΄ Τρίμηνο 2008

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 114Κb)


16/06/2005
Συνήγορος του Πολίτη
Εκδήλωση στην Πάτρα για τη στήριξη του θεσμού και την πληρέστερη ενημέρωση των Πολιτών
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ι. Κίτσος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
Γ. Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη
Ε. Ματσούκης, δικηγόρος
Σ. Φραγκούλης, δικηγόρος Δ.Ν., μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών

Η κοινωνία πολιτών και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό. Πρωταρχικός στόχος τους είναι ο έλεγχος της εξουσίας και η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της, με γνώμονα τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ήδη, από το 1997, η Κίνηση Πολιτών είχε προσυπογράψει ανοικτή επιστολή με την οποία οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών εξέφραζαν τις ελπίδες τους για την εδραίωση του θεσμού, όταν ακόμη ήταν υπό συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο. Τελικά, ο Συνήγορος του Πολίτη κατοχυρώθηκε ως ανεξάρτητη αρχή με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία οργάνωσε εκδήλωση στην Πάτρα με στόχο τη στήριξη του θεσμού, την ενημέρωση των πολιτών αλλά και τον προβληματισμό για τα επιτεύγματα, τις δυσκολίες και τις προοπτικές του. Οι απόψεις των εκλεκτών ομιλητών αλλά και τα κυριότερα σημεία των συζητήσεων, που έγιναν με το συντονισμό του Στέφανου Ματθία, δημοσιεύθηκαν σε ειδική έκδοση. «Καταδικασμένο να πετύχει» χαρακτήρισε το θεσμό ο κ. Σπύρος Φραγκούλης, που διαπίστωσε όχι μόνο τις πολυάριθμες αναφορές πολιτών αλλά και τον ταχέως μειούμενο αριθμό των αβάσιμων παραπόνων. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του Συνήγορου του Πολίτη:

• Την περαιτέρω αύξηση της αποδοχής του από τους πολίτες.

• Την ενίσχυση της δυνατότητάς του να επεμβαίνει προληπτικά και αυτεπαγγέλτως.

• Την επέκταση της δυνατότητας εκτέλεσης των αποφάσεών του αλλά και της δραστηριότητάς του σε θέματα στρατιωτικά, δικαιοσύνης, συνεργασίας με άλλες ανεξάρτητες αρχές αλλά και σε θέματα του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη, τόνισε ότι ο λόγος οφείλει να είναι νηφάλιος και πειστικός αλλά και ότι η ανεξαρτησία από μόνη της δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε αρχής. Επεσήμανε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν δύναται να τιμωρεί αλλά να διαμεσολαβεί και εντόπισε τρία επίπεδα στη δράση του:

• Το επίπεδο του εξατομικευμένου πολίτη που προσβλέπει στην αποκατάσταση της προσβολής ενός δικαιώματός του.

• Το επίπεδο της πρόληψης μελλοντικών προσβολών των δικαιωμάτων των πολιτών.

• Το επίπεδο της διαμεσολάβησης μεταξύ κοινοβουλευτικών δυνάμεων, με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας.

Ο κ. Νίκος Φραγκάκης μίλησε για τη σχέση του Συνήγορου του Πολίτη με τις άλλες ανεξάρτητες αρχές και, συγκεκριμένα, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών αυτών μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και να διασφαλίσει το σεβασμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η κοινωνία πολιτών και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό. Πρωταρχικός στόχος τους είναι ο έλεγχος της εξουσίας και η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της, με γνώμονα τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας.


16/03/2005
Η κατάσταση σήμερα στα ΜΜΕ
Συζήτηση με τον Υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Χ. Παναγόπουλο


10/02/2005
Συνήγορος του Πολίτη: ένας θεσμός της εποχής
Εκδήλωση στήριξης ενός πολύ σημαντικού θεσμού. Τα πρακτικά της εκδήλωσης εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν στα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και σε άλλους ενδιαφερόμενους.
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Γ. Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη
Ν. Φραγκάκης, δικηγόρος-Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Σ. Φραγκούλης, Δ.Ν. δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών

 120447_sinigorospoliti ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ- ένας θεσμός της εποχής

Κατεβάστε το έντυπο

1 Νοεμβρίου 2001
Σε συνεργασία με τη «Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς» , πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα: «Κοινοβουλευτικοί Θεσμοί και Διαφάνεια στον Δημόσιο Βίο». Το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα αναλύθηκε από τους βασικούς ομιλητές που ήσαν οι Καθηγητές Πάνος Καζάκος, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γεώργιος Κασιμάτης, σε δύο ενότητες που αφορούσαν τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών από τη Βουλή και το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας. Οι ομιλίες έδωσαν έναυσμα για γενικότερο προβληματισμό των συμμετεχόντων. Παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Φώτης Κουβέλης. Η έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, που είχε τεθεί υπό την Αιγίδα του Βουλής των Ελλήνων, έγινε από τον κ.Απόστολο Κακλαμάνη τα δε πορίσματα συνόψισε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Καθηγητής κ.Κωνσταντίνος Μαυριάς.


Ομιλίες Αρχηγών Κομμάτων
– Με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών και σε συνεργασία με άλλες κινήσεις πολιτών, κλήθηκαν οι αρχηγοί των εκπροσωπούμενων στην Βουλή κομμάτων να μιλήσουν για την κοινωνία πολιτών και να εκθέσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτοί και τα κόμματά τους πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να διαμορφωθεί η συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών .
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Κ.Σημίτης μίλησε στις 6 Μαρτίου 2001, Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Ν.Δημοκρατίας κ.Κ.Καραμανλής μίλησε στις 25 Απριλίου 2001 και
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ.Ν.Κωνσταντόπουλος μίλησε στις 23 Μαίου 2001.

 cover5 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ – Οι ομιλίες των Αρχηγών των Κομμάτων

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 479Κb)


30 Ιουνίου 1998
Ο OΠΕΚ, ο πολιτικός όμιλος ΠΟΛΙΤΕΙΑ, το Δίκτυο για την κεντροαριστερά, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η Κ.Π. οργάνωσαν δημόσια εκδήλωση με θέμα:
«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ: με ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις;»
Ομιλητές οι κ.κ.: Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Πασχαλίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γρηγόρης Φαράκος.


1 Δεκεμβρίου 1997
Ανοικτή συζήτηση με τον Υφυπουργό κ.Γεώργιο Πασχαλίδη με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ- προτάσεις για μια αποτελεσματική συνάρθρωση»
Μετά την εισήγηση, η Κ.Π. έθεσε σειρά ερωτημάτων που έχει διατυπώσει πάνω σε θέματα συνταγματικής αναθεώρησης, πολιτικής και εκλογικής πρακτικής, διαχείρισης δημοσίου χρήματος, παιδείας κ.α.


9-13 Οκτωβρίου 1996
Προσκεκλημένοι από το Ίδρυμα Κόνραντ Ανερνάουερ βρέθηκαν 10 μέλη της Κ.Π. στο Βερολίνο και έγιναν συναντήσεις με θέμα: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Οι συναντήσεις αυτές στάθηκαν αφορμή για έναν προβληματισμό σχετικά με θέματα που βρίσκονται ή που θα έπρεπε να βρίσκονται, στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα.