Κοινωνία Πολιτών- Εθελοντισμός

«Η επιστήμη μπορεί να ανακάλυψε θεραπείες για τα περισσότερα δεινά αλλά δεν έχει βρει φάρμακο για το χειρότερο όλων-την αδιαφορία των ανθρώπων» – Hellen Keller

185535_civil_society

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία ιδρύθηκε από ανθρώπους που κανείς δεν θα περίμενε να δει στο ίδιο τραπέζι. Ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογίες, επαγγελματικές κατευθύνσεις, προσωπικές απόψεις. Ιδρύθηκε από ανθρώπους που διαφωνούσαν αλλά που, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, έθεσαν ως προτεραιότητά τους να αναζητούν κοινούς τόπους και τρόπους δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα. Αυτή είναι και η ουσία της κοινωνίας πολιτών, ο γόνιμος προβληματισμός που στοχεύει σε ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις, η άμεση παρέμβαση που αντιμετωπίζει ουσιώδη ζητήματα. Για την Κίνηση Πολιτών, η κοινωνική συνεισφορά είναι μια υπόθεση πολυδιάστατη, περιλαμβάνει την προσφορά οικονομικής ή υλικής ενίσχυσης, την παρέμβαση σε καίρια κοινωνικά ζητήματα αλλά και κάθε δράση που συνενώνει τους ανθρώπους για ένα κοινό σκοπό, όπως η αιμοδοσία που παραμένει μείζον θέμα για τη χώρα. Είναι προφανώς πιο εύκολο για κάθε πολίτη να εκφράζει τις αντιρρήσεις του και τις διαμαρτυρίες του. Αυθόρμητα και χωρίς σκέψη, απορρίπτει κανείς. Χρειάζεται όμως προβληματισμός και προσπάθεια για να εντοπίσει και να εκφράσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, την τελική του επιλογή. Σε αυτόν τον προβληματισμό και στην προσπάθεια κατάθεσης ρεαλιστικών και αποτελεσματικών προτάσεων εστιάζεται το έργο της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Παρατηρώντας διαρκώς την κοινωνία, συμμετέχοντας στα προβλήματα και παρεμβαίνοντας με σαφείς προτάσεις, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία επιδιώκει να συνενώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, όχι με κριτήριο τις απόψεις τους αλλά με γνώμονα τη διάθεσή τους για συνεισφορά. Εικοσιπέντε χρόνια τώρα, τούτη η πυξίδα καθοδηγεί κάθε της παρέμβαση στο κοινωνικό σύνολο, διότι πιστεύει στη συμμετοχή και όχι στην αποχή. Στην προσπάθεια και όχι στην παραίτηση. Στην ενεργοποίηση για το κοινό καλό και όχι μόνο για την ατομική ευημερία. Στην προθυμία και όχι στη ραθυμία.


Καταγραφή δράσεων:


Εθελοντική δράση για την ανάπτυξη ενεργοποιημένων πολιτών

122616_sxoleia Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία πιστεύει ότι η ανάπτυξη της συνειδήσεως του «ενεργοποιημένου πολίτη» είναι απαραίτητη γιά την ηθική και την ποιοτική εξύψωση του δημόσιου βίου, ειδικά σε μία εποχή μεγάλης κρίσεως. Σκοπός της εθελοντικής δράσεως είναι η παρουσίαση σε μαθητές τρίτης λυκείου δημοσίων σχολείων, των δυνατοτήτων που έχουν έτσι ώστε να καθορίσουν το μέλλον τους, στηριζόμενοι σε πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς, αυτενέργειας, αναλήψεως πρωτοβουλίας, επιδείξεως ευθύνης, αναπτύξεως δημιουργικότητας και καινοτομικού πνεύματος, την σχετική συζήτηση μαζί τους και την παρουσίαση αντίστοιχων παραδειγμάτων. Στόχος της δράσεως αυτής είναι να δώσουμε στους νέους που αντιλαμβάνονται σήμερα ως εξαιρετικά δυσχερή την μελλοντική θέση τους στην κοινωνία, μία ελπίδα γιά το ευκταίο και γιά το εφικτό, με την αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, ειδικά σε μια περίοδο που η γενικότερη κρίση δημιουργεί φόβους, αμφιβολίες και ανησυχίες στις νέες γενιές που θα κληθούν να αναλάβουν μελλοντικά την ευθύνη της χώρας, αποτελώντας την ελπίδα γιά την αναστροφή της αρνητικής πορείας της.


Συμβουλευτική Ομάδα Στελεχών Εθελοντών  (ΣΟΣΕ)

114510_ilikiomenos

Στην εξαιρετικά κρίσιμη εποχή που βιώνει η χώρα μας, είναι επόμενο οι ΜΚΟ,  που παράγουν έργο κοινωνικό, να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες. Για το λόγο αυτό, η Κίνηση Πολιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης του ΣΟΣΕ. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο συνταξιοδοτείται σημαντικός αριθμός αξιόλογων και δοκιμασμένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, μένει αναξιοποίητο ένα πολύτιμο κεφάλαιο γνώσεων και εμπειριών από διάφορους τομείς, όπως είναι τα λογιστικά και οικονομικά, τα φορολογικά και  εργασιακά, η περιβαλλοντική συμμόρφωση και η εφαρμογή της νομοθεσίας, η ψηφιακή επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις κ.ο.κ.

Επικοινωνήσαμε με ικανό αριθμό από πρόσφατα συνταξιοδοτημένα στελέχη και διαπιστώσαμε ότι το σύνολο σχεδόν  των ερωτηθέντων δέχεται ευχαρίστως να προσφέρει εθελοντικά  τις γνώσεις και τις συμβουλές του σε οργανώσεις. Ήδη μεγάλος αριθμός ΜΚΟ έχει λάβει γνώση του προγράμματος. Έχουμε ήδη οργανώσει τις πρώτες ομάδες εθελοντών, ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους, με επικεφαλής ένα «Συντονιστή» κατά τομέα. Στη συνέχεια αυτός, γνωρίζοντας καλά τα μέλη της Ομάδας του, θα φέρνει σε επαφή τον πιο κατάλληλο εθελοντή με την κάθε οργανωση, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Οι ειδικότητες που μέχρι στιγμής έχουν στελεχωθεί από συνταξιούχους – εθελοντές είναι:

  • Αναζήτηση πόρων και επικοινωνίας
  • Υποστήριξη Η/Υ, Κοινωνική Δικτύωση
  • Λογιστικά-Φορολογικά
  • Ορκωτοί ελεγκτές
  • Ασφαλσιτικά- Εργασιακά- Φορολογικά
  • Γραμματειακά
  • Ηλεκτρονικά
  • Τεχνικά – κτιριακές επισκευές
  • Νομικά θέματα

Ο κατάλογος των ειδικοτήτων μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες. Όποια ΜΚΟ έχει ανάγκη από προσφορά σε κάποιον από αυτούς τους τομείς μπορεί να επικοινωνήσει με την Κίνηση Πολιτών. Αν πάλι κάποιος συνταξιούχος θέλει να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του σε αυτές τις ειδικότητες ή σε κάποιες άλλες, ας τηλεφωνήσει με την Κίνηση Πολιτών για να τον φέρουμε σε επαφή με τον κατάλληλο συντονιστή.


2012: Έτος ενεργού γήρανσης Έκδοση φυλλαδίου με χρήσιμες γνώσεις για τους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους

Με αφορμή το έτος της ενεργού γήρανσης η Κίνηση Πολιτών εξέδωσε φυλλάδιο με το οποίο οι ηλικιωμένοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να λάβουν χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή αυτοεξυπηρέτηση αλλά και την προσφορά κατάλληλης βοήθειας αντίστοιχα. Δείτε εδώ το φυλλάδιο με τις οδηγίες


Πυροπροστασία με τη συμβολή εθελοντών Μοναχών

Με πρωτοβουλία του τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Παν/ου Αθηνών, Ιωάννη Στ. Παπαδόπουλου, μέλους του Δ.Σ., η Κίνηση Πολιτών έχει εντάξει στις δραστηριότητές της για τον εθελοντισμό την πρόληψη ατυχημάτων και ειδικότερα την πυροπροστασία. Έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή Πυροσβέστη, σε στενή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εθελοντής Πυροσβέστης έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 1951 του 1991 (ΦΕΚ Α84/1991)

Μέσα στα πλαίσια αυτής της δραστηριοποίησης, η Κ.Π. επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Μοναχών (ανδρών και γυναικών) σε Ιερές Μονές. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Μονών και η εκπαίδευση τους σε θέματα δασοπυρόσβεσης έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του ανθρώπινου, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των Μονών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2009, ύστερα από τη διαπίστωση των πολλών καταστροφικών πυρκαγιών σε Μονές, ακόμα και με την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Από το 2010 που άρχισε να λειτουργεί το πρόγραμμα επισκεφθήκαμε 41 Μονές στην Ελλάδα. Η Κ.Π. βρίσκεται σε στενή συνεργασία για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Μητροπόλεις, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους τοπικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς, με τελικό στόχο όχι μόνο την εκπαίδευση των Μοναχών στην Πυρόσβεση αλλά και στην παθητική/ενεργητική πυρασφάλεια των Μονών.Κλιμάκιο της Κ.Π. επισκέπτεται προγραμματισμένα τις Μονές, καταγράφει το επίπεδο πυροπροστασίας, συλλέγει πληροφορίες από τους Μοναχούς, συμπληρώνει το ειδικό πρωτόκολλο πυροπροαστασίας και τελικά συντάσσει έκθεση για την εκάστοτε Μονή, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η εκθεση περιλαβάνει και συγκεκριμένες προτάσεις εφικτής βελτίωσης της πυροπροστασίας. Στη συνέχει, κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σταθμού επισκέπτεται τη Μονή, ελέγχει και εκπαιδεύει.

Θεωρούμε ότι με την πρωτοβουλία αυτή θα υπάρξει σημαντική προστασία των Μονών και του γύρω χώρου τους αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτουν.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η Κίνηση Πολιτών έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη νομοθετική θωράκιση του θεσμού, όπως επίσης και στην αποστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο της κωδικοποίησης των βασικών μέτρων πυροπροστασίας των Μονών, της ορθής χρήσης κεριών, της προσβασιμότητας ΑμεΑ στις Μονές και πολλών άλλων προτάσεων.

Λόγω της μεγάλης απήχησης του προγράμματος, η Κίνηση Πολιτών προχώρησε και στην έκδοση ειδικού εγχειριδίου πυροπροστασίας Ιερών Μονών, βασιζόμενη στην εμπειρία που συνέλεξε από τις επισκέψεις μας στις Ιερές Μονές, στις πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και από τους Μοναχούς. Το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Παρισιάνου Α.Ε., διοχετεύεται στις 750 περίπου Μονές της Ελλάδας και στις Ιερές Μητροπόλεις στις οποίες ανήκουν. Ελπίζουμε ότι κάθε Ιερή Μονή της Ελλάδας θα λάβει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για θέματα πυροπροστασίας και ότι έτσι θα προωθηθεί ο κοινός στόχος όλων όσων συνεργαστήκαμε για το πρόγραμμα, δηλαδή η προστασία του ανθρώπινου, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των Μονών.

145429_Pap_Mones_Exofullo


Η Κίνηση Πολιτών σας προσκαλεί να λάβετε μέρος ως εθελοντές σε θέματα δασοπυρόσβεσης.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, δύσβατες και ορεινές περιοχές, συχνά δε με δυσχέρειες πρόσβασης για την Πυροσβεστική και χωρίς πυροσβεστικό σταθμό. Και κάθε χρόνο η Ελλάδα καίγεται! Η Κίνηση Πολιτών συμμερίζεται την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας και αναλαμβάνει δράση, ιδρύοντας σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια. Πρωτότυπη κίνηση που αναλάβαμε προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η εκπαίδευση των Μοναχών σε Μοναστήρια της Ελλάδας ως εθελοντές Πυροσβέστες, αξιοποιώντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό των Μονών που βρίσκονται σε κατάφυτες περιοχές αλλά με δυσκολίες πρόσβασης. Οι Μοναχοί, γνώστες και παρατηρητές των περιοχών αυτών και με δυνατότητα επικοινωνίας, μπορούν έγκαιρα και αποτελεσματικά να παρέμβουν. Όσοι επιθυμείτε να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας είτε ως μάχιμοι εθελοντές πυροσβέστες είτε στα οργανωτικά θέματα της δασοπυρόσβεσης (μεταφραστές, τηλεφωνητές κτλ), μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της Κίνησης Πολιτών   


Συνέδριο Volonteurope 2010 -Αθήνα, 21-24 Οκτωβρίου 2010, Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ

Το πανευρωπαικό συνέδριο του Εθελοντισμού Volonteurope διοργανώνεται φέτος στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, μίλησε στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου για τη Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας καθώς και για το θεσμό των Νησίδων Ποιότητας.

Πρόγραμμα συνεδρίου


Δεκέμβρης 2008 Κείμενο έκκλησης μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 και τον άδικο φόνο ενός εφήβου από την αστυνομία, συντάχθηκε ένα κείμενο έκκλησης προς την Κυβέρνηση και τις Πολιτικές Δυνάμεις για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Το κείμενο της έκκλησης διακινήθηκε ηλεκτρονικά και υπογράφτηκε από 850 προσωπικότητες.

Έκκληση


6 Ιουνίου 2008 η Κ.Π. έστειλε επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη κ.Γεώργιο Καμίνη με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος δύο γυναικών οι οποίες δήλωσαν ότι είναι Ρομά, μουσουλμάνες και Ελληνίδες.


29/11/2007 Εκδήλωση προς τιμή του Σπήλιου Παπασπηλιόπουλου Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση και τίμησε τον οικονομολόγο, δημοσιογράφο και πρωτοπόρο της κοινωνίας πολιτών. Συμμετέχοντες: Θ. Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Γ. Μαρίνος, πρ. Ευρωβουλευτής-δημοσιογράφος Λ. Λουλούδης, Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Γιαννής, εκδότης περιοδικού Ευρωπαϊκή Έκφραση Γ. Παγουλάτος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών Γ. Κριμπάς, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Η. Κατσούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών Π. Καζάκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Τ. Πατρίκιος, ποιητής Ν. Μουζέλης, Πρόεδρος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π. Βασιλόπουλος, Αντιπρόεδρος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


17/03/2006 Δωρεά στη μνήμη του Γεωργίου Ράλλη

Μετά το θάνατο του τέως Πρωθυπουργού, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και δώρισε χρηματικό ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν ο πρώτος Πρόεδρος Ελλανόδικης Επιτροπής των «ΝησίδωνΠοιότητας».


11-12/01/2003 Συνάντηση με νέους εθελοντές αιμοδότες από ΑΕΙ & ΤΕΙ Στόχος, η συσπείρωση και ενίσχυση δυνάμεων για τη δημιουργία πανελληνίου δικτύου εθελοντών αιμοδοσίας ώστε η χώρα να αποκτήσει επάρκεια αίματος. Συμμετέχοντες: Λ. Μεσογίτη, Πρέοδρος του Συνδέσμου «Κωστάκης Μεσογίτης» Γ. Σιμιγιάτος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Αιμοδότης»

deltio2003b Β΄ Τρίμηνο 2003 Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 469Κb)

12/05/2002 Τι είναι η κοινωνία πολιτών Έκδοση μελέτης του μέλους της Κίνησης Πολιτών, Ν. Γιαννή, για την κοινωνία πολιτών, τις ΜΚΟ και τη συνεισφορά τους στη δημόσια σφαίρα.

 cover7   Κατεβάστε το έντυπο

12-14/04/2002 Διήμερη εκδήλωση για τη διάδοση της αιμοδοσίας, της δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οδήγησε στην ψήφιση διακήρυξης με την οποία φοιτητές σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να οργανώσουν ενιαίο δίκτυο φοιτητών αιμοδοτών Συμμετέχοντες: Α. Παπαδόπουλος, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Χρ. Μασσαλάς, Πρύτανης Παν/ου Ιωαννίνων Λ.Κύρκος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δ. Συγκούνας, Πρέοδρος ΦΟΕΑ

Λίγα λόγια από την Κίνηση Πολιτών για την ωραία εμπειρία: Όταν ένας άνθρωπος χρειάζεται αίμα, χρειάζεται όλους εμάς. Η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τη χώρα, όμως συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα χωλαίνει σοβαρά. Ποιος μπορεί να κάνει την αρχή αν όχι η νέα γενιά; Η βράβευση της «Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ)» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις «Νησίδες Ποιότητας» 2001 ήταν η αφορμή μιας γνωριμίας, που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας στους φοιτητές. Η ΦΟΕΑ είχε ήδη ανοίξει το δρόμο προσφέροντας αξιόλογο έργο στον τομέα αυτό και αποτελώντας πρότυπο για την κοινωνία και τους νέους ήδη από τη δεκαετία του ’80. Έτσι, το 2002, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών, ένα λεωφορείο γεμάτο φοιτητές από τα πιο πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ταξίδεψε ως τα Γιάννενα. Εκεί μας υποδέχθηκαν τα μέλη της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) και μας προσέφεραν σημαντική γνώση, αξέχαστες

εμπειρίες, αναμνήσεις μέχρι σήμερα ολοζώντανες. Το ταξίδι αυτό εξελίχθηκε σε μεγάλη γιορτή αμοιβαιότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μάτια κόκκινα από τη συγκίνηση αντάλλαζαν βλέμματα γεμάτα προσδοκία για ένα κοινό σκοπό.

Εντελώς αυθόρμητα και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι φοιτητές αποσύρθηκαν για λίγο και επέστρεψαν έχοντας συντάξει και υπογράψει μια διακήρυξη με την οποία ανέλαβαν να συνεχίσουν το θεσμό και να διευρύνουν το Δίκτυο των Φοιτητών Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, με πρώτιστο στόχο να μη λείψει η ελπίδα ζωής από τον άνθρωπο και να γεμίσουν οι δεξαμενές αίματος του τόπου μας. Φοιτητές που ξεκίνησαν ως άγνωστοι, επέστρεψαν ως φίλοι και συνεργάτες για ένα κοινό σκοπό. Ας μνημονεύσουμε εδώ κάποια από τα πολλά μέλη της ομάδας φοιτητών που μας ακολούθησαν και μας έβαλαν σε τροχιά παρεμβάσεων και συνεισφορών. Πρόκειται για τους: Εμμανουέλα Μήτση, Ειρήνη Μαρκάκη, Μιχαηλίνα Σαρρή, ΜαρικέλλυΣταϊκοπούλου, Γιούλα Τσιλογιάννη, ΓιωτίναΤσουνάπη, Μαρία Τύρου, Δημήτρη Παλιτσκάρη και Ειρήνη Γεργιανάκη. Ένα χρόνο μετά, το 2003, η Κίνηση Πολιτών αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον με μια ακόμη συνάντηση στην οποία υποδέχθηκε νέους αιμοδότες, εκπροσώπους φοιτητών από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, αποσκοπώντας στη σύσφιξη των σχέσεων και στη διάδοση της ιδέας σε άλλα ιδρύματα. Έκτοτε, η προσπάθεια συνεχίζεται και μάλιστα με την αρωγή και άλλων συλλόγων που υπηρετούν τον ίδιο στόχο,

όπως ο Σύνδεσμος «Κωστάκης Μεσογίτης» και ο σύλλογος «Ο αιμοδότης» της Πάτρας.

Το ταξίδι αυτό ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ήδη λειτουργούν εθελοντικοί φοιτητικοί σύλλογοι αιμοδοσίας, δωρεάς μυελού των οστών και δωρεάς οργάνων σώματος και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η ΦΟΕΑ: • στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που ίδρυσε την ΟΦΕΑΚ (Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας Κρήτης) και συντηρεί την ιστοσελίδα: http://www.pepagnh.gr/users/ofeak • στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ίδρυσε το «Αιμοπετάλιο» και δημιούργησε την ιστοσελίδα: www.helmsic.gr/node/166 • στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου • στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δημιούργησε την ιστοσελίδα http://psyche.ee.auth./ mailman/options/diktyo-ea • στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήδη είχε ξεκινήσει σχετική πρωτοβουλία. Και η προσπάθεια συνεχίζεται… Δεν μάθαμε λίγα από αυτή την εμπειρία. Μάθαμε ότι για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο αιμοδοσίας, αρκεί κάτι απλό, να πάει καθένας να δώσει αίμα για δεύτερη φορά και εκείνη τη φορα να πάρει μαζί και ένα φίλο του. Μάθαμε ακόμη, από τους ίδιους τους φοιτητές, ότι η νέα γενιά, όπως κάθε γενιά, έχει τη δική της φλόγα. Μια φλόγα που πρέπει πάση θυσία να μείνει αναμμένη.


Απρίλιος 2001 Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων μιλούν για την κοινωνία πολιτών Σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και την Ευρωπαική Έκφραση. cover5Συμμετέχοντες: Πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης Κ. Καραμανλής, Πρόεδρος Ν.Δ.και Ν. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Συνασπισμού Για πρώτη φορά στον ελληνικό πολιτικό βίο, αρχηγοί των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου δέχθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους για ένα σημαντικό ζήτημα, την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από την αναγνώριση του ρόλου της κοινωνίας πολιτών. Οι τρεις αρχηγοί που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών, κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον της κοινωνίας πολιτών και του ρόλου της, για τις προοπτικές μιας ενεργού συνεισφοράς στο

κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και στο δημόσιο βίο.

Σε τρεις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ξεχωριστά, κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσα από ομιλίες: • ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στις 6 Μαρτίου 2001 • ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής, στις 24 Απριλίου 2001 και • ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, στις 23 Μαΐου 2001. Η Κίνηση Πολιτών εξέδωσε τις ομιλίες των τριών αρχηγών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της. Παρατίθενται εδώ τρία αποσπάσματα που δίνουν το στίγμα κάθε ομιλίας αλλά και την κοινή συνισταμένη των τριών τοποθετήσεων, την ανάγκη του πολιτικού κόσμου για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Κ. Σημίτης:

«Την απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής δίνει η κοινωνία των πολιτών. Η ανοιχτή κοινωνία. Και ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία της ελευθερίας και της συμμετοχής, η κοινωνία της ευθύνης και της αλληλεγγύης, η κοινωνία της δημιουργίας, η κοινωνία που προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διάλογο με άλλες κοινωνίες, με άλλους πολιτισμούς».

Κ. Καραμανλής:

«Η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως ποιοτική έκφραση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, διεκδικεί και εξασφαλίζει για τον πολίτη περιθώρια ανάπτυξης πρωτοβουλιών απέναντι στην αυθαιρεσία και τις τάσεις αναπαραγωγής του κράτους- Λεβιάθαν…Τις θέλουμε εργαστήρια ιδεών, πρωτοβουλιών και ανάδειξης ανθρώπων. Τις θέλουμε πρωτοπόρες στην ανάληψη ευθυνών, την τήρηση υποχρεώσεων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Η κοινωνία έχει ανάγκη τη δράση σας. Η πολιτική χρειάζεται την κριτική σας».

Ν. Κωνσταντόπουλος:

«Τα κοινωνικά κινήματα αποτελούν δείκτες αλλά και συντελεστές ανάπτυξης της δημοκρατίας… Επιδρούν πολύμορφα στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής… Η ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών οφείλει να διεκδικήσει τους ευρωπαϊκούς εκείνους θεσμούς, που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και να ελέγχουν την πραγματική ευρωπαϊκή εξουσία».


Δεκέμβριος 2000 Εθελοντική συνεισφορά στα Ελληνικά σχολεία της Αντίς Αμπέμπα Εν όψει των Χριστουγέννων, η Κίνηση Πολιτών έστειλε βιβλία, ρούχα και άλλο σημαντικό υλικό, ανταποκρινόμενη σε έκκλησηομάδας Ελλήνων καθηγητών που εργάζονται στην Αιθιοπία.


30/03/1999 Βράβευση της Κίνησης Πολιτών Οι δημοσιογράφοι της Ε.Ρ.Α. βράβευσαν την Κίνηση Πολιτών για τη συμβολή της στην ανάδειξη και προβολή θετικών προτύπων.

Είναι μερικές στιγμές που μένουν για πάντα στη μνήμη. Που κλείνουν μέσα τους έντονα συναισθήματα. Που κρατούν ένα συμβολικό χαρακτήρα και ανασύρονται κάθε τόσο στο πέρασμα του χρόνου, ως σημεία αναφοράς για τις μέρες που έρχονται. Το Μάρτη του 1999, η Κίνηση Πολιτών έζησε μια τέτοια στιγμή. Ήταν η στιγμή της βράβευσής της από την ΕΡΑ. Η Ελληνική Ραδιοφωνία είχε θεσπίσει μια χρονιά πριν βραβείο για τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα. Η δεύτερη φορά που το απένειμε ήταν για να τιμήσει την Κίνηση Πολιτών, που διακρίθηκε ανάμεσα σε 26 αξιόλογες συμμετοχές. Η αναγνώριση αυτή τόνωσε ακόμη περισσότερο την υπερηφάνεια και τη διάθεση των μελών της να συνεχίσουν το έργο τους. Η Κίνηση Πολιτών βραβεύθηκε μάλιστα, μεταξύ άλλων, και επειδή… θέσπισε ένα βραβείο! Τις «Νησίδες Ποιότητας», που έχουν ως στόχο την ανάδειξη και προβολή θετικών προτύπων, μέσα από την καθιέρωση

ενός επαίνου. Η επιλογή των διακρίσεων σχεδιάστηκε ώστε να γίνεται με αντικειμενική, διαφανή, προκαθορισμένη διαδικασία. Οι «Νησίδες Ποιότητας» οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2001 και παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κίνησης Πολιτών.

Όπως ανέφεραν στην προσφώνησή τους οι άνθρωποι της ΕΡΑ: «Βραβεύεται η Κίνηση Πολιτών στον τομέα της συλλογικότητας. Κοινωνία πολιτών – εκσυγχρονισμός του κράτους – θετική σκέψη, ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει τη δεκάχρονη πορεία της παλαιότερης Κίνησης Πολιτών της χώρας μας…

βραβεύεται η αναζήτηση θετικών κοινωνικών προτύπων και η προαγωγή μίας κοινωνίας αξιών με τη συμπαράσταση των ΜΜΕ και όσων μετέχουν στα κοινά».


18/01/1999 Εκδήλωση στη μνήμη του Καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή Για τη ζωή και το έργο του διαπρεπούς ‘Έλληνα συνταγματολόγου και πρώτου Προέδρου της Κίνησης Πολιτών, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών. Συμμετέχοντες: Π. Παυλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Βουλευτής Ν. Φραγκάκης, Νομικός-Πρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σπ. Παπασπηλιόπουλος, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών


28/04/1998 Φροντίδα για την οικογένεια του δολοφονημένου Γεωργιανού ΓκιόργκιΟυντεσιάνι Η Κίνηση Πολιτών επισκέφθηκε την οικογένειά του, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και κάλυψε μεγάλο μέρος των εξόδων για τη μεταφορά της σορού του στην πατρίδα του.


27/04/1993 Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα σήμερα: έκταση, προσδιοριστικοί παράγοντες και δυνατότητες πρόληψης Εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σε βάθος μείζονα ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, η τρομοκρατία αλλά και άλλοι παράγοντες, πάντα με στόχο την υποβολή ρεαλιστικών και αποτελεσματικών προτάσεων. Συμμετέχοντες: Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Γιαννάκου-Κουτσίκου, Καθηγήτρια, τέως Υπουργός Υγείας, συντονίστρια της Ελλάδας στην Ευρώπη για θέματα ναρκωτικών Ν. Λίβος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Κουράκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Βασιλόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών


07/05/1990 Ελεύθερη ραδιοφωνία και κοινωνία πολιτών Εκδήλωση στη μνήμη του Ρούσσου Κούνδουρου που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της ελεύθερης ραδιοφωνίας και συνέβαλε στην ίδρυση της Κίνησης Πολιτών. Στόχος της ήταν η διερεύνηση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία πολιτών. Συμμετέχοντες: Φ. Βεγλερής, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Μ. Πλωρίτης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Ν. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Χατζηδάκις, Συνθέτης