Νησίδες Ποιότητας 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 19η Νοεμβρίου έγινε η απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλο, των Βραβείων «Νησίδες Ποιότητας 2003», σε ειδική Τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. Τόμας Ναϊλς, και πολλοί άλλοι.

Ως γνωστόν η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» και το «Σώμα Ελληνίδων Οδηγών» ανέλαβαν για δεύτερη φορά την πρωτοβουλία διενέργειας Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής Δράσης για την προβολή ομάδων εθελοντών που παράγουν κοινωνικό και πρωτοποριακό έργο ποιότητας.

Σκοπός ήταν η ανάδειξη των πρωτοβουλιών και των ομάδων εκείνων που άξιζαν να προβληθούν για το  κοινωνικό τους έργο, των θετικών κοινωνικών προτύπων και για την παραδειγματική τους δράση με στόχο τη δημιουργία νέων, ποιοτικών πρωτοβουλιών στους ίδιους ή σε άλλους τομείς κοινωνικής προσφοράς.

  • Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβεύσεων ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης,
  • Αντιπρόεδρος ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κουμάντος

και Μέλη οι κ.κ.

  • Λεωνίδας Κύρκος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών
  • Αλεξάνδρα Καλογερά, πρώην Πρόεδρος Σώματος Ελληνίδων Οδηγών
  • Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δημήτρης Γλάρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
  • Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος – Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Η Επιτροπή ανακήρυξε ως νικήτριες οκτώ (8) από συνολικά εβδομήντα δύο (72) οργανώσεις που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το σημαντικό, συλλογικό, μη κερδοσκοπικό, κοινωνικό τους έργο.

Οι οργανώσεις που βραβεύθηκαν είναι:

§ Παγκρήτιος Σύλλογος Παιδιών με Νεοπλασία «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»
Η «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 από ευαισθητοποιημένους προς τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από παιδικό καρκίνο πολίτες του Ηρακλείου και προσφέρει υλική, ηθική στήριξη και συμπαράσταση αλλά και ενημέρωση πάνω στους τρόπους και στις δυνατότητες θεραπείας της παιδικής νεοπλασίας. Στο πολύτιμο έργο της συγκαταλέγεται η βελτίωση των συνθηκών ζωής θεραπείας και διαβίωσης κατά την παραμονή παιδιών και γονέων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, και ειδικά στην Παιδιατρική Κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας του Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου με τη συμβολή της ιδρύθηκε Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

§ Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλληλεγγύης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»
Το σωματείο «Κοινωνική στήριξη» με σύνθημα «αγκαλιά για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες» δραστηριοποιείται με στόχο την κοινωνική ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα παιδιών με ειδικές ικανότητες όπως λένε τα μέλη του, παρέχοντας στα παιδιά αυτά μόρφωση, δημιουργική απασχόληση, οικονομική στήριξη και γενικότερα ό,τι μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και όχι την ιδρυματοποιήσή τους. Παράλληλα το σωματείο συνεργάζεται και ενεργοποιεί νέους ανθρώπους από σχολεία και συλλόγους, δημιουργώντας πυρήνες εθελοντών, ευαισθητοποιώντας τους στην αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά απέναντι στα άτομα αυτά.

§ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Αντικείμενο της δραστηριοποίησης της «Τράπεζας Τροφίμων» είναι η συγκέντρωση των προϊόντων που δεν υστερούν από άποψη ποιότητος αλλά δεν έχουν βιώσιμη οδό – είτε είναι ελλειποβαρή, είτε έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, είτε φθαρμένη συσκευασία – και τα διαθέτει δωρεάν σε εκκλησίες, ιδρύματα και άλλους φορείς με ανεπαρκείς πόρους, των οποίων οι φιλοξενούμενοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Την τελευταία διετία η «Τράπεζα Τροφίμων» τροφοδότησε 13.400 απόρους μέσω 155 φορέων διαθέτοντας 1260 περίπου τόνους τροφίμων αξίας πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

§ Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»
Η «Μαργαρίτα» παρέχει σήμερα καταφύγιο σε 100 περίπου παιδιά από 14 έως 21 ετών περίπου με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση προσφέροντάς τους διάγνωση, κάθε είδους ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και επαγγελματική εκπαίδευση σε πραγματικούς χώρους εργασίας, όπου οι νέοι υπό την επίβλεψη των μελών του σωματείου, αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

§ Εστία Κοριτσιού «ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ»
Το σωματείο «Φιλοθέη η Αθηναία» ιδρύθηκε το 1963 και έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα την φροντίδα 198 οικότροφων κοριτσιών από διαλυμένες ή προβληματικές οικογένειες αναλαμβάνοντας τη διαβίωση και την πλήρη μορφωτική κοινωνική και οικογενειακή τους αποκατάσταση από το πέμπτο μέχρι το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας τους. Το έργο του σωματείου έχει σκοπό την αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης, την πνευματική, ηθική ενίσχυση και εκπαιδευτική κατάρτιση κοριτσιών των οποίων οι συνθήκες ζωής απειλούν εκθέτουν και συχνά οδηγούν σε ηθικό κίνδυνο.

§ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ»
Η «Αρσις» ιδρύθηκε το 1922 ως πρωτοβουλία κοινωνικά ευαισθητοποιημένων επιστημόνων και από τότε προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης σε νέους 15 έως 21 ετών από την Αθήνα Θεσσαλονίκη και Βόλο οι οποίοι έχουν βιώσει τη φτώχεια την παραμέληση, θυματοποίηση, τη σύγκρουση, την απόρριψη, την εκμετάλλευση, την απομόνωση την προκατάληψη τον ρατσισμό ή έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ποινική δικαιοσύνη και γενικότερα διαβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες. Το εθελοντικά προσφερόμενο έργο της «Αρσις» έχει ως σκοπό και επιτυγχάνει τον περιορισμό των συνεπειών του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων αυτών και την (επαν)ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

§ Ενοριακή Νεανική Εστία Αγ. Γεωργίου Ακαδημία Πλάτωνος
«Η ΚΙΒΩΤΟΣ»
Η «Κιβωτός» είναι δημιούργημα του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου που μαζί με την πρεσβυτέρα του και λίγους εθελοντές καλύπτουν ζωτικές και ψυχικές ανάγκες των παιδιών και νέων ηλικίας 5-20 ετών της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παιδιών που ζουν στο δρόμο ή είναι εγκαταλελειμμένα, παιδιά μονογαμικών οικογενειών με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ναρκομανών κλπ. Σήμερα φιλοξενεί 300 παιδιά και νέους κατά ποσοστό 60% αλλοδαπούς και 40% Ελληνόπουλα παρέχοντας τους μεταξύ άλλων σίτιση σε μεγάλο ποσοστό, ενισχυτική διδασκαλία, διδασκαλία ξένων γλωσσών, αλλά και της ελληνικής, βιβλιοθήκη, αθλητικές δραστηριότητες, λειτουργία διαφόρων εργαστηρίων για τη δημιουργική απασχόληση τους και την επαγγελματική αποκατάσταση τους και πολλά άλλα με σκοπό την απομάκρυνση τους από τον δρόμο και την εγκληματικότητα και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να ζήσουν μια παραγωγική ζωή με αξιοπρέπεια.

§ ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
Το «Κέντρο Ζωής» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1992 με αντικείμενο του έργου και των προσπαθειών του την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS. Το «Κέντρο Ζωής» προσφέρει υπηρεσίες άμεσης φροντίδας και περίθαλψης αλλά και ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης ατόμων-φορέων του AIDS και των οικογενειών τους, μέσω προγραμμάτων συντροφικότητας για τα νοσοκομεία, τις φυλακές αλλά και στο σπίτι με επισκέψεις εθελοντών στους χώρους αυτούς, καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση και νομική στήριξή τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στις ενημερώσεις πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα πρόληψης με διεξαγωγή ομιλιών, επαφές με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, καθώς και στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών των οροθετικών ατόμων για επικοινωνία, ψυχαγωγία και πληροφόρηση.

Η βράβευση των οργανώσεων αυτών όχι μόνο αποτελεί αναγνώριση του έργου τους αλλά λειτουργεί και παραδειγματικά για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών στους ίδιους ή άλλους τομείς κοινωνικής προσφοράς.

Στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας συνέβαλαν ουσιαστικά τρεις χορηγοί που δέχθηκαν να καλύψουν οικονομικά τη διοργάνωση και συγκεκριμένα οι εταιρείες

ΕΛΑΙΣ Α.Ε.

Coca-Cola Τρία Έψιλον και

CHIPITA INTERNATIONAL.