Στις 23 Ιουνίου 2020, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, πραγματοποιήθηκε (δυστυχώς άνευ κοινού λόγω συνθηκών), συζήτηση για τις:
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από το blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας εδώ
Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή, ήσαν:
(με αλφαβητική σειρά)
Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ
Χρήστος Βαϊτσης, Πτέραρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Φίλης , Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων
Συντονιστής ο Πρέσβης ε.τ. και Πρόεδρος της Κ.Π., Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος
Κοινή θέση όλων των διαπρεπών ομιλητών μας, ήταν η αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δυο κρατών, διαλόγου που ουσιαστικά διακόπηκε από το 2012.
Οι ομιλητές επισήμαναν επίσης ότι, οποιαδήποτε λύση του ελληνοτουρκικού προβλήματος προϋποθέτει από ελληνικής πλευράς ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, προκειμένου να αποκλειστούν οι φωνές εκείνες που άθελα ή ηθελημένα θέτουν μαξιμαλιστικές εθνικιστικές ή και λαϊκιστικές απόψεις και ουσιαστικά υπονομεύουν κάθε σχετική πρωτοβουλία.
Κάθε προσπάθεια λύσης εμπεριέχει πολιτικό κόστος για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό κάθε σχετική πρωτοβουλία είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη, αν δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Περαιτέρω οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι, η επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις μας με την Τουρκία, έστω και με ορισμένες αναγκαίες υποχωρήσεις, είναι προτιμότερη από τη ΜΗ λύση, όπως μας διδάσκει και η περίπτωση της Κύπρου, ενώ, ιστορικά, κάθε μεταγενέστερα επιτευχθείσα λύση ήταν επαχθέστερη της προηγούμενης , όπως π.χ. η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Επίσης, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητη η πλήρης και αντικειμενική πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας μέσω υπεύθυνου δημοσίου διαλόγου, από πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, προκειμένου να δημιουργηθεί ψύχραιμη, λογική, ρεαλιστική, αλλά και εφαρμόσιμη άποψη.
Ως παράδειγμα μιας τέτοιας ελλιπούς πληροφόρησης, που τελικά αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε σχετική προσπάθεια, οι ομιλητές ανέφεραν ενδεικτικά τη σύγχυση της κοινής γνώμης (και δυστυχώς όχι μόνο) ως προς τις έννοιες της κυριαρχίας (πχ. εδάφους) και των κυριαρχικών δικαιωμάτων (πχ. δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πόρων).
Copyright CITIZENS\' MOVEMENT for an Open Society 2014 by Conne3ion