Η χώρα με το μεγάλο παρελθόν αμφιταλαντεύεται διερευνώντας το μέλλον της. Τεντώνει τη διελκυστίνδα
που τραβούν από τη μια η εθνική υπερηφάνεια και παράδοση και από την άλλη ο κοσμοπολίτικος προσανατολισμός και η παγκοσμιοποίηση. Κρατιέται από το χθες και ακροβατεί στο αύριο. Εδώ και δεκαετίες.
Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία εστιάζει στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα κράτη. Προσεγγίζει την Ευρώπη ως μια κοινωνία των πολιτών, όχι ως ένα απλό σύνολο κρατών. Διερευνά τα δικαιώματα ανθρώπων, φυλών και εθνών, μέσα από μακρόπνοα οράματα και όχι μέσα από κοντόφθαλμους εθνικισμούς.
Με δράσεις που αποσκοπούν σε ρεαλιστικές προτάσεις, εξετάζει τη δυνατότητα της ατομικής συνεισφοράς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μοχλό εξέλιξης και καταλύτη συνεργασιών και όχι ως μοναδικό ή μοναχικό έθνος με μόνο σημείο αναφοράς το παρελθόν.
Οι δράσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, στη βαλκανική ενδυνάμωση, στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μέσα από συνεργασίες ανοικτές και διαρκείς. Επικεντρώνονται στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σήμερα, όχι μόνο για όποιον αναζητεί την ταυτότητά του αλλά και για όποιον αναζητεί ένα καλύτερο αύριο.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν – Change in Europe and in Greece
28/5/ 2008
«Τα δικαιώματα των πολιτών στην Ε.Ε. Ο ρόλος των διαμεσολαβητών»
Διάλεξη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την Παρεμαβαση
Συμμετέχοντες:
Νικηφόρος Διαμαντούρος: Καθηγητής-Ευραπαίος Διαμεσολαβητής
29/3/2007
Η Ευρώπη και ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών
Εκδήλωση για το ρόλο της κοινωνίας πολιτών στην αποτελεσματικότητα της ευρωπαικής σύγκλισης, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ: Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Ευρωπαϊκή Εκφραση, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και τηνΑειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), PRAKSIS και WWF Ελλάς. Η προσκεκλημένη ομιλήτρια, Κα Margot Wallstrom, τόνισε ότι η αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα και η λογοδοσία πρέπει να είναι οι βάσεις κάθε οργάνωσης της κοινωνίας πολιτών και ότι η βούληση της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι η εδραίωση των ΜΚΟ και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών
Συμμετέχοντες:
Margot Wallstrom, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής
Εκπρόσωποι των οργανώσεων Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Ευρωπαϊκή Εκφραση, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και τηνΑειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), PRAKSIS και WWF Ελλάς
9/12/2002
Το μέλλον της Κύπρου: ένταξη και λύση
Δημόσια συζήτηση σε συνεργασία με την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το «Μέτωπο Λογικής κατά του Εθνικισμού για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική», το ΕΛΙΑΜΕΠ, και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντέιου Πανεπιστημίου. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν το σχέδιο Ανάν ως βάση για τη λύση του Κυπριακού και εν τέλει εξέφρασαν την υπστήριξή τους
Συμμετέχοτες:
Λ. Κύρκος, Πρόεδρος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών
Χ. Στυλιανίδης, πρ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου
Ν. Κιζιλγιουρέκ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ν. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κ.Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., μέλος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών
Θ. Κουλουμπής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ν.Μπίστης, μέλος γραμματείας του Μετώπου Λογικής
Α. Ρήγος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Το Δεκέμβριο του 2002 το τοπίο γύρω από την ένταξη της Κύπρου ήταν ακόμη πολύ θολό. Το πρώτο σχέδιο Ανάν επρόκειτο να απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Κίνηση Πολιτών τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Κύπρο, υιοθετώντας την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος περνά μέσα από τα όργανα και τις διαδικασίες της Ενωμένης Ευρώπης.
Σε ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, σημαντικοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα και πρότειναν λύσεις. Πρωτοστάτησαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στον απόηχο της συζήτησης, ο Στέφανος Ματθίας δημοσίευσε στο τριμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο της Κίνησης Πολιτών άρθρο για την Κύπρο. Μετά από εκτενή ιστορική ανασκόπηση, εξέθεσε την τρέχουσα κατάσταση και αντιπαρέβαλε το στείρο και αναχρονιστικό εθνικισμό με την ευρωπαϊκή προοπτική.
18/9/2002
Το Μέλλον της Ευρώπης
Η Κίνηση Πολιτών, μαζί με άλλες ΜΚΟ, συζητά με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών για τους τρόπους συνεισφοράς των ΜΚΟ,κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη της Ε.Ε, στη βάση της δήλωσης του Λάακεν.
![]() |
Β΄ Τρίμηνο 2002
Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 272Κb) |
19/11/1999
Παρέμβαση για την εξωτερική πολιτική
Ανοικτή επιστολή με αφορμή την επίσκεψη τουΠροέδρου των ΗΠΑ, Μ. Κλίντον. Υπογράφτηκε από 35 προσωπικότητες και στάλθηκε στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές και τον ημερήσιο τύπο.
2/2/1996
Με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο
Διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών μετά το επεισόδιο των Ιμίων. Ακολούθησε έκδοση φυλλαδίου που στάλθηκε σε 4.000 παραλήπτες, στο εσωτερικό κια , κυρίως, στο εξωτερικό, με τίτλο:
Borders, Sovereignity, Stability – Σύνορα, Σύμβολα, Σταθερότητα
27/2/1995
Τα Βαλκάνια στην Ενωμένη Ευρώπη – Η συμβολή της Ελλάδας
Ανοικτή συζήτηση με τρεις ενότητες, ανασκόπηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, συνεργασία στη Βαλκανική και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Τα πρακτικά της συζήτησης εκδόθηκαν υπό την αιγίδα της Κίνησης Πολιτών από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη
1η ενότητα: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μίλησαν οι Καθηγητές Πάνος Καζάκος και Νικηφόρος Διαμαντούρος
2η ενότητα: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Μίλησαν οι Καθηγητές Σωτήρης Βαλντέν και Παναγιώτης Ιωακειμίδης
3η ενότητα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μίλησε ο κ.Παναγής Βουρλούμης με θέμα τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας έβγαλε ο Καθηγητής Ηλίας Κατσούλης
Συντονιστής ο Καθηγητής Νίκος Μουζέλης
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, η Κίνηση Πολιτών είχε ήδη ανοίξει από το 1995 τη συζήτηση για τους όρους και τις συνθήκες ένταξης ή συνεργασίας των βαλκανικών κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είχε ακόμη τελειώσει ο πόλεμος στη διάρκεια του οποίου η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε ανεξάρτητα κράτη. Η συζήτηση όμως για το μέλλον των Βαλκανίων έριχνε φως στην επόμενη ημέρα των εχθροπραξιών.
Σε μεγάλη, ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε το Φεβρουάριο του 2005, ειδήμονες, μέλη της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας, τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα, αντάλλαξαν απόψεις και διατύπωσαν προτάσεις για τους τρόπους και όρους συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο αναφορικά με την οικονομία αλλά και γενικότερα.
Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει συμφέρον να παίξει σημαντικό ρόλο ως κόμβος στη δικτύωση της Βαλκανικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο σε ζητήματα πολιτικής όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με μια εποικοδομητική και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, μπορούν αφενός να ενδυναμώσουν το ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και αφετέρου να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των βαλκανικών κρατών, που το 1995 άρχιζαν να ανακάμπτουν από τον απόηχο της πτώσης του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Στην ομάδα των ομιλητών μετείχαν οι Καθηγητές: Π. Καζάκος, Ν. Διαμαντούρος, Π. Ιωακειμίδης,Η. Κατσούλης και Ν. Μουζέλης. Μετείχαν επίσης ο Διδάκτωρ Σ. Βαλντέν και ο οικονομολόγος Π. Βουρλούμης. Το ζήτημα φώτισαν με παρεμβάσεις τους προσωπικότητες όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.
Ιούλιος 1994
Συλλογή υπογραφών ενίσχυσης του ευρωπαικού οράματος
Η Κίνηση Πολιτών συντάσσει και αποστέλλει ανοικτή επσιτολή στα νέα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Η επιστολή αναδείκνυε την προσήλωση της ελληνικής κοινωνίας στις κατευθύνσεις της Ενωμένης Ευρώπης, σε μια εποχή έξαρσης εθνικιστικών και λαικιστικών νοοτροπιών
«Για τη χώρα μας, η πετυχημένη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι θέμα επιβίωσης εθνικής. Οφείλουμε όλοι να ενστερνισθούμε αυτόν τον πρωταρχικό στόχο και να τον επιδιώκουμε με μια φωνή, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές τοποθετήσεις, ως Έλληνες ενωμένοι για μια Ευρώπη
ενωμένη». Στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αποκατάσταση και δημιουργική στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε μια περίοδο που ο εθνικιστικός λόγος, η λαϊκίστικη συμπεριφορά και η επιστροφή σε ανεπίτρεπτους αναχρονισμούς θέτουν σε αμφιβολία την προσδοκία σύγκλισης και προσαρμογής προς τις απαιτήσεις της νέας Ευρώπης και απομακρύνουν το όραμα του επιζητούμενου εκσυγχρονισμού, η Κίνηση Πολιτών, με την ευκαιρία των πρόσφατων Ευρωεκλογών, ανέλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών Ελλήνων ενεργών και ανήσυχων πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες θέσεις με εμάς στο ζήτημα αυτό, με σκοπό να απευθύνουμε ανοικτή επιστολή στα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξελέγη στις 12 Ιουνίου 1994.
Με τις σκέψεις αυτές εισήγαγε η Κίνηση Πολιτών το κείμενο ανοικτής επιστολής το οποίο υπέγραψαν πάνω από 500 πολίτες. Στόχος ήταν η προβολή των απόψεων αυτών εκτός της χώρας, στα έδρανα των ευρωπαίων βουλευτών, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αντιμετώπιζε με δυσπιστία τη στάση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το κείμενο της επιστολής μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες και είχε ευρεία απήχηση.
26 Ιανουαρίου 1991
Η Κ.Π. και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ οργάνωσαν διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ-Η Ελληνική άποψη»
17 Οκτωβρίου 1989
Εκδήλωση με θέμα: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ»
Εισηγητές: Ηλίας Κατσούλης, Χρ.Ροζάκης, Φ.Πιέρρος, Θ.Παπαμάργαρης
Συντονιστές: Π.Παναγιωτόπουλος, Π.Βασιλόπουλος
Copyright ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία 2014 by Conne3ion