Η ιστορία μας

«Η Ελλάδα είναι έθνος πολυτάραχο. Το συσσωρευμένο εθνικό χρέος, η οικονομική στασιμότητα, τα κλιμακούμενα επίπεδα ανεργίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στο μέλλον της χώρας και οι άλυτες ελληνοτουρκικές διαμάχες είναι χρόνια ζητήματα που απειλούν την κοινωνία συθέμελα. Λύσεις υπάρχουν. Όμως το τρέχον πολιτικό κλίμα μάλλον επιδεινώνει παρά επιλύει τα προβλήματα. Η ελληνική πολιτική κατάσταση βρίσκεται σε τέλμα. Οι σημερινοί αρχηγοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συχνότερα στρέφονται σε πολιτικές αντιπαράθεσης και διχασμούς παρά σε προσπάθειες επίλυσης των θεμελιωδών προβλημάτων του έθνους, μέσα από συμμαχίες και συναίνεση. Κατά συνέπεια, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η Ελλάδα είναι μια χώρα διασπασμένη, ένα έθνος διχασμένο και στραμμένο ενάντια στον εαυτό του. Η χώρα μας διαλύεται από άχρηστες μάχες οι οποίες διεξάγονται στο όνομα απαρχαιωμένων ιδεολογιών, παλιών προσωπικών διαμαχών και ατομικών αγώνων για την εξουσία. Κανένα άτομο, κανένα κόμμα, καμιά ξένη δύναμη δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη σημερινή κρίση. Τα αίτια είναι βαθιά, ιστορικά και πολιτισμικά. Κάθε Έλληνας όμως πρέπει να αναλάβει ένα μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία, όπως και κάθε Έλληνας πρέπει τώρα να συνεργαστεί για την υπέρβαση της εθνικής κρίσης που οφείλεται σε τούτη τη νοοτροπία.»

Μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες. Κι όμως, αυτά τα λόγια εμπεριέχονται στην ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών, το 1985! Εδώ και 30 σχεδόν  χρόνια, παραμένουν, δυστυχώς, επίκαιρα, αληθή και εξ ίσου οδυνηρά. Οι προσπάθειες των λίγων δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ελπίδες των πολλών. Απεναντίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο οι προσπάθειες των πολλών θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις ελπίδες όλων. Τις ελπίδες της Ελλάδας για το αύριο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πριν από 25 χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Την ίδρυση της Κίνησης Πολιτών.Τα πρώτα της μέλη διέφεραν συνειδητά μεταξύ τους ως προς τις ιδεολογικές κατευθύνσεις, τις επαγγελματικές ενασχολήσεις,τους πολιτικούς προσανατολισμούς.

Είχαν όμως μια κοινή πεποίθηση, ότι παρά τις πολλές διαφορές αντιλήψεων που τους χώριζαν, ήταν πιο πολλά και πιο σημαντικά τα σημεία που τους ένωναν. Είχαν πολλές κοινές επιδιώξεις για το γενικό συμφέρον και για τους εθνικούς στόχους. Έτσι, οργάνωσαν τότε ένδεκα «δι-ιδεολογικές» ομάδες σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, για να διερευνήσουν αν όντως η πεποίθησή τους αυτή θα επαληθευθεί. Και επιβεβαιώθηκε περίτρανα.

Πάνω στις αρχές της δι-ιδεολογικής προσέγγισης, λοιπόν, στηρίχθηκε και στηρίζεται μέχρι σήμερα η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, που υποδέχεται πολίτες από όλη την Ελλάδα και ζητεί τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων της χώρας.

Για των λόγων το αληθές, στο πρώτο Κεντρικό Συμβούλιο της Κίνησης Πολιτών το 1988 μετείχαν οι:

Νίκος Αδαμαντιάδης  Ασφαλιστής – Ταμίας

Περικλής Βασιλόπουλος Δημοσιογράφος

Φαίδων Βεγλερής Ομότιμος Καθ. ΠανεπιστημίουΑθηνών – Πρόεδρος

Αλέξανδρος Γλιάτης Γεωπόνος

Παναγιώτης Κανελλόπουλος Δικηγόρος – Νομικός σύμβουλος

Ηλίας Κατσούλης Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών

Ρούσσος Κούνδουρος Σκηνοθέτης, Δημοσιογράφος

Λουκάς Κυριακόπουλος Πολιτικός Μηχανικός – Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Μαλλάς Οικονομολόγος

Δημήτρης Μαύρος Οικονομολόγος – Μέλος διοικούσας επιτροπής

Λύδα Μοδιάνο-Λεών Πολιτικός Επιστήμονας

Μαρία Μπέκετ Πολιτικός Επιστήμονας

Θύμιος Παπαγιάννης Αρχιτέκτονας

Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος Βιομήχανος – Μέλος διοικούσας επιτροπής

Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Οικονομολόγος – Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σταθάκος Βιοχημικός

Άρις Σταματόπουλος Πολιτικός Μηχανικός

Γιώργος Τσαρούχης Πολιτικός Μηχανικός

Μιχάλης Ράπτης Πολιτειολόγος – Μέλος διοικούσας επιτροπής

Μετά το Φαίδωνα Βεγλερή, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών διετέλεσε ο Λεωνίδας Κύρκος που συνέβαλε σημαντικά στο έργο της οργάνωσης. Στη διάρκεια της θητείας του, η Κίνηση Πολιτών μετονομάστηκε σε Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία. Μέλη του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών, εκτός από τους ήδη αναφερόμενους, υπήρξαν και οι εξής: Σωκράτης Αγγελίδης, Μιλτιάδης Βασιλόπουλος, Νίκος Γιαννής, Αιμίλιος Ζαχαρέας, Πάνος Καζάκος, Στέφανος Ματθίας, Κωστής Μπακόπουλος, Θάνος Σκούρας, Γιάννης Τζαννετάκος.