Δικαιοσύνη-Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Τα ιδανικά της ειρήνης και της δικαιοσύνης, όσο νωρίτερα μπαίνουν στις καρδιές, τόσο βαθύτερα θα ριζώσουν και τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν» Γ. Σεφέρης

145216_dikaiosini

Ευνομούμενη δεν είναι η πολιτεία με τους πολλούς νόμους αλλά η πολιτεία με τους κατάλληλους νόμους και τους κατάλληλους μηχανισμούς για την εφαρμογή των νόμων. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία δίνει τεράστια έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων και των ξένων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και με την απονομή της Δικαιοσύνης

Η σχέση κράτους- πολίτη, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα θέματα των ατομικών ελευθεριών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έχουν συχνά αποτελέσει ερέθισμα για ουσιώδεις παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Εξίσου καίρια είναι και η άρτια ενημέρωση του πολίτη για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απέναντι στο νόμο. Η γνώση και η κατανόηση δεν έιναι μόνο δικαίωμα. Είναι και υποχρέωση. Γιατί η Δικαιοσύνη εφαρμόζεται απρόσκποτα όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να τη διεκδικήσουν.



Καταγραφή δράσεων


04/03/2011
Τα Ελληνικά Δικαστήρια και η Νομολογία του ΕΔΔΑ

124909_eddaΚύριο έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η ομόφωνη απόφαση της 21-12-10 του Ευρωπαικού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία διαπίστωνε τη συστημική βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και έθετε προθεσμία ενός έτους για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασική επιδίωξη της ΚΠ ήταν να εξαχθούν γόνιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα για την καλύτερη δυνατή συνεργασία των Δικαστηρίων μας με εκείνο του Στρασβούργου. Ειδικότερος στόχος της συνάντησης ήταν η σύγκλιση των εκατέρωθεν απόψεων, η βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ο περιορισμός τόσο της ανάγκης προσφυγής των πολιτών στο ΕΔΔΑ όσο και της έκδοσης αρνητικών για τη χώρα μας και τη Δικαιοσύνη της αποφάσεων του τελευταίου.

Συμμετέχοντες:
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μιχάλης Βηλαράς, Σύμβουλος Συμβουλίου Επικρατείας,
Φωκίων Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου,
Χριστόφορος Κοσμίδης, Αρεοπαγίτης,
Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας,
Χρήστος Ροζάκης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
Ιωάννης Σαρμάς, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μέλος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ε.Ε.,
Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου,
Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Εφετείου Αθηνών, ενώ ένας ευρύτερος κύκλος σαράντα προσωπικοτήτων του χώρου της Δικαιοσύνης παρέστησαν με δυνατότητα παρέμβασης.
Συντονιστής: Νίκος Φραγκάκης Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών και Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ- Δικηγόρος
Σύνοψη συμπερασμάτων: Σπύρος Φραγκούλης, Γ.Γραμματέας της Κίνησης Πολιτών- Δικηγόρος

Συμπεράσματα εκδήλωσης


10/02/2011
Πολυνομία – Κακονομία – Ανομία: Ποιος ο δρόμος της ανόρθωσης;
Συμμετέχοντες:
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Παναγιώτης Τσούκας, Πάρεδρος ΣτΕ

160959_oloi_maziΤώρα που βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο δημοσιονομική και οικονομική αλλά γενικότερα κρίση θεσμών και κοινωνικής συνοχής, το πρόβλημα της ποιότητας των νόμων και της εφαρμογής τους γίνεται οξύτερο παρά ποτέ. Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση της συζήτησης που οργάνωσε στο ΕΒΕΑ την Πέμπτη 10/02/11 η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, με ομιλητές τους κυρίους: Νικηφόρο Διαμαντούρο, Λέανδρο Ρακιντζή και Παναγιώτη Τσούκα.

Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο οι τρεις ομιλητές, πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, γύρω από τα προβλήματα – νομοθετικά, διοικητικά και δικαστικά – του αρνητικού τριπτύχου που μαστίζει τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος, ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

Ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ, δικηγόρος κ. Νίκος Φραγκάκης, ανέλαβε το συντονισμό της συζήτησης, η οποία οδήγησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και στη διατύπωση προτάσεων ρεαλιστικών και αποτελεσματικών. Οι προτάσεις αυτές είναι πραγματοποιήσιμες, βασίζονται και σε εμπειρίες άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών και ελπίζουμε ότι μπορούν να οδηγήσουν στο «δρόμο της ανόρθωσης».


Ομιλητές

160532_diamantouros Νικηφόρος Διαμαντούρος
Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
(περίληψη ομιλίας)
 160648_rakintzis Λέανδρος Ρακιντζής
Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
(περίληψη ομιλίας)
 160733_tsoukas Παναγιώτης Τσούκας
Πάρεδρος ΣτΕ
(περίληψη ομιλίας)

Συντονιστής

 160843_fragakis Νίκος Φραγκάκης
Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών,

Πρόεδρος ΕΚΕΜΕ

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα εκδήλωσης


18 Φερβρουαρίου 2010
Η Δικαιοσύνη και ο Πολίτης: Αστική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη
Τρεις κλάδοι – Ένα ζητούμενο
Συμμετέχοντες:
Παναγιώτης Πικραμμένος:
Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας
Γεώργιος Καλαμίδας, Πρόεδρος Αρείου Πάγου
Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
Βασίλης Σκουρής, Πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων
Χρήστος Ροζάκης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του επιφανούς Έλληνα νομικού, ενεργού πολίτη και δραστήριου μέλους της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, του επ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, Στέφανου Ματθία.

104810_11575-084pΕίχε μια πρωτοφανή ιδιαιτερότητα: Ήταν από τις ελάχιστες εκδηλώσεις, ίσως η μοναδική μέχρι σήμερα, που στο ίδιο τραπέζι, κάθισαν και μίλησαν για τα προβλήματα της δικαιοσύνης οι έξι κορυφαίοι Έλληνες παράγοντες της δικαιοδοτικής λειτουργίας τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης

Με τη διττή τους ιδιότητα, του δικαστή και του πολίτη, οι εισηγητές πρότειναν λύσεις πρακτικές και αποτελεσματικές, ώστε να ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη που οφείλει και εναποθέτει στη δικαιοσύνη.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ και Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών

για μια Ανοικτή Κοινωνία δικηγόρος κ. Νίκος Φραγκάκης ο οποίος, μαζί με τον κ. Σπύρο Φραγκούλη Δ.Ν. – δικηγόρο και Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία – στο τέλος της συζήτησης συνόψισαν τα κυριότερα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση.
120934_DSC00048


 153021_dikpol Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 743Kb)

 

112506_11575-051p 105546_11575-032p

09/02/2009
Η Δικαιοσύνη από τη σκοπιά του πολίτη
Μια ζωντανή εκδήλωση με τη μορφή ερωταποκρίσεων. Σχηματίστηκαν δύο τριμελή πάνελ, ένα το οποίο έθετε ερωτήματα και ένα το οποίο έδινε απαντήσεις. Αμέσως μετά, κυκλοφόρησε έκδοση με τα βασικότερα σημεία της συζήτησης.

Μέλη του πρώτου πάνελ ήταν οι:
Ιωάννα Μάνδρου, Δημοσιογράφος,
Γιάννης Μαρίνος, Δημοσιογράφος και
Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

και μέλη του δεύτερου πάνελ οι :
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ιωάννης Γαβρίλης, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και
Νίκος Φραγκάκης, Δικηγόρος, Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ.

Τη συζήτηση συντόνιζε το μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης, κ. Στέφανος Ματθίας.

Στην Ελλάδα σήμερα, εκτός από τις ελλείψεις και τα προβλήματα της νομοθεσίας, διαπιστώνονται και σημαντικά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης. Προβλήματα που σχετίζονται αφενός με την ανεξαρτησία της και τις επεμβάσεις ή επιρροές της πολιτικής εξουσίας στο έργο της και αφετέρου με τη

βραδύτητα της απονομής της. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για την κοινωνία, την οικονομία, τη νομιμότητα, ακόμη και για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία έκανε πράξη το διάλογο σε μια εκδήλωση προβληματισμού γύρω από την απονομή της δικαιοσύνης, ηοποία οργανώθηκε το Φεβρουάριο του 2009.

Δυο τριμελή πάνελ διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Στο ένα μετείχαν ένας εκπρόσωπος του δικαστικού κλάδου, ένας πανεπιστημιακός και ο ένας Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή

Κοινωνία. Ήσαν οι άνθρωποι που καλούνταν να δώσουν απαντήσεις. Στο δεύτερο πάνελ μετείχαν δυο δημοσιογράφοι και ένας διακεκριμένος δικηγόρος. Κλήθηκαν να εκθέσουν τα παράπονα των πολιτών σχετικά με τη δικαιοσύνη. Έτσι, οι άνθρωποι που αφουγκράζονται καλύτερα από όλους την καθημερινότητα, ρώτησαν για λογαριασμό κάθε Έλληνα όλα εκείνα που ποτέ δεν είχαν απαντηθεί.

Η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας χωλαίνει. Και όταν χωλαίνει ένας από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, επόμενο είναι όλο το οικοδόμημα να είναι ασταθές. Με βάση τα όσα

συζητήθηκαν, τα προβλήματα μπορούν να διακριθούν σε δυο βασικές κατηγορίες:

1. Διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα, όπως οι αναβολές και καθυστερήσεις στις εκδικάσεις.

2. Ουσιαστικά και επί της αρχής προβλήματα, όπως η ισότητα στην ποινική μεταχείριση και οι απόπειρες της πολιτικής εξουσίας να επηρεάσει τη δικαστική.

Έτσι, λοιπόν, τόσο οι ερωτώντες όσο και οι ειδήμονες έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα, τα διάνθισαν με επιχειρήματα και παραδείγματα και άνοιξαν μια πρώτη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διένειμε σε όσους την παρακολούθησαν ένα κείμενο, το οποίο συνόψιζε τις θέσεις της οργάνωσης αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Απόσπασμά του αναδημοσιεύεται εδώ. «Σε κάποια στρώματα της κοινής γνώμης καλλιεργείται η εντύπωση ότι εκείνος που τελικά αποφασίζει είναι ο Υπουργός ή η Κυβέρνηση και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προαποφασισμένες επιλογές τους. Η Δικαιοσύνη, για να κάνει σωστά τη δουλειά της, πρέπει να είναι σεβαστή και να διατηρεί στα μάτια όλων το κύρος της. Διαφορετικά αδυνατεί να εκπληρώσει ικανοποιητικά την αποστολή της. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Κυβέρνηση. Διότι η εξουσία των κομμάτων είναι διαβατική ενώ η νομιμότητα, την οποία η Δικαιοσύνη είναι ταγμένη να διαφυλάσσει, αποτελεί σταθερή εγγύηση για όλους. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία απευθύνει στις πολιτικές δυνάμεις έκκληση να απέχουν από κάθε επέμβαση και από κάθε απόπειρα επηρεασμού ή μείωσης της Δικαιοσύνης».

Το σύνολο των λεχθέντων στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κυκλοφόρησε σε ειδική έκδοση.

 justice01 ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ AΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Δημόσιος Επιστημονικός Διάλογος, ΑΘΗΝΑ 2009Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 743Kb)

Δεκέμβριος 2008
Έκκληση προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, με αφορμή το φόνο ενός εφήβου και τα επακόλουθα επεισόδια σε όλη τη χώρα

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία τοποθετήθηκε απέναντι στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέλη της συνέταξαν ηλεκτρονική επιστολή

την οποία υπέγραψαν πάνω από 800 πολίτες. Η επιστολή εστάλη σε 1500 παραλήπτες.


26/06/2008
Δηλώνουν Ρομά, μουσουλμάνες και Ελληνίδες. Δέχονται επίθεση
Με επιστολή-παρέμβαση στο Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία καταδίκασε τα επεισόδια.


13/02/2008
Πρόσφυγες και μειονότητες- Δυσχέρειες ενσωμάτωσης
Δημόσια συζήτηση με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ.Κίνησης Πολιτών
Γ. Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη
Γ. Κτιστάκις, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης- δικηγόρος
Β. Μπουρνόβας, Υπουργείο Εξωτερικών
Κ. Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών

Το 1948, ο ΟΗΕ εξέδωσε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σαράντα χρόνια μετά, η διακήρυξη παρέμενε επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που υποδέχεται τους περισσότερους παράνομους μετανάστες, αφού έχει σύνορα με

χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., σύνορα που είναι τόσο δύσκολο να φυλαχθούν.

Μέσα σε μια δεκαετία, οι κοινωνικές συνιστώσες έχουν αλλάξει δραματικά στη χώρα, που διαρκώς καλείται να εφαρμόσει Κοινοτικές Οδηγίες, να εναρμονιστεί με ένα πολυπολιτισμικό τρόπο ζωής, να αφομοιώσει νέες κουλτούρες, να αγκαλιάσει διαφορετικούς ανθρώπους και όλα αυτά ενώ οι κοινωνικές

ανισορροπίες και οι προκλήσεις των καιρών δημιουργούν αρκετές ανησυχίες για το μέλλον.

Έτσι, λοιπόν, η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία το Φεβρουάριο του 2008, μόνο ως αφορμή είχε την εξηκοστή επέτειο της διακήρυξης. Η αιτία πίσω από τη διοργάνωση ήταν τα ζητήματα που ανακύπτουν στην προσπάθεια όλων των ξένων συμπολιτών να ενσωματωθούν κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά στην Ελλάδα.

Οι εισηγητές φώτισαν, καθένας με τη δική του οπτική, το πρόβλημα, ενώ δέχτηκαν και ερωτήσεις από το ακροατήριο. Η περίληψη των πρακτικών της συζήτησης διανεμήθηκε σε ειδική έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Η έκδοση περιελάμβανε και το πλήρες κείμενο

της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 deltio2008a Α΄ Τρίμηνο 2008

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 2,58Μb)


2005-2006
Η Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη- Πρακτικός Οδηγός
Έκδοση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Λ. Σταυρίτη, δικηγόρος

151848_biblioΕίναι αναντίρρητη η ανάγκη αυστηρής προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εξ ίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει κάθε πολίτης τα δικαιώματά του, να τα διεκδικεί και να τα υπερασπίζεται. Κι όμως, πολλοί από τους πολίτες δεν έχουν αυτή τη γνώση. Δεν έχουν επίσης επαρκή πληροφόρηση για τις ανεξάρτητες αρχές που μεριμνούν για το θέμα ούτε και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβλέποντας το σημαντικό αυτό κενό, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία εξέδωσε το 2005 ένα εγχειρίδιο ύψιστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρώπη. Για την έκδοσή του, συνεργάστηκε με δυο ακόμη ΜΚΟ, την Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση και τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε χάρη και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το κυριότερο όμως ήταν ότι αξιοποιήθηκαν αξιόλογοι επιστήμονες όπως ο Στέφανος Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επιμελήθηκε την έκδοση σε συνεργασία με τη δικηγόρο Λουκία Σταυρίτη.

Ο Πρακτικός Οδηγός αναλύει σε απλή γλώσσα αλλά με επιστημονική ακρίβεια την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παρουσιάζει επίσης τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει μια σφαιρική εικόνα των ευρωπαϊκών τοποθετήσεων πάνω στο θέμα, με τις οποίες εναρμονίζεται και η Ελλάδα. Τέλος, παρέχει οδηγίες για όποιον επιθυμεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Οδηγός τυπώθηκε σε 3.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν τόσο σε φίλους που παρακολούθησαν εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία όσο και σε πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς και διοικητικούς φορείς. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοσή του. Μάλιστα, αρκετές έλαβαν χώρα και εκτός Αθηνών, στην προσπάθεια όσο το δυνατόν ευρύτερης διανομής της έκδοσης:

• 26 Ιανουαρίου 2006. Ο Οδηγός παρουσιάστηκε στην ετήσια τακτική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους: Ι. Βαρβιτσιώτη, Ευρωβουλευτή και τέως Υπουργό, Φ. Κουβέλη, Βουλευτή και τέως Υπουργό και Μ. Σταθόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συντονισμό είχε ο Στ. Ματθίας ενώ διανεμήθηκαν αντίγραφα του Οδηγού στους παρόντες.

• 6 Φεβρουαρίου 2006. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε τον Οδηγό στο αντίστοιχο επιμελητήριο, το ΕΒΕΘ. Στους ομιλητές συγκαταλέγονταν οι:

Ι. Μανωλεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κ. Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ, Π. Περράκη-Νάσκου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λ. Κ. Σταυρίτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Στ. Ματθίας.

• 20 Μαρτίου 2006. Στην Πάτρα, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία πρόβαλε τον Οδηγό σε εκδήλωση με ομιλητές τους Ε. Ματσούκη, δικηγόρο Πατρών και Ν. Φραγκάκη, διακεκριμένο δικηγόρο Αθηνών. Την εισήγηση για τον Οδηγό έκανε ο Π. Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ενώ στην εκδήλωση προήδρευσε ο Στ. Ματθίας.

• 6 Απριλίου 2006. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία έκαναν μια ακόμη παρουσίαση με ομιλητές τους Γ. Παπαδημητρίου και Γ. Σωτηρέλη, Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών και το Στ. Ματθία. Ο ρόλος του συντονιστή ανατέθηκε στο δικηγόρο Π. Γιαταγαντζίδη.

• 27 Νοεμβρίου 2006. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία οργάνωσε εκδήλωση, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, για την παρουσίαση του Οδηγού. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Π. Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ε. Κούρταλης, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ και Θ. Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Ομιλητές ήσαν οι: Λ. Α. Σισιλιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Παπαδόπουλος, εκτελών χρέη διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα και Στ. Ματθίας.

• Ο Οδηγός παρουσιάστηκε επίσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, για τους σπουδαστές του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.). Χάρη στο ενδιαφέρον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Οδηγός διατηρείται επίκαιρος καθώς συμπληρώνονται οι νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων


10/02/2005
Συνήγορος του Πολίτη: Ένας θεσμός της εποχής
Η Κ.Π. επιθυμώντας να συμβάλει στην ουσιαστική στήριξη του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη και στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και της κοινής γνώμης, οργάνωσε εκδήλωση στην Πάτρα, με ομιλητές τους κυρίους: Γ.Καμίνη, Ευάγγελο Ματσούκη, Στ.Ματθία, Νίκο Φραγκάκη, Σπύρο Φραγκούλη. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δικ.Συλλόγου Πατρών κ.Ιωάννης Κίτσος.


 cover10 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – Ένας θεσμός της εποχής

Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 873Κb)

 


20/10/2003
Τα προνόμια του Δημοσιου στο Κράτος Δικαίου: Δημόσιος Επιστημονικός Διάλογος
Η Κίνηση Πολιτών έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της προνομιακής αντιμετώπισης του δημοσίου τομέα από τη δικαστική εξουσία. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν άλλες δυο εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα, εκ των οποίων η μία στη Θεσσαλονίκη.
Συμμετέχοντες:
Λ. Κύρκος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ι. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κ. Μπακόπουλος, δικηγόρος Δ.Ν., μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ν. Νίκας, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Π. Γέσιου-Φαλτσή, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ι. Δούμπης, δικηγόρος
Κ. Κεραμεύς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Η δικαστική εξουσία ως τρίτος πόλος του δημοκρατικού πολιτεύματος βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της Κίνησης Πολιτών. Το 2003 πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με εξειδικευμένο αντικείμενο, τα προνόμια του δημόσιου τομέα στο κράτος δικαίου. Η μια από αυτές τις εκδηλώσεις έγινε στη Θεσσαλονίκη, στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Στόχος αυτών των εκδηλώσεων ήταν να συμβάλει η Κίνηση Πολιτών στον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων που συχνά επικρατούν ακόμη στο δημόσιο βίο του τόπου μας, δεδομένου ότι ορισμένα από τα προνόμια που ακόμη διατηρεί το κράτος είναι παρωχημένα από ευρωπαϊκής σκοπιάς. Έτσι, η Κίνηση Πολιτών δημοσιοποίησε τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις αλλά και τις συζητήσεις, σε μια ειδική έκδοση

που συνέβαλε στην προβολή των σύγχρονων αντιλήψεων για το κράτος δικαίου. Παρατίθεται εδώ η επισήμανση με την οποία ο συντονιστής, Καθηγητής Κ. Κεραμεύς, έκλεισε την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης:

«Κατάργηση των προνομίων σημαίνει τόνωση της ατομικής ευθύνης, σημαίνει τόνωση του ελεύθερου ανταγωνισμού, με όλα τα προνόμια και τους κινδύνους τους οποίους συνεπάγεται. Σημαίνει απομάκρυνση μιας προστατευτικής ασπίδας, στην οποία ορισμένοι φορείς του Δημοσίου έζησαν πολύ ευχάριστα ένα μακρό διάστημα χρόνου. Και σημαίνει απλώς επάνοδο ενός μέρους από τη δημόσια εξουσία στους

γενικούς κανόνες του ιδιωτικού δικαίου, από τους οποίους πήγασαν οι έννομες τάξεις του σύγχρονου κόσμου».

 justice02 TΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,
Δημόσιος Επιστημονικός Διάλογος, ΑΘΗΝΑ 2003Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 1.88Mb)

6 Φεβρουαρίου 2003
Σκέψεις για το κράτος δικαίου
Εκδήλωση μελών, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη
Συμμετέχοντες:
Στ. Ματθίας, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών



10/10/2001
Αποτελεσματική Δικαιοσύνη

Δημόσια συζήτηση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών
Συμμετέχοντες:
Μ. Σταθόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης
Στ. Ματθίας, Πρόεδρος Αρείου Πάγου
Κ. Μπακόπουλος, δικηγόρος Δ.Ν., Γεν. Γραμματέας Κίνησης Πολιτών
Α. Ρουπακιώτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Γ. Βελλής, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου
Π. Γέμτος, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Ι. Δούμπης, δικηγόρος
Κ. Κεραμεύς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γ. Κουμάντος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 justice03 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
Δημόσιος Επιστημονικός Διάλογος, ΑΘΗΝΑ 2002Κατεβάστε το έντυπο (pdf – 452Kb)

 

Τον Οκτώβριο του 2001, η Κίνηση Πολιτών έθεσε στο τραπέζι του προβληματισμού το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης. Αξιόλογοι εισηγητές εξέτασαν και ιεράρχησαν τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης, ανοίγοντας το δρόμο για τη χάραξη λύσεων. Έστρεψαν την προσοχή σε μείζονα διοικητικά κωλύματα, ενώ παράλληλα διατύπωσαν την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους και της

αξιοπιστίας της. Σε πείσμα όσων αρκούνται να διατυπώνουν προβλήματα, η Κίνηση Πολιτών αναζήτησε λύσεις και αντιτάχθηκε στο μηδενισμό και στους συλλήβδην αφορισμούς. Μολονότι εξέτασε τα προβλήματα σε εύρος και βάθος, πάνω απ’ όλα επεδίωξε μια θετική στάση και μια ουσιαστική παρέμβαση. Και αυτή η στάση απέναντι στα πράγματα αντικατοπτρίζεται στο επιμύθιο του συντονιστή Κ. Κεραμέως: «Οφείλουμε όλοι περισσότερο σεβασμό στη δικαιοσύνη και πληρέστερη ανταπόκρισηστα κελεύσματά της. Έτσι ενθαρρύνουμε τη δικαιοσύνη να σέβεται και η ίδια τον εαυτό της».


Δεκέμβριος 2000
Συνταγματική αναθεώρηση: περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα και ανεξάρτητες αρχές
Δημόσια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που οργανώθηκε με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος και σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, την «Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και την «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».
Συμμετέχοντες:
Ν. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Α. Μανιτάκης, Καθηγητής Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης
Σπ. Παπασπηλιόπουλος, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Η. Κατσούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ν. Μουζέλης, Καθηγητής LSE
Κ. Ζέπος, Πρέσβης ε.τ., μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών


10/05/1999
«Ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης»
Πρώτη σειράς εκδηλώσεων για τη Δικαιοσύνη που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών
Συμμετέχοντες:
Λ. Κύρκος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Στ. Ματθίας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Κ. Κεραμεύς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ. Γουργουράκης, Επίτιμος Πρόεδρος Αρείου Πάγου
Φ. Κουβέλης, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
Γ. Α. Μαγκάκης, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
Α. Ρουπακιώτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
Γ. Κουμάντος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


30/04/1999
Παρέμβαση για τα γεγονότα στο Κόσσοβο
Με ανακοίνωση τύπου, η Κίνηση Πολιτών καταδίκασε έντονα τόσο την εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα σε βάρος των Κοσσοβάρων όσο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας.


18/02/1999
Παρέμβαση για την υπόθεση Οτσαλάν
Η Κίνηση Πολιτών συνυπέγραψε ανοικτή επιστολή που στάλθηκε προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συνυπέγραψαν επίσης η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».



7/04/1997
Ανοικτή επιστολή της Κ.Π., σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τον ΟΠΕΚ και την Πανελλαδική Κίνηση «Σύνδεσμοι για Ηθική Πολιτική Αφύπνιση» και με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το Συνήγορο του Πολίτη, στην οποία εκφράζονται ελπίδες και η βούληση της Κ.Π. να στηρίξει αποτελεσματικά τον νέο αυτό θεσμό ώστε να εδραιωθεί.


04-05/10/1995
Λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος: συνταγματικός εκσυγχρονισμός
Διημερίδα με στόχο τον εντοπισμό τομέων δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των ευθυνών πολιτικών προσώπων, κομμάτων και λοιπών συντελεστών του δημόσιου βίου. Η Κίνηση Πολιτών έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σε εκπροσώπους κομμάτων σχετικά με το ενδεχόμενο συνταγματικών αναθεωρήσεων.
Συμμετέχοντες:
Η. Κατσούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών
Ι. Πεσμαζόγλου, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Α. Μάνεσης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Π. Παυλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


4 Δεκεμβρίου 1990
Ανοικτή συζήτηση για το απεργιακό νομοσχέδιο με θέμα: «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ»
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ.:
Χ.Τρικαίος νομικός σύμβουλος ΓΣΕΕ, Ορ.Χατζηβασιλείου τέως πρόεδρος ΓΣΕΕ, Ν.Αναλυτής αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Αντ.Βάγιας νομικός σύμβουλος ΣΕΒ, Θ.Παπαλεξόπουλος μέλος Διοικούσας Επιτροπής της Κ.Π.