Περιβάλλον

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω.» – Ν. Καζαντζάκης

Η ερώτηση: «Εγώ θα αλλάξω τα πράγματα;» δέχεται μόνο μια απάντηση: «Ναι. Κι εσύ». Όλοι θέλουν την προστασία των δασών. Πόσοι όμως περιποιούνται τα δέντρα τους; Όλοι επιθυμούν την προστασία του περιβάλλοντος. Πόσοι όμως πετούν ανελλιπώς τα σκουπίδια τους στους κάδους ανακύκλωσης; Πόσοι φροντίζουν για την εξοικονόμηση του νερού ή των άλλων πολύτιμων φυσικών πόρων;

Το περιβάλλον είναι η πιο τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι αυτό που ο καθένας μπορεί εύκολα να καταστρέψει μόνος του, χρειάζεται όλους για να σωθεί. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία θεωρει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μια από τις πιο σημαντικές της προτεραιότητες και οργανώνει δράσεις τόσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και για τη διασφάλιση των πολύτιμων φυσικών πόρων της χώρας μας. Έχει ασχοληθεί με ζητήματα όπως η εξοικονόμηση του νερού, τα πλημμελώς μελετημένα εγγειοβελτιωτικά έργα, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση και, πρωτίστως, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη.

Το περιβάλλον δεν είναι κάτι που βρίσκεται μακριά, έξω από την πόλη. Είναι κομμάτι της ζωής που οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να προστατεύουμε, με όραμα και συνέπεια απέναντι στις επόμενες γενιές.


Οι δράσεις μας


25/04/2010
«Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση»
Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κα Τίνα Μπιρμπίλη, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Κίνηση Πολιτών, για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», σε πιλοτική εφαρμογή στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά στις 25 Απριλίου 2010. Με επιστολή μας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, δηλώσαμε την υποστήριξή μας σε αυτό το πρόγραμμα, μεταβιβάζοντας την πρόσκληση και ενθαρρύνοντας τα μέλη μας για συμμετοχή, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Επιστολή Υπουργού

Πρόσκληση


16/05/2005
Ελληνικοί Υδάτινοι Πόροι:μια ρεαλιστική προσέγγιση
Διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών, με στόχο τη συμβολή του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής.
Συμμετέχοντες:
Γ. Σουφλιάς, Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Θ. Σκυλακάκης, αναπληρ. Δήμαρχος Αθηναίων
Ε. Σκιαδάς, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
Η. Γρίσπος, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών
6 ομιλητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας
2 ομιλητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού
11 εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων

deltio2005bΣτο διεθνές αυτό συνέδριο, διακεκριμένοι επιστήμονες, όχι μόνο από τη χώρα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, ένωσαν τις προσπάθειές τους για την καταγραφή, αποτίμηση, προστασία και ενίσχυση των ελληνικών υδάτινων πόρων.

Με έμφαση στο μέλλον και στην ανάγκη διαφύλαξης των φυσικών πόρων, το συνέδριο έδωσε γόνιμα συμπεράσματα τόσο αναφορικά με τη χάραξη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής όσο και

αναφορικά με τις δυνατότητες συνεισφοράς κάθε πολίτη στην προσπάθεια διαφύλαξης του πολυτιμότερου φυσικού αγαθού.

Το Μάϊο του 2005, πάνω από είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, μέλη της δημόσιας διοίκησης, στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΜΚΟ, έδωσαν τα φώτα τους πάνω στο θέμα, αντάλλαξαν απόψεις, προήγαγαν την επιστημονική γνώση αλλά και τη δράση και πρότειναν ρεαλιστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του συνεδρίου, οι βασικότεροι κίνδυνοι για τους υδατικούς πόρους της χώρας είναι:

• η εποχιακή και τοπική λειψυδρία

• η γεωργική ρύπανση

• η υφαλμύρωση και

• η ερημοποίηση.

Η Κοινοτική Οδηγία ΚΟ 2000/60 προβλέπει την «ανάκτηση του πλήρους κόστους των υπηρεσιών νερού». Επιπλέον, η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η διάθεση κοινωνικών αγαθών σε τιμές μικρότερες του κόστους οδηγεί σε σπατάλες. Με βάση όλα τα παραπάνω, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διατύπωσε επίσημα τις εξής προτάσεις:

– Εφόσον το νερό, ως φυσικός πόρος, πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί, η τιμή του πρέπει να κινηθεί στα σωστά επίπεδα και οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης κοινωνικών ή επιχειρηματικών ομάδων πρέπει να γίνει με άλλα αντισταθμιστικά οφέλη.

– Επείγει η χάραξη υδατικής πολιτικής ανά περιφέρεια σε όλη τη χώρα, η οποία θα προωθήσει την επίτευξη ισοζυγίων προσφοράς και ζήτησης του νερού σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες και τα υδατικά διαμερίσματα. Έτσι, εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν η μείωση της κατανάλωσης νερού κατά περίπου 40% και η αύξηση της εξοικονόμησης κατά 30%.

Σε μια εποχή που το περιβάλλον απειλείται κυρίως από την έλλειψη συναίνεσης των ανθρώπων, κάθε δυνατότητα συνεργασίας και συνεισφοράς είναι πολύτιμη, σαν μια σταγόνα νερό.


15/12/1999

Σεισμοί και αντιμετώπισή τους: η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Συζήτηση σε συνεργασία με το σύνδεσμο 21 δήμων και κοινοτήτων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Συμμετέχοντες:
Λ. Κυριακόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Σ. Αγγελίδης, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Λ. Παπακυριακόπουλος, εδαφολόγος, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων


25/05/1999
Η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Συμμετέχοντες:

Η. Γρίσπος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Κ. Κασσιός, Καθηγητής ΕΜΠ
Γ. Κρεμλής, Δ/ντής Νομικής Υπηρεσίας της 11ης Γενικής Δ/νσης της Ε.Ε.
Δρ. Γ. Ξανθόπουλος, δασολόγος
Δρ. Μ. Βασιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών

Το 1999, πριν ακόμη ξεκινήσει η περίοδος υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών, η Κίνηση Πολιτών οργάνωσε εκδήλωση με εισηγήσεις και συζήτηση στην οποία μετείχαν ειδήμονες τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ακαδημαϊκό τομέα. Ένα μόλις χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που

αποτέφρωσε μεγάλες εκτάσεις της Αττικής, η σημασία της πρόληψης έγινε μεγαλύτερη από ποτέ.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η Κίνηση Πολιτών επιχειρούσε παρέμβαση σ’ αυτόν τον τομέα. Το 1991, δυο μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, είχε οργανώσει διήμερο συνέδριο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα FriedrichNaumann, επιχειρώντας την άντληση τεχνογνωσίας και τη συνεισφορά όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων για την πρόληψη των πυρκαγιών και για τη μείωση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Με κεντρικό ομιλητή τον Dr. J. Goldammer, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg, έγινε διάλογος πάνω στα προβλήματα αλλά και τις εφικτές λύσεις.

Αμέσως μετά, η Κίνηση Πολιτών δημοσίευσε πλήρες κείμενο με τις θέσεις της για τις δασικές πυρκαγιές και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το κείμενο συμπεριλήφθηκε και

στο Ενημερωτικό Δελτίο της Κίνησης Πολιτών υπ’ αριθ. 43-44, ώστε να γνωστοποιηθεί σε όλα τα μέλη και τους φίλους. Εκεί αναλύονταν οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών που οφείλονται σε νομικά κενά, έλλειψη δασικής πολιτικής και ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Περιλαμβάνονταν επίσης αναλυτικές προτάσεις για την πρόληψη των βασικών πυρκαγιών, χωρισμένες σε τρεις τομείς:

1. Προτάσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού

2. Προτάσεις για τη λήψη θεσμικών μέτρων

3. Προτάσεις δασοπροστασίας.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, οι προτάσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες…


27/08/1997
Συστήματα διαχείρισης απορριμάτων
Δειθνές συνέδριο που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών, με στόχο τη συμβολή του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και προώθηση βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσματικών λύσεων
Συμμετέχοντες:
Κ. Λαλιώτης, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Χ. Παπουτσής, Επίτροπος Ε.Ε.
Μ. Enthoven, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γ. Κρεμλής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δρ. Μ. Βασιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ε. Βαρδάκας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δ. Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ
R. Glasser, Ολλανδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δρ. Α. Σκορδίλης, στέλεχος ΥΠΕΧΩΔΕ


27/03/1997
Δελτίο Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Δ.Α.Ρ.)
Καθημερινή ενημέρωση των ακροατών του σταθμού ΣΚΑΙ για το δείκτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βάσει πιλοτικού προγράμματος της Ε.Ε. που υλοποίησε η Κίνηση Πολιτών σε συνεργασία με την εταιρεία
CINAR
Συμμετέχοντες:
Μέλη της Κίνησης Πολιτών
Εκπρόσωποι του σταθμού ΣΚΑΪ
Εκπρόσωποι της εταιρείας CINAR

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το πρόβλημα του νέφους στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ιδιαίτερα έντονο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε τόσο αυξηθεί, παρά τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο

της πόλης, που συχνά η Πολιτεία συνιστούσε στους ευπαθείς πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Τότε, η Κίνηση Πολιτών, με στόχο τη διευκόλυνση των Αθηναίων, έκανε μια πρωτοποριακή συνεργασία. Μαζί με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εταιρεία CINAR συμφώνησαν και μετέδιδαν καθημερινά ένα δελτίο πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για ένα ολόκληρο έτος, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 1997.

Ταυτόχρονα, πριν και μετά το δελτίο, οι ανακοινώσεις περιελάμβαναν την παρουσίαση ενημερωτικών μηνυμάτων και οδηγιών προς τους πολίτες, έτσι ώστε να συμβάλλουν έμπρακτα στη μείωση της ρύπανσης με εύκολους τρόπους, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας των κτιρίων, η σωστή οδήγηση και πολλοί ακόμη.

Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε όχι η διαπίστωση αλλά η πρόγνωση των ρύπων. Ήταν η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορούσε εκ των προτέρων να ενημερώνεται απλά και κατανοητά για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας, ώστε να ρυθμίζει το πρόγραμμα και να διαφυλάσσει την υγεία του. Αντλώντας τεχνογνωσία από αντίστοιχη εμπειρία στο Λος Άντζελες, το Δ.Α.Ρ. συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Αθηναίου πολίτη.


1997
Το Περιβάλλον στην Ελλάδα 1991-1996
Έκδοση της νέας αποτίμησης για την περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας, με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος Μποδοσάκη

Συμμετέχοντες:
Ομάδα Περιβάλλοντος της Κίνησης Πολιτών σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF)

Ο Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών, δημιούργησε και κατηύθυνε την ομάδα περιβάλλοντος, η οποία από το 1989 άρχισε να επιχειρεί τη συνολική αποτίμηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Με ερωτηματολόγια που συνέλεγαν στοιχεία από ΜΚΟ και άλλους αρμόδιους φορείς, συγκεντρώθηκαν αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σε ειδική έκδοση το 1990. Ήταν η πρώτη μιας σειράς αποτιμήσεων που έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες και σημαντική τεχνογνωσία στην ομάδα για να συνεχίσει το έργο της.

Η δεύτερη πλήρης αποτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης της χώρας εκδόθηκε το 1997 και κάλυπτε την περίοδο 1990-1996. Για την υλοποίηση της έκδοσης διασφαλίστηκε η συνεργασία του Συλλόγου

Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς). Η χρηματοδότησή της έγινε με τη συνεισφορά του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου: «Βασική επιδίωξη εκείνων που είχαν την πρωτοβουλία για την έκδοση αυτή ήταν να υπάρξει μια ρεαλιστική και πλήρως αντικειμενική αποτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, στηριγμένη σε ανάλυση των υφισταμένων στοιχείων και κυρίως απαλλαγμένη από εμπάθεια και κάθε είδους σκοπιμότητες».

Οι εκδόσεις αυτές συνέδραμαν και συμπλήρωσαν αντίστοιχες προσπάθειες κρατικών φορέων. Στόχος της Κίνησης Πολιτών ήταν και παραμένει η ουσιώδης και εμπεριστατωμένη συνεισφορά στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών, με γνώμονα την προστασία, την ανάδειξη και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

 cover4 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1991-1996

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 242Kb)


04/06/1992
Η διάσκεψη του Ρίο και το πρόβλημα της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ανοικτή συζήτηση με συμμετοχές αξιόλογων ομιλητών.
Συμμετέχοντες:
Σπ. Παπασπηλιόπουλος, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Θ. Παπαλεξόπουλος, βιομήχανος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Η. Ευθυμιόπουλος, Διευθυντής Greenpeace Ελλάδος
Γ. Σταθάκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Σ. Αργυρός, βιομήχανος
Θ. Παπαγιάννης, αρχιτέκτων, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Π. Καζάκος, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών


10/02/1992
Η εκτροπή του Αχελώου: προσπάθεια αντικειμενικής αποτίμησης
Ανοικτή συζήτηση με σημαντικά συμπεράσματα για το ζήτημα του Αχελώου, χάρη στη συμμετοχή ομιλητών από ευρύ φάσμα σχετικών πεδίων έρευνας και μελέτης.
Συμμετέχοντες:
Θ. Παπαγιάννης, αρχιτέκτων, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Σ. Μαγειρίας, υδροενεργειακός μηχανικός
Μ. Μοδινός, εκδότης του περιοδικού «Νέα Οικολογία»
Ο. Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός
Φ. Βακάκης, γεωπόνος
Γ. Σταθάκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Μ. Σούλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γ. Ζυγογιάννης, Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών
Κ. Λιάσκας, Πρόεδρος ΤΕΕ


03/021992

Η πολεοδομική αυθαιρεσία και τα δικαιώματα του πολίτη
Ημερίδα, σε συνεργασία με το σύλλογο προστασίας Κηφισιάς
Συμμετέχοντες:
Β. Ανδριοπούλου-Βιδαλάκη, Διευθύντρια Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής
Δ. Κατσούδας, Γ. Γ. δασών και φυσικού περιβάλλοντος του Υπ. Γεωργίας
Π. Παυλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Π. Ψωμόπουλος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος-Πρόεδρος Αθηναϊκού Κέντρου Οικιστικής


11-12/11/1991
Διεθνές Συνέδριο: Νέφος και ενεργός πολίτης
Διήμερη διοργάνωση με είκοσι και πλέον ομιλητές, που συνεισέφερε σημαντικά πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ρύπανσης της πρωτεύσουσας.
Συμμετέχοντες:
Α. Τρίτσης, Δήμαρχος Αθηναίων
Μ. Πλωρίτης, συγγραφέας-λογοτέχνης
Η. Γρίσπος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
5 ομιλητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια
4 ομιλητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού
10 εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων

Προάγοντας την ενημέρωση και τη δυνατότητα ατομικής συνεισφοράς, ένα διήμερο συνέδριο με ομιλητές από όλο τον κόσμο διοργανώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών.Πάνω από εικοσιπέντε ομιλητές, προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, από τον επιχειρηματικό κλάδο αλλά και από εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς, κατέθεσαν τη γνώση και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του νέφους. Στο συνέδριο συμμετείχαν ενεργά η πολιτική ηγεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στόχοι του συνεδρίου ήσαν:

• Η αντικειμενική και θεμελιωμένη πληροφόρηση του πολίτη πάνω στις εξελίξεις και τάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αντιμετώπισή της.

• Η υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων του νέφους του λεκανοπεδίου.

• Η ενεργοποίηση του πολίτη και η συμμετοχή του στην προώθηση, υλοποίηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου περιβαλλοντικού προγράμματος, παρότι θα απαιτήσει θυσίες και περιορισμούς.

• Η διακομματική συναίνεση στους βασικούς άξονες μιας μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από κοινοβουλευτικές θητείες.

Από τα συμπεράσματα κατέστη σαφές ότι πολλά μπορούν να γίνουν για την επαναφορά της ποιότητας της ατμόσφαιρας του λεκανοπεδίου στα επίπεδα του 1970 και μάλιστα εντός των δυνατοτήτων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αρκεί να υπάρξει βούληση και να εισακουστούν οι εμπειρίες άλλων πόλεων και κρατών, όπως το Λος Άντζελες και η Ολλανδία. Επιπλέον, η αντλούμενη τεχνογνωσία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αντίστοιχων προβλημάτων σε άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πτολεμαΐδα.


14/05/1991
Δάση και Πυρκαγιές
Διήμερο συνέδριο σε συνεργασία με το Ίδρυμα FRIEDRICH NAUMANN
Συμμετέχοντες:
Σπ. Παπασπηλιόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ευ. Σακελλαρίδης, δασολόγος
Α. Δημητρακόπουλος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δημ. Κατσούδας, πολιτικός επιστήμων
Κ. Χατζημπίρος, χημικός-Πανεπιστημιακός
Γ. Ντούρος, δασάρχης Πάρνηθας
Ν. Ζαλαώρας, δασολόγος-δημοσιογράφος
Ν. Χλύκας, Πρόεδρος Ένωσης Δασολόγων
R. Meinardus, εκπρόσωπος του Ιδρύματος FriedrichNaumann
J.Goldammer, Καθηγητής Πανεπιστημίου Freiburg
Συντονιστές: Θ. Παπαγιάννης και Λ. Κυριακόπουλος


27/11/1990
Ανακύκλωση: Όφελος για όλους
Ημερίδα στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι των έξι κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας δηλώνουν έτοιμοι να ανακυκλώσουν μεταχειρισμένα υλικά και συζητούν πάνω στη διαδικασία οργάνωσης
Στ. Μάνος, Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Η. Γρίσπος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Θ. Παπαλεξόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Δ. Οικονόμου, χημικός μηχανικός- Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου
Π. Τσαούσογλου, χημικός μηχανικός- Πρόεδρος Ελληνικού Υαλουργικού Συνδέσμου
Π. Γιαννουλόπουλος, οικονομολόγος- Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ανακύκλωσης Πλαστικού
Χρ. Βερελής, οικονομολόγος – Αν. Γεν. Δ/ντής της Πετζετάκις Α.Ε.
Ι. Πιτσάκης, επιχειρηματίας
Α. Κολιόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου

Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Κίνηση Πολιτών είχε αρχίσει τις εκστρατείες για τη διάδοση της ανακύκλωσης. Όταν ακόμη η ανακύκλωση ήταν αφηρημένη έννοια, η παρέμβαση που επιχειρήθηκε ήταν καταλυτική: μέσα από διοργάνωση ημερίδας, η Κίνηση Πολιτών έπεισε έξι κλάδους της ελληνικής

βιομηχανίας που εκπροσωπούνταν στη συνάντηση να ανακυκλώνουν μεταχειρισμένα υλικά και να συζητήσουν πάνω στη διαδικασία οργάνωσης ενός εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης. Πρόκειται για τους κλάδους γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού, ελαστικού, χαρτιού και παλιών μετάλλων.

Η κίνηση ήταν παραπάνω από συμβολική. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι ο όγκος των βιομηχανικών απορριμμάτων είναι μεγάλος. Η δυνατότητα ανάκτησης, λοιπόν, επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Η ημερίδα είχε εκτεταμένη προβολή στον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο, σε περιοδικά όπως ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» καθώς και σε κλαδικά έντυπα. Σε μια εποχή που όλοι περίμεναν κυβερνητικές λύσεις εξ ουρανού, η Κοινωνία Πολιτών απέδειξε ότι μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις της χώρας και να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές.


1989
Σύνταξη από την Ομάδα Περιβάλλοντος της Κ.Π. της 1ης αποτίμησης της περιβαλλοντικής κατάστασης της χώρας μας.